Публикувано от: rq85 | август 12, 2018

Защо инвеститорите виждат Израел като „сигурен залог“?

Като страна, Израел е синоним на заглавия, отразяващи конфликти и граждански безредици. Въпреки това, благодарение на своята start-up култура, тя е и „оранжерия за чуждестранни инвестиции” (ПЧИ).

През декември 2017 г. Израел попадна в международните заглавия, когато сблъсъци избухнаха по улиците му, след като американският президент Доналд Тръмп съобщи, че посолството на САЩ ще се премести от Тел Авив в Йерусалим, разгневявайки палестинците.

Нестабилността никога не е добра за бизнеса и този пример не е изключение. В следващите дни израелските вестници съобщиха, че няколко бизнесмени са отклонили посещенията си в страната поради опасения за безопасността си. Групата включваше делегация от китайския технологичен гигант Tencent и японския автомобилен производител Toyota.

София Березански, генерален мениджър в Израелско-Японското дружество за приятелство и търговска камара, потвърждава, че няколко японски компании са отменили посещенията си в Израел през периода на размирици. „Те се страхуваха от сигурността по това време – протести по улиците, терористични атаки“, казва тя. „Но в дългосрочен план, ако няма война, надявам се всичко да е наред и те ще се върнат“, добавя тя.

Числата връщат оптимизма на г-жа Березански. През последните години ПЧИ в Израел нарастват, независимо от нестабилността в Близкия изток и напрегнатата ситуация в границите на страната. Международните компании все още избират да установят присъствие в Израел – страна, известна с една от най-добрите иновационни екосистеми в света.

Проблемна история

От създаването си през 1948 г. Израел е участвал в повече от дузина въоръжени конфликти, както вътрешни, така и външни. Тя се справя с напрегната ситуация с Палестина и други съседни арабски държави, които не признават независимостта й. Нейната геополитическа позиция не предполага бизнес среда, която да е привлекателна за международните инвеститори.

И все пак, небостъргачите, клонове на международни компании, постоянно нарастват по брега на Тел Авив. Тази сравнително малка страна от 8 милиона души придоби международна известност с широкото си насърчаване на стартиращите фирми и иновационната среда, която ги стимулира да работят. Израел има най-високите разходи за научноизследователска и развойна дейност през 2015 г. сред всички страни от ОИСР, тя е водещата страна в световен мащаб по отношение на инвестирания рисков капитал на глава от населението (423 щатски долара срещу, например, 186 щатски долара в САЩ през 2015 г.), като е и дом на втория най-голям брой на неамерикански компании, регистрирани на Nasdaq.

Фредерик Ицхай е партньор в адвокатската кантора Пинсент Масънс и работи с многонационални компании, инвестиращи в Израел в продължение на почти две десетилетия. Той казва: „Когато описваме други страни, споменаваме „предизвикателства“ или “икономически проблеми „, но не обсъждаме „заплахи за сигурността „. В случая с Израел, ние го правим. Но според мен няма голяма заплаха за инвестициите.

„Ако погледнем назад, има голяма война в Израел на всеки 10 до 16 години и нестабилност на всеки две или три години и растежът все още е стабилен. Не сме виждали съществена връзка между въпросите на сигурността и икономиката. Когато компаниите решат да инвестират в Израел, въпросът за сигурността вече е включен в техния подход. Инвеститорите виждат страната [като добър дългосрочен залог] и смятат, че могат да се справят със ситуацията със сигурността „.

Да натискаш небето

През 2017 г. преките чуждестранни инвестиции в Израел достигнаха най-високото си ниво, откакто инвестиционният мониторинг на „зелени проекти“ fDi Markets започна да регистрира данни през 2003 г. Броят на компаниите, които инвестират в страната, нараства още от финансовата криза, достигайки 31 компании през 2016 и 2017 г., според правителствени данни.

Само през 2017 г., Amazon реши да разшири своя център за изследване и развитие (R&D center) с повече от 1000 служители, планирани за два обекта в Тел Авив и Хайфа; Mitsubishi Tanabe Pharma, японска фармацевтична фирма, купи Neuroderm, израелски производител на лекарства, за 1,1 млрд. $; и „Континентал“, германски производител на гуми, придобиха Argus, израелски start-up в областта на киберсигурността в автомобилната индустрия. Друга забележителна инвестиция е тази на Intel, придобила Mobileye, израелски start-up, който разработва автомобили със самоуправление, за 15.3 млрд. $ – най-голямата сделка в историята на страната. Наскоро Intel обяви, че ще разшири и производството си в Qiryat Gat, като инвестира 5 млрд. $ до 2020 г.

Гилад Бейри, директор на звеното за икономически изследвания в Invest in Israel в Министерството на икономиката и индустрията, смята, че тази оптимистична перспектива ще продължи през 2018 г. „През последните години инвестициите се разнообразяват. Преди 2000 г. повечето инвеститори бяха американци, тъй като Израел има силни връзки със САЩ. Днес това все още представлява мнозинството. Но има и други гости, които са се присъединили към партито, и преди всичко това са компании от Китай и Япония „, казва той.

Разнообразно предложение

Тази диверсификация също е секторна. Исторически погледнато, Израел е атрактивна дестинация за технологични компании. Но тъй като иновациите са навлезли във всички сфери на бизнеса, по-традиционните и нетехнологичните фирми са развили повече нужди от иновации. В случая с Израел г-н Бейри заявява, че това е особено разпространено в автомобилния сектор.

„Израел не е известна като автомобилна суперсила, а има по-скоро компании от второ и трето ниво, които доставят за глобални компании от най-високо ниво (top-tier firms). Но със световната тенденция автомобилите да са „компютри с колела“, Израел се възползва от тази възможност и създаде център, който предлага автомобилни иновации „, казва той. Тази тенденция е илюстрирана от придобиването от Intel на Mobileye, но и от създаването на новия технологичен център на Mercedes-Benz в Тел Авив.

Според г-н Бейри тези компании са привлечени от Израел поради неговата уникална иновационна екосистема. „Тя е създадена от няколко отличителни блока – всеки от тях може да се намери някъде другаде по света, но в Израел те са по-силни заедно. Под „екосистема“ имам предвид световноизвестните академици, ниво на финансиране на рисков капитал, най-високата стойност на НИРД като процент от БВП в света и добрата комбинация от големи компании и стартиращи фирми. „Общите икономически перспективи също са положителни. През 2016 г. растежът на БВП на Израел нараства до 4%.

Г-н Ицхай вярва, че тези фактори не обясняват напълно успеха на Израел и че „скритата причина“ зад него е културата на мислене на народа му. „Те винаги оставят вратата отворена за евентуални проблеми. Това е вградено в начина, по който хората работят, живеят и обновяват. Винаги виждат потенциална промяна… Другият фактор е чувството за неотложност, което произтича от геополитическата им позиция. Те смятат, че трябва да направят всичко сега, защото не знаят дали ще могат да го направят утре. Тези два фактора са уникални за Израел „, казва той.

12.04.2018
Източник: https://www.fdiintelligence.com/Locations/Middle-East-Africa/Israel/Why-Israel-s-FDI-draw-remains-conflict-proof


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: