Публикувано от: rq85 | юли 17, 2018

Израелски еднорози: тези 18 компании са оценени на над 1 милиард долара

Еднорозите са част от легендите векове наред. Много приказки са били вдъхновени от тези митични същества, обикновено изобразени като бял кон с дълъг рог, простиращ се от челото. Но в света на технологиите „еднорозите“ са реални, като те са над 200 на брой, според проучване на CB (https://www.cbinsights.com/research-unicorn-companies).

В техническо отношение, еднорозите са частни компании, оценявани всяка на над 1 милиард долара. Терминът за пръв път бе въведен през 2013 г. от американския рисков инвеститор Айлийн Лий в статия, озаглавена “ Welcome To The Unicorn Club: Learning From Billion-Dollar Startups” и оттогава се разпространи глобално.

Израел, малка нация с близо 6 000 активни стартиращи компании и предприятия и световен лидер в областта на технологиите, може да претендира за 18 еднорога, според прегледа на високотехнологичната индустрия, съставен от израелския предприемач Ярон Самид, основател на TechAviv, глобален клуб на основателите на израелски стартиращи компании, който в момента разполага с около 3 000 членове.

Списъкът беше критикуван за включването на компании, които имат само косвени (свободни) връзки с Израел и такива, които нямат присъствие в страната. Но Самид, сериен предприемач с три „изхода“ на колана си – BillGuard, Pando Networks (придобит от Майкрософт) и DeskSite – и основателят на ангелската инвестиционна фирма Novadea, застава в защитна поза, като казва, че целта е „да покаже превръщането на Израел от „стартираща нация“ в „страна на израстването“ или в „нация на мащаба“.“

„Ако списъкът съдържаше само компании със седалище в Израел, това би било много кратък списък. Това би подкопало растежа на индустрията в Израел, който се опитвам да опиша. И като клуб на основателите, TechAviv се фокусира повече върху основателите, отколкото върху местоположението на централата“, допълва той.

Списъкът на Самид съдържа предупреждение, което гласи: „Това не е списък на „израелски стартиращи компании“. Това е списък на частни технологични компании, основани от израелци… Целта на този списък е да даде известна представа за масовото въздействие, което израелските основатели имат върху глобалната иновационна икономика „.

Независимо от това, Самид казва за сайта NoCamels, че критериите му за списъка на израелските еднорози за следващата година няма да се променят.

В допълнение, към еднорозите, той е преброил 26 израелски „подрастващи понита (charging ponies)“, стартиращи фирми и компании с оценка над 500 милиона долара в края на юни 2018 г. Той очаква „горната половина на списъка да участва в този с еднорозите през 2019 г., ако не и до края на тази година.“

По-долу са 18-те фирми от списъка с еднорози. Оценките се основават на публични и частни източници и са приблизителни оценки, а не точни числа.

1. WeWork: 20 милиарда долара

Работната империя WeWork е съоснована от израелския предприемач Адам Нойман през 2010 г. в Ню Йорк. Оттогава компанията се разраства с още 373 офиса в 69 града, включително 10 в Израел, повечето в Тел Авив. През 2017 г., след инвестиция от Японската Softbank от 300 млн. долара, тя се оценява на над 20 млрд. долара и притежава титлата на седмият най-високо оценен частен стартъп в света. Компанията също така се занимава с offshoot локации, стартирайки WeLive, градска общност, която предлага обзаведени апартаменти, общи помещения и общи удобства в Ню Йорк и Арлингтън във Вирджиния. And Rise by We, уелнес клуб и „superspa“ също в „Голямата ябълка“, която се основава на концепцията „Ние“ на общите преживявания, бе стартирана по-рано тази година. Нойман е поставен сред 100-те най-влиятелни хора от Time Magazine през 2018 г., заради това, че „революционизира начина, по който работим и ни накара да преосмислим начина, по който живеем“.

Но компанията има своите скептици. Въпреки удвоените през 2017 г. приходи от членство до 822 млн. долара, разходите му са направили същото – достигайки до около 1,81 млрд. долара. Блумбърг съобщава, че нетните загуби на компанията през 2017 г. са били 934 млн. до и че тя дължи 18 милиарда долара за наеми. Но с трансформацията на заетостта в дигиталната епоха се очаква, че наемите на WeWork ще генерират повече приходи отколкото загуби в бъдеще – освен ако няма икономически спад.

2. Magic Leap: 5 милиарда долара

Magic Leap е компания, базирана в Маями, която развива технологиите за подсилена реалност. Нейн съосновател, през 2011 г., е Рони Абовиц, американски предприемач, с израелски родители, имигрирали в САЩ в началото на 60-те години на миналия век.

Компанията е привлякла впечатляващи суми с финансиране от големи компании, включително Google и Qualcomm, и продължава да обърква наблюдателите, като все още не е пуснала нито един продукт на пазара. Компанията разработва слушалка за смесена реалност, която прилича на очила, наречени Lightwear или Magic Skill One, които са планирани за пускане на пазара някъде през 2018 г. Продуктът може да бъде сравняван с Microsoft Hololens, но с малко по-голямо зрително поле. Науката зад него включва фототониката от светлинно поле, която създава цифрова светлина на различни дълбочини и я съчетава с естествена светлина, за да произведе реалистични цифрови обекти, които съществуват в реалния свят.

Magic Leap откри център за научноизследователска и развойна дейност в Тел Авив през 2015 г., придобивайки израелската компания за софтуерни изследвания NorthBit, година по-късно.

3. Tanium: 5 милиарда долара

Баща и син Дaвид и Орион Хиндауи основават през 2007 г. Tanium, компания за сигурност и системи за управление на големи предприятия. Технологията на Tanium се основава на платформа, която предоставя на потребителите възможност да защитават срещу кибер атаки и да управляват крайни точки в предприятието непосредствено по мрежата. През последните години пазарът на киберсигурността стагнира поради високопрофилни хакове, но Tanium не показа никакви признаци на забавяне.

Орион Хиндауи заявява, че компанията е събрала „над 200 млн. долара приходи“ миналата година, което е с 70% повече от предходната година. В бъдеще Хиндави се надява да направи компанията публична, но не смята, че е спешно.

Дaвид Хиндауи е роден в Ирак и емигрира в Израел през 1951 г., отпътувайки за САЩ през 1970 г. Tanium няма известно присъствие в Израел.

4. Houzz: 4 милиарда долара

Вдъхновени от собствената си неудовлетвореност от ремонта на дома, дизайнерската компания Houzz е основана от израелската студентка Ади Татарко и нейния партньор Алон Коен през 2009 г. и сега се намира в Пало Алто, Калифорния. От пускането на сайта, Houzz стартира и приложение, което печели приза „Най-добро приложение“ на първите награди на Google „Play Awards“ през май 2016 г.

Продуктът на Houzz е съставен от „пет взаимосвързани части“, включващи снимки, продукти, намиране на професии, идеи и съвети. Едно от най-големите събития през тази година е пускането на 3D функцията View in My Room за потребители на iPhone и iPad през май 2017 г., където могат да се видят безброй мебели за дома и декор от магазина на Houzz. Тази година Хъз придоби израелския startup IvyMark за 40 млн. долара.

5. Compass: 2,2 милиарда долара

Това е базиран в Ню Йорк startup в областта на недвижимите имоти, който е основан от родения в Израел предприемач Ори Аллон през 2012 г. Компанията предоставя на агентите на недвижими имоти софтуер за подобряване на ефективността и твърди, че изгражда първата модерна платформа за недвижими имоти. Compass понастоящем работи единствено в САЩ с 12 различни офиса в цялата страна.

Компанията привлече вниманието на Fidelity Investments, която й даде рядката оценка от 1,8 млрд. долара през 2017 г. и оттогава нараства. Въпреки това, компанията е изправена пред известно предизвикателство да се отличи като технологичен startup и излезе от представата за брокер на недвижими имоти. Освен че е „лъскав“, казва по този повод пред „Блумбърг“ Вера Нелсън, представител на агенция за недвижими имоти в Калифорния, от 17 години,: „Не мога да кажа, че това е нещо различно от всичко друго познато „.

6. Elastic: 2 милиарда долара

Elastic е основан през 2012 г. в Амстердам от родения в Израел разработчик Шай Банън, който стои също зад проекти като Elasticsearch и Apache Lucene. Седалището на компанията се намира в Маунтин Вю, Калифорния. Elastic очертава визия, при която търсенето в уебсреда може да реши проблемите с данните, с нарастващо потребителско търсене или търсене в реално време в безкрайни данни. В компанията работят хора от 32 държави и има по-широка общност, която обхваща над 100 държави. Към днешна дата тя предвижда приходи от приблизително 11 млн. долара годишно.

7. Infinidat: 1,6 милиарда долара

Моше Янай основава базираната в Херцилия INIFIDAT през 2011 г., за да се съсредоточи върху премахването на „компромисите между производителността, наличността и разходите при многоетапни мащаби за корпоративно съхранение“.

Компанията, която има офиси в САЩ и Европа, предлага решения за съхранение на данни, защита на данните, непрекъснатост на бизнеса и съхранение в суверенен облак. Тя пуска първата InfiniBox®, платформа за съхранение, инсталирана в Global 500 компании по целия свят. Тя се финансира от топ компании за рисков капитал като Goldman Sachs и има общо финансиране от $ 325 милиона. През март компанията обяви значително разширяване на продуктовото си портфолио с нови решения и версия с по-голям капацитет на своята серия F6000 InfiniBox. Днес INFINIDAT притежава над 130 патента и отчита 17 последователни тримесечия на ръст на приходите.

8. ironSource: 1,5 милиарда долара

Първоначално основана от разработчиците, изграждащи потребителски приложения, екипът бързо осъзнал трудността при превръщането на приложенията в бизнес. След това разработчиците насочват вниманието си към изграждането на широк набор от инструменти, които да помогнат на разработчиците на приложения, и бързо се превръща в лидер на пазара. Компанията, основана през 2010 г., има осем офиса в целия свят, със седалище в Тел Авив. Обявена е за една от „20-те най-горещи стартиращи компании“ през 2014 г. и е включена в „Billion Dollar Startup Club“ на Уол Стрийт Джърнъл. Тя е обявена и за Global Growth Company от Световния икономически форум (WEF) през септември 2015 г. Има над 105 милиона долара от полученото финансиране.

9. Payoneer: 1,5 милиарда долара

Payoneer е компания за финансови услуги, която предоставя услуги за цифрови разплащания, основана от Ювал Тал през 2005 г. Технологичните гиганти като Google, Airbnb, Amazon и Upwork използват Payoneer за изпращане на масови плащания по целия свят. Компанията има офиси в Израел, Индия, Япония, Великобритания и Филипините и е със седалище в Ню Йорк. Има спекулации, че компанията ще подаде заявление за публично предлагане.

10. Gett: 1,4 милиарда долара

По-рано известна като GetTaxi, Gett е основана от израелските предприемачи Шаар Вайзер и Рой Мор и е глобална компания за услуги по заявка, която свързва клиентите с транспорт, стоки и услуги. Клиентите могат да поръчат такси или куриер през уебсайта или с приложението, базирано на GPS. Разграничението му от компании като Uber или Lyft е, че то всъщност поръчва такси, а не само шофьор или куриер. В момента Gett работи в повече от 120 града в САЩ, Великобритания, Русия и Израел. През май 2016 г. групата „Фолксваген“ инвестира 300 млн. долара в Gett, като наскоро е инвестирала допълнителни 80 млн. долара.

11. eToro: 1 милиард долара

Първоначално основана като RetailFX от братята Йони и Ронен Асиа с Дейвид Ринг, eToro е социално-търговска и мулти-брокерска компания с регистрирани офиси в Кипър, Израел и Великобритания. Основният й офис се намира в Тел Авив. Компанията пусна мобилното приложение eToro през 2012 г., което позволи на потребителите да изпълняват каквото и да е действие в движение. Наскоро eToro разшири новите си пазари и направи възможно инвестирането и търговията с криптокомпоненти. Досега компанията е събрала 162 млн. долара финансиране.

12. OrCam: 1 милиард долара

Създадена съвместно през 2010 г. от проф. Амньон Шашуа и Зив Авирам (също съоснователи на Mobileye), мисията на OrCam е да подчини силата на изкуствената визия, като използва пионерската технология в устройства-облекла, които могат да се носят. В момента е със седалище в Йерусалим, с офиси в Ню Йорк, Торонто и Лондон.

Таргет групата им са слепи хора, зрително затруднени и тези с трудности при четене. OrCam работи като малка камера, прикрепена към очилата на потребителя и е свързана с портативен, джобен размер компютър. Оригиналното устройство OrCam MyEye беше пуснато през 2015 г., а второто поколение през 2017 г.

От дебюта си двете джаджи са спечелили много награди. През февруари Ройтерс съобщи, че OrCam е събрала досега 130.4 млн. долара от инвеститорите.

13. Gusto: 1 милиард долара

Gusto стартира на 11 декември 2012 г. като ZenPayroll и предоставя облачно заплащане, обезщетения и управление на човешките ресурси за фирми, базирани в САЩ. Като част от зимната партида на Y Combinator, тя се намира в Калифорния и е основана от родените в Израел Томер Лондон, Джош Рийвс и Едуард Ким. В момента фирмата обслужва повече от 60 000 фирми в световен мащаб, обработва десетки милиарди долари заплати и предоставя други ползи на служителите. Тя е получила досега общо 176,1 млн. долара финансиране.

14. Outbrain: 1 милиард долара

Outbrain е създадена от Ярон Гала и Ори Лаав през 2006 г. като онлайн рекламна компания, специализирана в представянето на спонсорирани уебсайт връзки. Те разполагат с 16 глобални офиси, включително в Нетания, и партньорства в повече от 55 държави. Outbraine се гордее с внушителните 275 милиарда месечни препоръки на 14 различни езика и обхваща около 80% от Premium издателите в света. Някои клиенти включват CNN, Mashable, MSNBC, Slate Haaretz и Le Parisien.

15.Taboola: 1 милиард долара

Taboola е създаденa през 2007 г. от Адам Синголда в Израел и има седалище в Ню Йорк. Той основава компанията въз основа на предпоставката, че търсачките не са достатъчни, за да помогнат на някой да открие нещо, което би харесал, ако вече не знае къде да го търси.

Taboola се нарича „търсачка в обратна посока“. Технологията създава полетата „Around the Web“ и „Recommended For You“ в долната част на уеб страниците. През 2017 г. компанията заявява, че е генерирала повече от 750 милиона долара приходи. Някои обаче не са доволни от препоръчителните селекции на Taboola и има спорове, свързани с факта, че връзките й са спонсорирани от рекламодатели.

16. Fiverr: 1 милиард долара

Шай Уинингър и Миха Кауфрман основават Fiverr в Тел Авив на 1 февруари 2010 г. като пазар, който осигурява двустранна платформа за хората да купуват и продават цифрови услуги. Всички услуги започват от $ 5 и могат да стигнат до хиляди с Gig Extras (услугата се нарича „gig“).

Компанията пусна приложения за iOS и Android съответно през 2013 г. и 2014 г. Въпреки това, след като получи някои критики за реклама на много евтини графични услуги, през 2015 г. компанията обяви, че ще разшири платформата, за да позволи на продавачите да могат да пласират успешно произведени услуги за над $ 5. Fiverr е привлякла 110 млн. долара финансиране и има две придобивания.

17. Lemonade: 1 милиард долара

Lemonade или застрахователна компания Lemonade е основана в Ню Йорк от Даниел Шрайбер и съоснователя на Fiverr, Шай Винингер. Компанията използва поведенческата икономика и технология, възползвайки се от изкуствения интелект и чатботите за предоставяне на застрахователни полици и обработка на заявления за потребители в 16 държави.

Сравнително нова компания, Lemonade вече е преобърнала застрахователната индустрия и е призната за една от 25-те най-големи компании, които да наблюдаваме през 2017 г. от Wall Street Journal. Компанията е събрала досега 180 млн. долара финансиране.

18. VIA: 1 милиард долара

Startup-ът за споделено пътуване VIA е основан през 2012 г. от главния изпълнителен директор на компанията Даниел Рамот и неговият главен технически директор Орен Шовал. С централа в Ню Йорк, VIA има център за развитие в Тел Авив (development center in Tel Aviv).
VIA е разработил уеб и мобилно приложение, което позволява на потребителите да споделят разходките с фиксирана тарифа, съчетавайки пътници с шофьори, ориентирани в обща желана посока. За разлика от Uber и Lyft, VIA не предлага услуги „от врата до врата“. Компанията в момента работи в Ню Йорк, Вашингтон и Чикаго, a една от основните й услуги ViaVan, която свързва много на брой пътници с едно превозно средство, управлявано от VIA, наскоро стартира в Лондон, Великобритания и Арлингтън, Тексас.

Източник: http://nocamels.com/2018/06/unicorns-companies-israel-valuation-1-billion/


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: