Публикувано от: rq85 | юни 19, 2018

Опазване на оригиналната мисъл – управление на доверието във фейсбук

Би било добре, ако в бъдеще инженерите на платформата на фейсбук създадат техническа обезпеченост и възможност, когато даден потребител публикува текст на своята стена, този текст да се оцветява автоматично (без опция потребителят/емитентът на информацията да се намеси), в зависимост от това дали той е оригинален, да кажем частично взаимстван от други потребители или информационни ресурси или пък е изцяло краден от други потребители и информационни носители и ресурси. Например, ако даден нов текст е оригинален, в рамките на 24 часа от публикуването му той да се оцвети в зелено, което ще сигнализира на аудиторията, че информацията е оригинална. Съответно в оранжево, ако има идейни фрагменти или ключови думи, иползвани от други потребители и информационни ресурси и в червено, ако текстът е краден изцяло.

Това няма да е инструмент за управление на истинността на информацията, циркулираща в този тип медии, а ще е инструмент в по-голяма степен за управление на доверието на първо време между отделните личности, а оттам и за упправление на вярваща си общност, формираща fb.

На лице са вече софтуери, които могат да правят един вид реконсилация (да сравняват различни източници) на информационни масиви и изображения. Остава тази техническа възможност да се имплементира в платформи, които се ползват целенасочено, широко, конкретно и при някакви правила, като фейсбук и производните му…

Разбира се, тази нова функционалност на социалната мрежа/медия ще накара много хора или да спрат да емитират текстове и да се насочат към постване на снимкови изображения или на текстове в снимкови форми (както и в момента се прави) или пък да емитират с много по-голямо внимание и съвестност собствени текстове. А това в крайна сметка ще е в ущърб на икономическите резултати на компанията, стояща зад тази социална платформа и е по-вероятно да не се реализира. Освен това със сигурност ще се създаде свиване на плурализма и свободното слово в рамките на „единствено свободните медии” в обществото, но пък от друга страна ще обезпечи възможност за създаване на доверие, което пък е най-добрата основа за изграждане на общност от независими и вярващи си индивиди, спорещи с аргументи и стигащи до някаква обща представа за действителността.

Днес ме свидетели на случаи как едни индивиди имитират достъпни, посредством платформи като fb, крайни и разделящи мнения, идеи, концепции, философии, и на тази база имат свои последователи, а с това създават свои общности, които лидерстват. Ако не живеехме в епохата на войнстващ конформизъм и медийна демокрация, то кухото пророчество и месианство не би било проблем, но когато нуждата от качествена и оригинална информация и мисъл е критично голяма, то всичко, което удовлетворява тази нужда е целесъобразно, оправдано и навременно!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: