Публикувано от: rq85 | юни 15, 2018

Къде инвестират немските компании?

fDi Intelligence разгледа историята на външните инвестиции на Германия и установи, че Китай все още е водещата дестинация за ПЧИ, благодарение в голяма степен на индустриалната и химическата промишленост в Шанхай.

Между 2013 и 2017 г. fDi Intelligence отчита общо 6 073 проекта от Германия, представляващи 243,64 млрд. долара външни инвестиции и повече от 815 000 нови работни места. Настоящото проучване идентифицира преобладаващите дестинации за немски инвестиции през този период, като се обръща специално внимание на водещите държави-дестинации и градове-дестинации, както в световен, така и в регионален план.

При дестинациите на ниво град, Шанхай е на върха. Китайският финансов център (хъб) обявява 141 проекта, като привлича 4.95 млрд. долара капиталови разходи (capex) от Германия, както и създаването на повече от 18 400 работни места. Най-големият сектор, привличащ инвестиции от немските компании, са промишлените машини (industrial machinery), оборудване и инструменти (equipment and tools), следвани от хим. продукти (chemicals) и автомобилни компоненти (automotive components), като всички се нареждат в петте най-големи позиции относно брой проекти, капиталови разходи и създаване на работни места. Въпреки че се класира на второ място с 25 проекта, секторът на химическата промишленост в Шанхай доминира в capex показателя с 1,29 млрд. долара. Водещата германска компания BASF неотдавна обяви осем от общо 11 проекта в Шанхай, като нейните дейности са насочени предимно към химическото производство, обслужващо китайската автомобилна индустрия.

От проектите, които обявяват открито мотивите си за преките чуждестранни инвестиции, 60% от тях са приписали своята инвестиция на потенциала за растеж на вътрешния пазар на Китай. През 2016 г. в Азиатско-тихоокеанския регион са произведени 48,6 милиона леки превозни средства, което представлява 52% от световното производство. BASF прогнозира, че 60% от световното производство на химически продукти ще се осъществи в Азия до 2020 г., като повече от половината от него в Китай.

Дестинации на немските инвестиции, по региони, 2013-2017

Китай се задвижва

На ниво държава, Китай запазва позиция на водещ пазар за германските инвестиции. Въпреки че се класира на второ място по отношение на броя инвестиционни проекти, Китай излезе на върха както по отношение на capex, така и при създаването на работни места, с 36,2 млрд. долара и повече от 120 000 работни места. Отразявайки немските ПЧИ в Шанхай, секторите на автомобилостроенето и химическата промишленост доминират в национален мащаб при броя на проектите. Отново, нарастващата автомобилна индустрия в Китай привлече по-голямата част от инвестициите в страната. Общо са инвестирани почти 19 млрд. долара и са създадени повече от 58 000 работни места в секторите на автомобилни компоненти и OEM (производство на цели коли). Освен това секторът на химическата промишленост запазва водещата си позиция на национално ниво, като се нарежда сред първите пет места.

С вече успешната автомобилна индустрия, изглежда, че Германия се възползва от текущия растеж в автомобилния сектор в Китай. През 2017 г. китайският премиер Ли Къциян и германският канцлер Ангела Меркел подписаха серия от споразумения и договори за сътрудничество с акцент върху области като автономните технологии и авиация. Включително и меморандум за разбирателство между Beijing Automotive Group и Daimler за увеличаване на инвестициите и засилване на стратегическото сътрудничество в нови проекти, както и споразумение между Baidu и Bosch за автономна технология за задвижване. Освен това, двете страни се споразумяха да ускорят подписването на договор за инвестиции, за да подпомогнат дискусиите по споразумението за свободна търговия.

Когато разглеждате местоназначенията на регионално ниво, Дубай оглавява трите основни класации за брой проекти, работни места и capex в Близкия изток и Африка, като осигурява повече от една пета от проектите в региона. Като цяло, Дубай приветства 1.61 млрд. долара capex и повече от 4 000 работни места от немски компании. Транспортът е водещият сектор, спечелил 15 инвестиции, като Deutsche Post е най-големият инвеститор. Компанията прогнозира силен растеж в Близкия изток през 2018 г., дължащ се на разширяващия се сектор на електронната търговия и на значителното подобрение в настроението и очакванията на световния бизнес.

Източник: https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/Germany/Where-do-German-companies-invest


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: