Публикувано от: rq85 | септември 15, 2017

Македония – спортът като повод за гордост


Когато чуем името Македония най-често правим асоциация със споровете между Гърция и югозападната ни съседка за името й, с някой и друг граждански конфликт с албанското население там, с бивша Югославия, в рамките на която страната бе до неотдавна, с някой и друг „архитектурно-исторически шедьовър”, а напоследък и с договора за добросъседство. Най-общо – с история и политика. Има обаче и една друга област на човешкото действие, която заслужава внимание на българската публика – спортът. Още повече, че с някои от тези постижения страната ни не може да се мери. От началото на новото хилядолетие и особено през последните 6-7 години македонският спорт отбелязва значителен прогрес и развитие, намиращ израз в следните 4 постижения:
1/ през 2011 г. на европейското първенство по баскетбол за мъже в Литва, Македония завърши на 4-то място, което се случва за първи път в историятя на страната и европейските първенства изобщо. На полуфинала те губят бронза от тима на Русия.
Като независима държава Македония се присъединява към ФИБА през 1993 г. Оттогава тя няма записани участия на олимпийски игри или световно първенство по баскетбол. На европейски първенства участва 5 пъти – през 1999 г. завършва на 13-то място; през 2009 г. – на 9-то място; през 2011 г – 4-то място; през 2013 г. – на 21-во място; през 2015 г. – на 19 място.
За сведение, на първенството през 2011 г., България завърши на 14-то място от 24 отбора. Като това е последното първенство, на което страната ни е участвала.
В исторически план България има 4 полуфинала и 1 финал на европейски първенства. През 1957 г. губим финала от СССР на първенството, на което сме домакини. През 1951, 1955 и 1967 г. оставаме четвърти. През 1961 г., в спор с Франция, вземаме бронза. Заедно с това, през 1950 г. ставаме балкански първенци, а на Олимпийски игри постигаме престижното пето място (1956 г.). На световно първенство най-доброто ни постижение е 7-мо място (1959 г.).
2/ през 2017 г. Вардар Скопие стана европейски клубен шампион по хандбал за мъже, а през 2003 г. това направи женският Кометал Скопие.
Отборът от столицата на Македония прави истинско чудо, печелейки Шампионската лига след победа с 24:23 гола над „Пари Сен Жермен“ във финала на турнира. „Вардар“ е първият македонски тим, който вдига най-ценното клубно отличие на континента в 57-годишната история на надпреварата, както и първият европейски клубен шампион от Македония в един от четирите големи отборни спорта при мъжете (футбол, баскетбол, волейбол, хандбал).
Тимът от Скопие триумфира още при първата си поява на финала в Шампионската лига, въпреки че бе абсолютен аутсайдер от четирите тима, достигнали турнира на финалната четворка („Веспрем“ и „Барселона“ са другите два).
Въпреки това „червено-черните“ съумяха да станат 13-ят отбор, печелил трофея в Шампионската лига от 1994 година насам, когато турнирът за европейската купа бе преиуменуван. „Вардар“ е шестият различен носител на трофея в последните 6 години, а Македония е едва третата страна, която може да се похвали с шампиони в най-престижния клубен турнир, както при мъжете, така и при жените. През 2003 година „Кометал“ Скопие триумфира в надпреварата при дамите.
Най-големите успехи на национално ниво мъже са 5/6 място на европейското първенство през 2012 г. и 9-то място на световното първенство в Катар през 2015 г. При жените имат 7-мо място на световно първенство през 1997 г. и на европейско първенство през 2008 г.
За сравнение, българският клубен и държавен хандбал мъже и жени няма подобни успехи. Най-доброто ни представяне (мъже) е 10-то място на световно първенство през 1974 г.
За да разберем точно мащаба на направеното от нашите съседи – организационно и финансово – нека си представим, че българският баскетболен шампион Лукойл Академик спечели Евролигата в конкуренцията на испанските, гръцки, руски и турски отбори, футболният Лудогорец спечели Шампионската лига в конкуренцията на испанските, германски, английски и италиански колоси, а волейболният Нефтохимик Бургас спечели Лигата в конкуренцията на полските, руски и италиански клубове.
На общо спортно ниво, все пак страната ни може да се гордее, че има клубен първенец в топ 4-те спорта – футбол, волейбол, баскетбол, хандбал. Това е ЦСКА във волейбола. Носител на КЕШ за 1969-а при мъжете (заб: Миньор Перник губи финал през 1965 г., както и Славия – през 1976 г.) и два пъти носител на КЕШ при жените през 1979 и 1984 г. Носител на КНК при мъжете през 1976 и при жените през 1982 г. Трябва да се отбележи и шампионската титла на Европа през 1984 г. на женския баскетболен клуб Левски-Спартак. Същият тим има и две купи „Ронкети”, вторият по сила турнир в женския клубен баскетбол!
3/ през 2017 г. Скопие бе домакин на финала за Суперкупата по футбол на Европа между Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед
Домакин на събитието е стадион “Филип II”. Националната арена „Филип II Македонски“ е мултифункционален стадион в Скопие. Стадионът се използва предимно за футболни мачове, но на него, също се организират музикални концерти и други събития. „Филип II Македонски“ е домашният стадион на скопските футболни клубове „Вардар“ и „Работнички“, които се състезават в Първа македонска футболна лига. Освен мачовете от вътрешното първенство на стадиона домакинските си мачове играе и Националния отбор по футбол. Капацитетът на съоръжението е 32 580 души.
От 2008 г. в реконструкцията на стадиона са инвестирани около 2 млрд. македонски денара или 32 млн. евро. През втората фаза от реконструкцията започнала през ноември 2011 г. е направена подмяна на терена и пистите. Пистите за лека атлетика от шест стават осем и са покрити с тартанова настилка. Инвестицията за втората фаза възлиза на 3,5 млн. евро. Общата стойност на инвестицията за всички ремонтни дейности по стадиона в периода 2008–2013 г. възлиза на около 60 млн. евро.
С това събитие македонската столица се нарежда до други балкански столици и страни, които са били домакини на големи финали по футбол за мъже, наред с Атина, Белград, Букурещ. Излишно е да се споменава, че голямото изключение сред тях е София и България!
4/ първо класиране в груповата фаза на един от големите футболни клубни турнири под егидата на УЕФА за мъже – турнира „Лига Европа” – в сезон 2017/2018
През настоящия сезон 2017/2018 г. македонският шампион Вардар Скопие (собственост на руския бизнесмен Сергей Самсоненко. Той е собственик и на споменатия хандбален Вардар Скопие, който стана шампион на Европа през 2017 г.) стигна до плейофната фаза на Лига Европа, отпадайки от датския Копенхаген в 3-я кръг на Шампионската лига, но след победа преди това над шведския шампион. В плейофа за влизане в Лига Европа, Вардар победи на два пъти турския колос Фенербахче!
Най-близо до участие в групова фаза на европейски клубен турнир е Работнички, в сезон 2006/2007 на ШЛ, когато отпада от Лил в плейофния мач. Шкендия Тетово също играе плейоф и го губи, но в турнира Лига Европа. Това става през сезон 2016/2017г. Отново Работнички през 2006/2007, 2007/2008 и 2011/2012 също на този етап отпада в турнира.
В регионален план (на Балканите) единствено Босна, Черна гора и Македония нямаха участник в групова фаза на един от посочените турнири. И трите държави имат представители в плейофни мачове, но не и участници. Преди Македония това направиха Албания, в същия турнир.


Вашият коментар

Категории

Discover more from Rq85's Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация