Публикувано от: rq85 | август 16, 2017

Политика и чистота – кратко есе

Правило ли ви е впечатление, че хората, които вземат боклукчийските кофи привечер и метат улиците денем са все хора от ромското малцинство. А то, според обществените нагласи и все още обективни показатели, е малцинство, характеризиращо се с ниска хигиенна култура. Т.е. чистите хора и общество наемат или принуждават нечисти хора да се занимават с чистотата му! Парадоксално, но факт! Все едно да дадеш детето си да бъде образовано от неук човек. Нали и двете са за твоето добро – целта е твоята чистота и добро образование за поколението ти.
Можем ли да пренесем този принцип върху политиката и политиците (у нас)?
Ще го направя с риск да изпадна в популистко дребнавие, прекалено опростяване или „расистка неточност” по отношение на текущото възпримане за професията и призванието (защото за някои то е и може да бъде такова) политик.
Представям си едно демократично общество, в което ролите така са разпределени, че също като примера с чистотата, приемайки и заклемявайки безусловно, че „политиката е мръсна работа” оставяме и така поущряваме с политика да се занимават само „нечистите индивиди” сред нас.
В този смисъл и по аналогия можем ли да „принизим” политиката (да я определим като) до един „лош остатъчен продукт от едно разумно човешко действие, произвеждан ежедневно”?
В опит да се отговори, някой ще попита и с право, политиката може ли да бъде остатъчен продукт на едно неразумно ежедневно човешко действие/неразумно общество (бел: за целите на изведената логическа конструкция приемам, че човешкото действие е равно и характеризира обществото, т.е. ако човешкото действие е разумно, то и обществото, изградено от такива хора е разумно и обратно)?
Не, никога. Не поне в такава степен. Си представям аз. Нали повечето разумни прогресивни хора и общества се стремим към здравословен начин на живот, храни и среда като цяло. Никой например не си купува хляб, заради найлоновата опаковка, в която е сложен хляба, а заради хляба и полезността, която носи той.
Колко и кои човешки същества се хранят с найлон? Що за абсурден въпрос и съждение! А има ли смисъл да изкупуваш хляба, само защото е в найлон, т.е. искайки да намалиш замърсяването на средата си, и да го хвърляш/не се храниш с хляба. Първо трябва да си жив и после да искаш да ти е чисто…
Т.е. едно неразумно общество не яде хляб (то просто не яде), но и нито пък трупа само найлона от хляба, т.е. то не е в състоние да съществува дългосрочно. Следователно и политиците и политиката не могат и не би трябвало да са част/да се зараждат (защото не просъществуват дълго) в едно неразумно общество.
В опит да се отговори, трябва да дефинираме що е и това политик и ролята на политиците изобщо.
По аналогия с чистачите/боклукчиите, политиците са необходимото зло – хора, които не им пречи да живеят в/с лошия общ остатъчен продукт и които заради тази си способност са ценни.
Ролята на тези „безразлични” индивиди е да изчистват този продукт от обществото (обществения живот), иначе натрупването му (т.е. политиката) ще доведе до замърсяване на този живот и затъмни разума в даден етап…
Т.е. ролята и значението им, въпреки недоброто им име и приемане в обществото, е голямо.
Това „голямо” е предопределено и обусловено преди всичко от отговорността, която всеки един разумен индивид, в своя ежедневен живот и чрез своето действие, има. Имаме отговорност, защото първо политиците съществуват заради нас – явно ние не можем да спрем да бъдем разумни индивиди (да действаме и да оставяме след себе си лош остатъчен продукт) и второ, заради тази наша природно заложена „слабост”/дефект наемаме политици да се занимават с тази лоша част от нашето действие…
Ако с първото не можем да се справим, защо оставяме второто? Защо ни трябват политици, а с тази работа не се заеме на ротационен принцип всеки един разумен индивид, всеки един от нас? Да, това ще са хора, които ще им пречи да живеят с такъв продукт за известно време, но споделеното нещастие би трябвало да смекчи този личен дискомфорт…нали така? Ето тук, отказвайки да се сподели нещастието да се чисти общия продукт от разумните ни действия, това разумно общество, всъщност създава условия да се наемат и утвърдят политиците.
Ще кажем, какво лошо да има нечисти хора да се занимават с нашата чистота? Както казахме лошото е, че те стават все по-ценни. А ставайки такива те осъзнават своята сила в едно общество с индивиди, които все повече не са готови да преборят природата си (както казахме – да създават продукт, да са разумни) или поне да споделят помежду си общата щета!?
И следващият логически въпрос е ‘’как да се борим с тях”?
Борбата с политиците не е да спрем да действаме (да сме разумни), а да не плащаме „високи заплати” за работата им… Един индивид от малцинствата с ниска хигиена, колкото и да си обича работата, в цивилизационен план, всъщност няма нужда от работата си на чистач, камо ли да му плащаме много да бъде себе си – да е мръсен. Няма защо да стимулираме лошото в човешкия индивид, само защото ние не можем да отстраняваме или тунинговаме своите фабрични настройки.
В крайна сметка, бидейки разумни и заедно с това отговорни, най-добрата борба с политиците минава през това да сме свръхразумни един към друг. Свръхразумен означава, в моите представи и наложената дотук стилистика, да се действа безотпадно. Нашата дейност да не произвежда лош остатъчен продукт.
Не ни е нужен закон, следователно законодателна власт, а оттам и съдебна власт, ако нямаме или най-малкото можем да уреждаме помежду си споровете. В такива условия изпълнителната власт ще бъде сведена до минимален пакет функционалност, която покрива безпроблемната доставката на необходими публични блага като здравеопазване и образование. Четвъртата власт пък – медиите – няма да бъде вече посредник между другите власти и публиката, няма да е техен адвокат… именно, защото няма да има власти. Така медиите (също) ще претърпят операция на част от своя пакет от функции, и ще бъдат сведени до средство за забавление, което да стимулира безотпадно съществуване…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: