Публикувано от: rq85 | юни 18, 2017

Textron и Rheinmetall с оферта да произвеждат бронирани машини в България

http://www.capital.bg, 18.06.2017

Две от най-големите фирми за производство на военна техника в света – щатската Textron Systems Marine & Land Systems и германската Rheinmetall Defence Electronics се обединяват за да предложат на правителството бронирани машини за пехотата, които да се произвеждат у нас.

Съвсем скоро трябва да завърши процедурата, започната от Министерството на отбраната и правителството за купуването на 238 бройки бойна техника и поддръжката за целия им жизнен цикъл (поне 20-25 години).

С бронетранспортьорите се планира да бъде оборудвана една механизирана бригада (с три батальонни бойни групи), какъвто е ангажиментът ни по линия на колективната отбрана в НАТО.

Проектът е на стойност около 1.2 млрд. лв.

От обединението на двете компаннии предлагат 100 бойни бронирани машини и 138 специални и осигуряващи машини (инженерни, разузнавателни, за медицинско и логистично осигуряване и др.). Очаква се машината, която предлагат да бъде създадена специално за българската армия. Преди година Textron Systems предложиха на българското правителство COMMANDO Select, както и по-тежка машина разработена по заданията на армията ни.

Освен Textron и Rheinmetall до сега интерес са проявили мултинационалната компания General Dynamics, френската Nexter, италианската Iveco, финландската Patria и израелската Plasan. До сега само Patria и Textron са заявявали публично намерението си да участват в „надпреварата“, като финландците от Patria дори направиха демонстрация. През 2007 г. Textron доставиха 7 четириколесни бронирани машини Guardian за нуждите на нашите контингенти в Ирак и Афганистан. През 2015 г. Guardian бяха заместени от десет COMMANDO Select, доставени по програмата FMS (foreign military sales), финансирана и управлявана от правителството на САЩ. Plasan е производител на бронираните джипове „Пустинна котка“, закупени преди време за военната полиция.

Според източници на „Дневник“ компаниите проявили желание да доставят машини за сухопътните войски гонят 20, след като служебното правителство е поканило още производителите, сред които и „екзотични“ такива и е удължило срока за подаване на предложения.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: