Публикувано от: rq85 | юни 12, 2017

Македония се връща на автомобилната карта

12.05.2014, http://www.vanhool.be


Г-н Никола Груевски, премиер на Македония, и много други членове на македонското правителство присъстваха на официалното откриване на новата автобусна спирка на Ван Хул в Скопие, Македония. С тази инвестиция от 25 млн. евро, компанията, базирана в Кьонингшойкт, желае да потвърди и укрепи позицията си на международния пазар на автобуси през следващите години. Филип Ван Хул, главен изпълнителен директор на Van Hool NV, заяви по време на официалното откриване, че от 2015 г. в Македония ще бъде построен нов тип автобус – „EX“ за европейските и други нови пазари.

В началото на 2012 г. Ван Хул съобщи, че е получил голяма поръчка за 500 автобуса за северноамериканския пазар. Тази поръчка всъщност се състои от 2 поръчки: първа за 300 стандартни автибуса и втора за 200 автобуса с висока добавена стойност. За да осигури първата поръчка, се наложи компанията да инвестира 25 млн. евро в нова фабрика в Македония. Изпълнителният директор Филип Ван Хул обяснява това решение: „Ван Хул иска да продължи да играе значителна роля на американския пазар. От самото начало стана ясно, че не можем да изградим тези 300 стандартни автобуса в Белгия: цената на разходите, най-вече поради високите разходи за заплати за изграждането на серия от стандартни автобуси, беше твърде висока. След подробен анализ на няколко възможности, решихме да построим нов завод в Македония. Страната, въпреки че не е член на ЕС, все пак е много европейско ориентирана. Благоприятният инвестиционен климат, заедно с условията на труд и уменията на високо мотивираната работна ръка, ни накараха да инвестираме в Македония 25 милиона евро. Освен това, ако не направихме тази инвестиция за тази първа поръчка, нямаше да получим втората поръчка, които понастоящем са построени в Белгия. „Производството в новия завод Ван Хул започна през юли 2013 г. Само преди една година същият министър-председател на Македония направи първата копка, която бележи началото на строителството на завода. Първият завършен автобус напусна завода на 15 октомври 2013 г. Междувременно 431 македонски служители (410 мъже и 21 жени) работят в чисто новата централа и вече са построени над 125 бройки за американския пазар. Тази година около 300 автомобила се строят в Македония за североамериканския пазар.

По време на официалното откриване главният изпълнителен директор Филип Ван Хол заяви също така: „Това място предлага още по-големи перспективи в краткосрочен план. Ние следим отблизо развитието на пазара на автобуси и сме убедени, че за определен тип возила, все още има много възможности в Европа и други региони. Поради тази причина, считано от четвъртото тримесечие на тази година, в Скопие ще строим превозно средство, на което е дадено името на модела „EX“ . Разработването и продажбата на автомобила се извършват в Белгия. Предвиждаме да представим превозното средство на международната общественост за първи път на международното изложение на IAA в Хановер, Германия (25/9/2014 – 2/10/2014).

Van Hool е белгийски независим производител на автобуси, туристически автобуси и промишлени автомобили. Фирмата, основана през 1947 г., е създадена в Koningshooikt. По-голямата част от продукцията е предназначена за Европа и Америка. Van Hool има над 4000 служители по целия свят, като най-голям дял от тях работят в производствените обекти в Кьонингшойкт и Брее (Белгия) и в Скопие (Македония).

***
Премиерът Груевски заяви, че е удоволствие, че традицията за правене на автобуси се връща в страната.

Македонският производител на автобуси – FAS 11 октомври – затвори производството през 90-те години след съмнителен процес на приватизация.

Новата инвестиция „представлява допълнително потвърждение за успеха на нашите реформи и за бизнес средата, която сме създали за чуждестранни и местни инвеститори“, каза Груевски.

Влизането на Ван Хул в Македония се очаква да засили и работата на местните подизпълнители. През април местната компания Aktiva стартира изграждането на собствена нова фабрика за производство на автобусни шасита близо до Щип след съгласуване на сътрудничеството с белгийците.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: