Публикувано от: rq85 | април 1, 2017

Малко утопични идеи

Държавната субсидията за един глас да е 1 лев?
Аз си мисля за по-еретична идея! Министърът на финансите да е политически освободен в действията си, като повереното му министерство и държавни пари да наподобяват институционалната рамка и устройство на БНБ например (заб: тук коментирам формата, не персоналния състав на споменатата държавна структура). Какво ще стане, ако ковчежникът на страната има мандат (например от 7 години) и се избира от парламента. Така ще се осигури реална приемственост между всеки нов министър и икономическа (фискална) политика, а от друга ще се минимизират негативните ефекти от един изборен цикъл и подчиненост на победителите в тях. Това да не е част от изпълнителната власт, ще даде възможност на ведомството да следва по-независима и експертна функция,от която има нужда всяка страна с нашите стопански проблеми и политически отношения.
Икономически/технически изпълняваме критериите за членство, политически – не, което и ни спира! Ако се отдели политическото от технологичното (специализираното) управление, дали няма да имаме по-голям шанс за членство във формирования като еврозоната, например? Разбира се, това ще стане, ако се приложи същия принцип на „разделение на властите/компетенциите” и в рамките на ЕС!
Основен довод против еретичната идея финансовият министър да не е част от състава на дадено правителство, може да бъде мнението – за какво да се бориш на избори, ако не можеш да имаш в управленския си куфар с инструменти основният, чрез който реализираш идеите и политиките си. Измерител на свършеното и мотив/платформа за победа на следващите избори.
Да, но да разполагаш с общите пари и да ги управляваш добре е най-голямата отговорност за всяка власт. По някое време неприемането на държавния бюджет в парламента дори нормативно предполагаше оставка на правителството…!
А и не ми се вярва някоя от партиите, бореща се за първото място в едни парламентарни избори, да има различна цел и политика от това да увеличава справедливо благосъстоянието на населението. Тогава защо министърът на финансите да е подчинен на отделна (управляваща) партия, след като основната му функция винаги ще е да направи населението по-богато и устроено?
П.С. Може би ще бъде проява на крайно лош вкус или утопично, ако си помечтая партиите, дали управляваща или опозиционни, да се конкурират помежду си и печелят средства за техните проекти пред финансовото министерство. При даването на функционална независимост на този, който раздава парите в държавата, това може да се постигне. Защо само управляващите да имат възможност/монопол да формулират и реализират национални политики? Това е загуба на време и изхабяване на потенциала на демокрацията/българския обществено-политически и експертен елит/. Да има политически партии, които са в опозиция (стандартно 4 години), нищо правейки, не е в полза нито на партията, загубила дадени избори, нито на държавата (данъкоплатците/гласоподавателите) като цяло. Правото на законодателна инициатива и прилагане на опозиционно балансиране в ситуации на краен властови произвол, може би е важен елемент от демократичната държава, но именно възможността да се развиват и реализират (финансирани от държавния бюджет) идеи, политики и проекти на общонационално ниво е онзи елемент, който ще даде тласък на по-доброто развитие и бъдеще на страната.
Конкретно, извън утопията, защо не се запише в Закона за публичните финанси и/или в Закона за държавния бюджет за дадена година, че управляваща партия има право на финансиране от бюджета на конкретни политики и мерки по даден национален приоритет в размер до 75% от общите планирани разходи, а другите 25% са за политики и мерки, предложени от експертните и политически екипи на опозицията в парламента?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: