Публикувано от: rq85 | март 12, 2017

Замърсяването на въздуха в София и ИТ решението


Продължавам да наблюдавам отблизо и с детски интерес възходящото развитие на София. Заедно с това наблюдавам/усещам и твърде притеснителното състояние на въздуха и качеството на околната среда. Чудя се, обаче, къде ще бъде точката в това развитие, където по-заможните наши съграждани/сънародници просто ще напуснат това място на „просперитет” в опит да съхранят здравето си и това на децата си (семействата). Слагам думата просперитет в кавички, защото не съм сигурен дали просперитетът не трябва да включва и доброто качество на живот, извън разбирането да имаш пари и да можеш да потребяваш всичко що осъзнаеш или не като насъщна нужда. Чудя се и, ако не го напуснат, защо няма да го направят? С бурното социално-икономическо развитие на града (ускорената урбанизация), съпроводено от по-висок жизнен стандарт и по-голям обем потребление на ресурси, е нормално и логично да се влошават качествените параметри на околната среда. Въздухът е един от тях и може би най-видимия (осезаемия) за населението. Напоследък все по-видим за софиянци и гостите на града. В този контекст е повече от нормално онази част от града, която е по-заможна и по дефолт по-образована (с повече интелект и изисквания към средата/институциите, а защо не и част от висшия административен апарат) да се замисли върху проблема и да се опита да го реши или поне облекчи. Разбира се, онаследенето наше мислене насочва търсенето на решението първо към общинските власти и техните правомощия в рамките на града, както и националното законодателство. Но дали само това е достатъчно? Оставям настрана ниското самосъзнание на местните власти, а и част от генериращите проблема граждани, както и конфликтите на интереси в рамките на местната власт и правната рамка (пример – стимулирането на използването на по-стари автомобили).
Едно възможно решение е технологичният сектор (иновациите в сферата на екологията), като с приложената графика съвсем опростено можем да направим (си представим) връзката между изведения проблем и неговото реално решение. По същество ИТ индустрията, като еманация на най-предприемаческия социален слой, се появява и развива в отговор (на базата) на съществуващи обществени проблеми и нуждата от тяхното ефективно решаване. Проблемът в София (а и други наши градове) с въздуха е повече от голям! Следователно повече от добро (богато) поле за правене на технологичен бизнес. Естествено, с развитието на иновациите в тази сфера има шанс да се създадат и други технологии, които да развият или подобрят други обществени сектори – по линия на цена и достъп (здравеопазване и здравна превенция, спорт и рекреация, социална грижа и др.). А това е предпоставка да се постигнат няколко цели едновременно – най-общо подобряване на качеството на живот, измерен с (1) качествените параметри на въздуха, (2) развитието на местния ИТ сектор, (3) намаляване на цените и достъпа до важни групи стоки и услуги (повишаване на разполагаемия доход).
Т.е. решението е просто – по-умната и заможна (все още вярвам, че имам положителна корелационна връзка между двете!) част от населението на града да се самоосъзнае (т.е. прояви естествените си черти) и да прокара естествените си интереси през местната власт или по-ефективно – през инвестирането и подпомагането на ИТ сектора у нас.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: