Публикувано от: rq85 | март 9, 2017

Китайци правят завод за влакове у нас!

09.03.2017, http://www.capital.bg
Държавният китайски концерн China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC) има предложение да реши част от проблемите на БДЖ. Корпорацията, която е един от най-големите производители на железопътен подвижен състав, е представила на министъра на транспорта Христо Алексиев инвестиционно намерение с предложения за стратегическо сътрудничество. Това беше съобщено от министерството.

Основните предложения са три. Да се рефинансират старите задължения на „Холдинг БДЖ“ в размер на 130 млн. евро. Второто предложение е да се финансира доставката на нови електрически и дизелови мотрисни влакове в размер на 170 млн. евро. Третото е да се инвестира в нов завод за асемблиране на електрически и дизелови мотрисни влакове в България.

От министерството съобщават, че следващата крачка в двустранните отношения е сформирането на работна група с участието на представители на МТИТС, БДЖ, CRRC и китайски финансови институции.

Преди седмица по време на посещение в Черепишкия манастир с атракционен влак служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че CRRC е готова да инвестира 500 млн. лв., като сумата може да достигне до 600 млн. лв. при определени условия.

В съобщението на министерство на транспорта не се посочва при какви условия китайската компания предлага инвестициите си, но неотдавна при посещението на нейни представители в министерството Алексиев обяви, че идеята е инвестицията да се изплаща с капиталовия трансфер от държавата към БДЖ, който ще бъде гаранция за китайската страна.

Липсват детайли – като например при каква лихва и срок ще е рефинансирането и как без търг БДЖ ще избере конкретни китайски влакове.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: