Публикувано от: rq85 | януари 24, 2017

Варненската корабостроителница с шанс да си възстанови бизнеса

http://www.economic.bg, 24.01.2017

Кораб на стойност над 500 млн. долара ще бъде построен във Варненската корабостроителница. Плавателният съд ще бъде от най-високо технологично ниво, какъвто до момента не е правен у нас. Той ще бъде оборудван с подводница и с най-модерната компютърна система.

Металният корпус на „Кекон Ексъленс“ е изграден в най-голямата корабостроителница в Канада и пристигна у нас, натоварен на специална тежкотоварна платформа, каквато за първи път влиза в Черно море, съобщава бТВ.

Работата по кораба след това се поема от Варненската корабостроителница. Преди 30 години в нея са работили над 5000 души, а сега тя дава хляб едва на 300 души. Последният кораб в нея е построен преди 5 години.

„Това е шанс отново да започнем да строим. В корабостроителницата от няколко години спряхме с корабостроенето и основно се занимаваме с кораборемонтна дейност”, коментира директорът ѝ Данаил Славов.

По кораба работи изцяло екип от български инженери. За най-сложните монтажни процеси обаче ще бъдат ангажирани 200 души, специално поканени от чужбина.

Плавателният съд ще се използва за дълбоководни дейности в сурови условия – обслужване на нефтени платформи и подводно строителство.

Собственик на кораба е норвежка компания.

„Избрахме България, защото има много качествени и квалифицирани специалисти. Ако този проект е успешен, най-вероятно ще продължим да строим кораби тук”, казва Свен Лосоа, представител на фирмата собственик.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: