Публикувано от: rq85 | юли 9, 2016

България показа как се използват парите за технологии от ЕС

13.05.2016, http://www.redherring.com/startups/bulgarias-comrades-show-use-eu-tech-cash/

Когато Red Herring (глобална медийна компания, която обединява най-добрите технологични новатори в света, венчър инвеститори и вземащите решения бизнес лидери в различни сфери: водещо списание за иновации, онлайн технологични новини, технологични бюлетини и важни събития за технологични лидери от цял свят. Red Herring осигурява достъпна вътрешна информация за глобалната иновационна икономика, с участието на несравнимото качество на идеи за нововъзникващите технологични икономики) посети Албания през март, т.г. разговорът често се въртеше около една балканска държава: България. Нейният статут на членка на ЕС я направи „гигант“в региона, ни каза един експерт.
Влизайки в конкретика, страната само печели репутация – заради това, че Брюксел има все по-голяма роля за текущото технологично възраждане на страната.
Само допреди няколко години нещата изглеждаха доста мрачни за тази малка източно европейска държава с население от 7,2 милиона души. През 2010 г. The Economist нарече България най-тъжното място на земята, по отношение на доходите на глава от населението. Преди няколко години Европейската комисия отреди последно място на страната в класацията за иновации.
Миналата година тя се промъкна пред Румъния в тази класация, което не може да се приеме като голямо постижение. Но всъщност тези класации не отразяват огромната промяна в икономиката на България, която е с най-малък дял на технологиите в нейното създаване. Днес БВП на страната на глава от населението е $ 7498, спрямо само $ 1634 през 2000 г., когато се бореше с икономически колапс и изтичане на мозъци в края на комунизма.

А софтуерната индустрия, която е била изкована в 1990-те години през първата вълна от технологични компании с фирми като Датекс и Fadata, процъфтява в днешната богата екосистема. В сърцето на забележителното възраждане на България, е създаването на фонд на ЕС, който би бил скромен ако го сравним с всеки стандартен такъв от Силициевата долина.
През 2012 г. Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ), със седалище в Люксембург, даде 21 млн. € ($ 23,7 м) на България, разпределени от два местни фонда: LAUNCHub (€ 9 млн.) и Eleven (€ 12 млн.) чрез за платформа съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия (JEREMIE).

От тогава двата фонда са инвестирали в над 150 стартиращи проекти, което създава от нулата старт-ъп общност в България. „Наличието на този инвестиционен капитал за проекти в ранна фаза помогна на София да се превърне в регионален фактор и център“, твърди основателят на Eleven Даниел Томов. „По тази причина много чуждестранни екипи идват в България и създават компаниите си тук.“

„Това е подход на разпръскване-и-плащане“, добавя Стив Кайл, изпълнителен директор на MammothDB и ментор в двата фонда LAUNCHub и Eleven. „Това наистина отприщи инвестициите.“
Това че България се превръща в ключов регионален игр-ач, трябва да дойде като изненада предвид позицията й в Съветския блок. Тогава, като сатрап на Кремъл, страната се превръща във водещ производител на персонални компютри. „Първоначално технологичната индустрия се фокусира главно върху аутсорсинг проекти, капитализирайки предимството на ниските цени, но това бързо се променя и фирмите започнаха да печелят проекти с висока добавена стойност, а много се преместиха в полето на цялостно изграждане на продукти“, казва Томов.

„И през цялото това време компаниите са продавали продукти и услуги за глобалната аудитория, като местният пазар никога не е имал потенциал да подкрепи процъфтяваща ИТ индустрия“, добавя той. Аутсорсингът остава един от най-големите технологични сектори в страната. До 2013 г. той е на стойност 630 млн. $ със значително присъствие на компании като Microsoft, Oracle, VMWare, SAP и др.

Uber също наскоро разшири екипа си за развитие със София чрез Xentio, локално аутсорсинг решение. Но домашните български фирми са започнали да се наслаждават на все по-големи победи на световния пазар, също: приложението Flipps, което позволява стрийминг от мобилни устройства към телевизора, печели 2,4 млн. $ финансиране през 2014 г. Видео плейърът Viblast, ветеринарната платформа VetCloud и Equafy, приложение за тестване, всички те са намерили своето развитие извън границите на България.
Няма досега толкова голяма и значима сделка на местния пазар като тази за програмиста Телерик, който е купен от щатската фирма Progress Software през октомври 2014 г. за 262,5 млн. $. Компанията, която има над 1,7 млн. клиенти по целия свят, се превърна в движеща сила на местната екосистема. Тя дори има академия в София, оживената столица на България, където е базиран лъвския пай от технологичната индустрия на страната.

Това помага да се подобри системата на образование, която бе доста добра в миналото, и която изостана в условията на капитализма, казва регионалния ръководител на сектор „бизнес развитие” на ЕИФ Стефан Цалов: „Образованието, от техническа гледна точка, е добро – това е едно от най-добрите неща, които имаме от Съветския режим. Но то не е пригодено за съвременния свят. То е много теоретизирано, а не практически насочено.“

Нв е правителствен ангажимент напредничевото мислене, добавя Цалов – „не изцяло. Всички неща, които трябват за стартиращи компании са се променили, но има много неща, които трябва да бъдат подобрени. Законодателството не е много добро за стартиращите компании. Въпреки че е много лесно да се регистрира фирма, след като започнете финансирането на компанията, или ликвидната помощ, процесите след това не са при примитивни, но те със сигурност затрудняват стартиращите ИТ компании.“

Принципно Цалов е скептичен относно водещата роля на старт-уп компаниите в местната общност, като добавя, че” „На Балканите, обикновено, когато се види, че нещо работи политиците се опитват да се намесят в него и нещата се влошават.“

На теория е възможно да се регистрира фирма, като чужденец, за по-малко от 200 $ в България – макар че Кайл счита тази цифра е по-близо до 1 100 $ в реално изражение. Но е вярно, че в страната има един от най-благоприятните данъчни режими в Европа, с единна ставка на корпоративния данък от 10%. „Може да се плащат данъци онлайн всеки месец, което е страхотно“, ни казва той. „Лесно е да се наема, лесно е да се уволнява – принципно те работят по германския модел, така че е доста добра средата.“

Това, заедно с една схема за „синя карта“, която урежда влизането на граждани на държави извън ЕС на трудовия пазар, позволява инвазията на все повече чуждестранни ИТ таланти в страната. Мнозина идват от Украйна, казва Цалов, но също и от балканските съседи като Сърбия и Македония. Много от инвестициите на JEREMIE в България, са базирани в региона на Балканите. „Тя се превърна в голям играч в последните няколко години“, добавя той.

В момента има някои български фондове които стават все по-активни, като Teres и NEVEQ. Отвъд парите, ИТ индустрията е помогнала София не само да стане топ бизнес град (списание Forbes наскоро го класира в 10-те най-добри места в света за създаване на старт-ъпи), но и приятно място за живеене, също.

Според Numbeo наемите в София са почти 60% по-ниски от сегашния номер 1 в Европа ИТ град Берлин, а комуналните услуги са в същите граници. Но има и нещо друго около българската столица, която я прави толкова привлекателна освен евтинията. През последните години тя е станала известна като основна дестинация за клубни събития в Европа.

София е едно от четирите европейски места за съвместно работно пространство Betahaus (другите са Берлин, Барселона и Хамбург). Други пространства включват SOHO и CowOrKing с Puzl. България също така се нарежда на 20-то място в света по интернет скорост, със средна за 2014 скорост от 34.2Mbs.

Курортите на Черно море са просто (шумно и бавно, но приятно) пътуване с влак, докато съседи Гърция и Турция предоставят отлични „целунати от слънцето” почивки. Има дори ски на Витоша, планината, която е символ на София.

„Трябва да призная, че връзката ми с София не беше любов от пръв поглед, но тъй като аз обичам да изследвам скрити места, открих, че София е като срамежливо цвете, което понякога си крие красотата си“, пише известната блогърка Ангелина Иванова, която се премества в града през 2009 година.

„В архитектурно отношение градът може да не е толкова забавен, но всеки може да забележи, че има един куп ресторанти, барове и клубове“ добавя Кайл. „А наемите са страхотни – добър стандарт на апартаменти. Колкото повече пътувам, толкова повече оценявам София.“

Даниел Томов е обнадежден, че България започва да съчетава своето техническо наследство и младата екосистема, за да се превърне в една от най-обещаващите в Европа старт-ъп сцени. „За тези 20 години беше развит един дух на сътрудничество (другарство) сред основателите, който е от решаващо значение за изграждането на обществото“, казва той.

„Във всеки случай, все още има дълъг път за извървяване по отношение на развитието на екосистемите на бизнес ангелите и институционални инвеститори, които да обхващат целия жизнен цикъл на стартиране и неговите различни капиталови нужди на всеки етап на развитие“, добавя той.

Кайл обаче съжалява за „огромната пропаст“ на финансирането, което спада веднага след като се засеят семената и задушава образуването на силни предприемачески корени в България. Много, добавя той, с известен намек за обида, се местят в Берлин.

Но като цяло, технологичният сектор в България е във възход. И, както казва Томов, това е движение, което дава нови хоризонти на развитие не само на България, но и на съседите й, които са били в много случаи, напълно изолирани от световните тенденции допреди четвърт век.

„В Eleven сме свидетели на един голям актив, в който има дейна общност от няколко стотин основатели, които представляват над 20 националности,“ завършва той. „Като една по-интегрирана екосистема, която се разширява над националните граници, тя помага регионът да стане по-конкурентен.“


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: