Публикувано от: rq85 | юни 12, 2016

Президентските избори в САЩ, военното надмощие над Русия и руския политически плурализъм

В момента САЩ имат военен бюджет над 10 пъти спрямо този на Русия (вторият играч в света по този показател) – 600 към 60 млрд. щ.д. И повечето хора считат, че това означава, че САЩ са 10 пъти по-силни от Русия и могат да са световни господари на база военната си мощ и превес над останалите страни. Американофобите казват, че политиката на САЩ е колониална и агресорска, с което обогатяват няколко фамилии в страната, собственици на военно-промишления комплекс. Т.е. военните конфликти по света са измислени и често ненужни, само и само, за да се създаде богатство на няколкото фамилии. Това е повече от логично, както и да го погледнеш, но обикновеният човек няма адекватна информация или данни, които да подкрепят тази теза.
Затова нека засега оставим тази тема. По-интересна е темата дали наистина тези 600 към 60 млрд. означават, че в един военен сблъсък САЩ ще победят Русия?
Икономиката ни учи, че стойността е резултат от количеството и цената (или дадена пазарна оценка) на даден актив. Цитираните бюджети са именно такава стойност. Което означава, че е важно да разберем каква е оценката на военната продукция. Като страна със силно развита пазарна икономика и либерална обществена организация е логично в САЩ производството на подобен актив да е в ръцете на частни структури. Обратно – в Русия да е в ръцете на правителството. От тук две принципни различия и парадокси – пазарният принцип налага конкурентно производство и предлагане на продукти, което носи ceteris paribus по-ниски цени. Обратно монополното правителствено предлагане – по-високи. Но това е на теория. Реално военно-промишления комплекс и на Русия, и на САЩ е структуриран еднакво. А именно, монополен е, с принципната разлика, че единият монопол е частен, а другият – държавен. Струва си да изследва и докаже една подобна закономерност, защото това ще докаже, че частният монопол в САЩ надува изкуствено цените на предлаганите от него стоки, за разлика от държавния, в което се корени разликата между военната мощ на САЩ спрямо Русия, измерена чрез отделените от тях и публично известни бюджети. В този смисъл Русия едва ли би загубила една евентуална битка със САЩ (защото по-вероятно е да имаме еднакво количество военна техника и апаратура от двете страни), но военния частен монопол на САЩ имат какво да загубят при липса на евентуална такава битка.
Оттук се питам, дали ако военно-промишления комплекс на САЩ премине в държавни ръце няма да се намали стимула за глобални военни действия от страна на САЩ, оттук и броя на невинните жертви по света.
От друга страна, какво би станало пък, ако военно-промишленият комплекс на Русия премине в частни „монополни” ръце?
Ако бойната мощ е равна, то това означава ли че ВПК в САЩ работят 10 пъти по-голям марж на печалбата. Ако е така, кой плаща сметката – в прекия и преносен смисъл?
Дали статутът на американския долар и съществуването на Фед поддържат тази печалба?
И още, ако приемем, че демократът либерал Хилари Клинтън поеме държавното кормило след изборите наесен в САЩ, дали тази печалба ще намалее. Обама, който беше по-голям последовател на приниципите на либералната партия (т.е. за военна ненамеса и акцент върху борбата срещу глобалното затопляне) не успя да свие тази печалба, май. Крилото на партията, подкрепяща Клинтън, обаче, дава заявка, че няма да се придържа към изповядваните от либералната партия приниципи.
От другата страна е Тръмп – представител на консерваторите републикаци. В тяхната идейна програма акцентът пада именно върху глобалната военна кампания. Но ако приемем, че те ще искат правителството да имат по-голя роля в тази обстановка, можем ли да очакваме „монополът” върху производството да отиде от частни в държавни ръце? И това ще намали ли печалбата на частниците в отрасъла?
Защо този дебат не можем да го наблюдаваме в Русия? Ако вземат да прехвърлят държавния монопол на ВПК на частни ръце, да очакваме ли появата на либерални/демократични и консерваторни/републикански партии?
Все въпроси, на които трудно можем да си отговорим!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: