Публикувано от: rq85 | февруари 23, 2016

Европейската Силициева долина

http://edukwest.eu, 05.01. 2015 Марко Бенда

images

Българската IT индустрия е един от най-бързо развиващите се индустрии в страната. Може да се каже, че от 1990 г. насам, ИТ индустрията в тази страна се радва на постоянен растеж, с изключение на спада между 2008 и 2010 г., причинен от световната финансова криза. Според Европейската обсерватория за информационни технологии (EITO) българската ИТ индустрия се развива с двуцифрени темпове, като няма признаци, че този растеж ще се забави в скоро време.

Докато този пазар се характеризира като най-слабо развития в Европа по отношение на проникването на хардуер, има признаци, че този пазар ще експлоадира скоро с нова клиентска база и прилагане на нови технологии, като облачните услуги. Имайте предвид, че през 2011 г., България е единствената страна от ЮИЕ, която е била класирана като една от най-конкурентните страни в индекса за конкурентоспособност на IT индустрията. Особено важно е да се спомене и, че тази страна върви към развитието на дигитална икономика, като по този начин повишава пазарния си ИКТ потенциал.

Може да се каже, че България е една от водещите страни с голям брой топ мултинационални ИКТ корпорации в Източна Европа. Сред тези мултинационални корпорации са: HP, SAP, Johnson Controls, VMware, Cisco, Prosyst, Atos и др.

Имайте предвид, че наличието на мултинационалните корпорации в тази страна означава, че фирмите, които се занимават с ИКТ бизнес имат лесен достъп до първокласни технологии на достъпни цени. В допълнение към това, България е на второ място по най-бърз широколентов интернет в света,след Южна Корея.

Освен това, проучвания показват, че е налице значително увеличение на хардуер продажбите. През 2013 г., се отчитат продажбите на хардуер за 1.088 млрд. лева, докато през 2014 г., продажбите са нараснали до 1.119 млрд. лева, което представлява ръст от 2,9%. По отношение на продажбите на софтуер, българският пазар се очаква да нарасне с 3% между 2014 г. и 2015 г., от 242 милиона лева до 249 милиона лева. Това означава, че този пазар се разраства по отношение на използването на ИКТ.

За отбелязване е, че ИКТ сектора в България генерира около 10% от общия БВП на страната. Освен това, повечето играчи в сектора на ИКТ в страната са малки и средни предприятия. В тази връзка, са налице минимални пречки за влизане на български пазар на ИКТ.

Топ 10 на страните по показателя брой сертифицирани професионалисти на 10 000 души, 2002 (Изт:www.brainbench.com).
Един от най-важните фактори, за да обърнем внимание на българския ИТ пазар, е предлагането на ИТ труд. За отбелязване е, до 2011 г., този пазар е имал 78 000 работната сила в областта на ИКТ, което представлява 2,7% от общата работна сила. В тази връзка, на българския пазар има 15 000 специалисти на ниво управление и бизнес архитектура, 35 000 – практици в областта на core ИКТ, 17000 ИКТ механици и работници, и 11 000 други ИКТ техници. Освен това, данните сочат, че българските университети произвеждат 3 500 IT специалисти всяка година. Освен това, от 49 висши училища в страната, 50% от тях предлагат компютърни специалности, с 11 000 български студенти по биотехнологии, електронно инженерство, компютърни науки, физика и математика. Отделно от наличността на работна сила в областта на ИКТ, средната работна заплата в България в сектора на ИКТ е конкурентна в сравнение с държави като Великобритания, Германия и Франция.

Така например, средната месечна заплата в софтуерната индустрия е приблизително 1 174 €. Това означава, че чуждестранните фирми могат да аутсорсват своята ИКТ проекти за реализация към България на по-ниска цена.

Говорейки от тази гледна точка, ИКТ индустрията в България е обещаващ отрасъл, който има потенциал за висока възвръщаемост на инвестициите в следващите няколко години.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: