Posted by: rq85 | януари 30, 2016

Кой победи Сорос?

568
Когато Рей Далио (Ray Dalio) говори, хората имат склонност да слушат.
Като основател на Bridgewater Pure Alpha фонд, с активи за $ 82 милиарда, Далио е един от най-успешните мениджъри на хедж фондове на всички времена.
Днес той е притеснен, че един от най-стабилните константи на икономиката – способността на централните банки за стимулиране на икономическия растеж чрез намаляване на разходите за дълг-е към своя край.
В статия за Financial Times публикувана тази седмица, Далио казва:
„Вече сме 7 години след началото на фазата на експанзия на бизнес/на краткосрочния дълг/ цикъл-който обикновено тече 8 до 10 години – и близо до края на фазата на експанзия на дългосрочния дългов цикъл, който обикновено трае от 50 до 75 години. Това, по което съдя е, че са налице ограничения пред растежа на харчовете, с източник дълг и пари. Когато тези граници са достигнати, се отбелязва края на възходящата фаза на цикъла на дългосрочния дълг. През 1935 г. този сценарий бе наречен „бутане на струна”. Делио продължава: Рисковите премии – възвръщаемостта на рискови активи, като облигациите, в сравнение с парите в брой -са на исторически ниски нива. Това затруднява централните банки да поддържат ръста на цените на тези активи чрез разхлабена монетарна политика, т.е. чрез количествени улеснения или ниски лихвени нива, защото има все по-малко стимул или доходност, които да компенсират инвеститорите за поетия от тях риск при придобиване на дълг.
В резултат на това е трудно да се повишат цените на тези активи и е по-лесно да падат. И когато те падат това създава негативно въздействие върху икономическия растеж. Когато тази конфигурация съществува – а налице е случая, когато дълга и разходите за обслужването му се окажат високи спрямо нивото на дохода, да не може да се увеличи дълга без да се ограничи харченето – стимулирането на съвкупното търсене е много по-трудно, а ограничаването на търсенето става по-лесно спрямо нормалния случай.
Тази умора на дълга може донякъде да послужи за обяснение защо централните банки са се заклещили на почти нулевите лихвени нива, 7 години след финансовата криза, която предизвика падането им. „
Но е притеснително, че централните банки биха били безсилни да спрат следващата финансова криза или рецесия с инфлационна тактика според сценария на Далио.
Далио направи тези коментари в седмицата, когато LCH Investments го короняса за най-успешния хежд фонд мениджър в историята, детронирайки Дж. Сорос.
Според изнесените данни фондът на Далио е генерирал 3,3 млрд. щ.д. нетни приходи за своите инвеститори през 2015 г. Фондът, основан през 1975 г. е направил печалба от 45 млрд.щ.д. за целия период на съществуване, докато този на Сорос (Quantum Endowment Fund), който е основан през 1972 г. – 42,8 млрд. щ.д.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: