Публикувано от: rq85 | декември 19, 2015

За какво се борят Теленор БГ? Ще влезе ли БНБ в 21 век?

Изключително съм разнуван да видя как fintech секторът (бизнес, основан на използването на софтуерни решения за предлагане на финансови услуги) се премести до изцяло ново ниво тази година. Осбено впечатление ми направи, че две групи/субекта признаха важността на този сектор в процеса на подкрепа на икономическия растеж.
На първо място това са правителствата. През лятото на тази година правителството на Обединеното кралство назначи свой представител отговарящ за fintech, недвусмислено признавайки значимостта на сектора. Айлийн Бърбич, партньор в вазираният в Лондон венчър кепитъл фонд Passion Capital, е не само назначена от финансовия министър Джордж Озбърн за правителствен представител в сектора, а и пое поста на председател на Tech City. В тази връзка трябва да се спомене, че тя бе поставена под номер 4 в списъка на списание Computer Weekly за 50 най-влиятелни ИТ специалисти в страната за следващите 12 месеца. Като силна и иновативна личност, тя несъмнено ще подкрепя развитието на сектора, правейки го по-добър.
Правителството на Обединеното кралство има амбицията да превърне Лондон в глобален fintech лидер. При определянето на тази цел, Озбърн заяви, че британските регулатори ще предоставят „пространство, където иновациите да се случват”. Тази идея намира подкрепа и от гуверньора на Банк ъф Инглънд. Марк Карни обеща, че реформите на финансовия сектор в страната ще бъдат така направени, че да улесняват иновациите в сектора.
Изненадващо за мен, другата група, приела радушно идеята да се даде приоритет на fintech сектора, са традиционните банки. През 2015 г. се постигна голям напредък в преговорите тези банки да се включат активно в процеса, с твърд ангажимент и интерес да се предоставят по-качествени услуги на потребителите си. Няколко ключови инвестиции са направени в тази посока от водещи британски банки– вкл. Barcleys и Santander, както и назначаването на fintech специалисти в редица от тези финансови институции. След всичко това вярвам, че банковият сектор го очакват вълнуващи и добри времена.
Конкуренцията е здравословна. Тя вдъхновява промените и развитието, което може да бъде само добра новина за световната икономика. Има изобилие от бизнеси, от утвърдени брандове до стартиращи компании (start-ups), които търсят начини да подобрят живота на хората, като е необходимо да правят нещата по-нов, различен и по-добър начин, за да постигнат целите си.
Докато по-голямата част от тазгодишните заглавия са фокусирани върху иновациите, настъпили в сферата на потребителските плащания, през 2015 г. се наблюдава също значително развитие в сектора на В2В (business-to-business) разплащанията, което не е изненадващо, когато погледнете състоянието на глобалната икономика.
Според доклад на McKinsey, публикуван през април 2014 г., глобалните търговски потоци са били на стойност 26 000 млрд. щ.д. през 2012 г. с тенденция да се утроят в периода 2014-2024. Секторът на B2B международните плащания се очаква да бъде десет пъти по-голям от сектора на B2C (business-to-consumer) по обем на сделките и три до четири пъти по-голям в доларово изражение. Това представлява огромна пазарна възможност за fintech сектора; той може да осигури реална алтернатива на бизнеса на банките, които са ограничавани от законодателството и не са достатъчно гъвкави и бързи спрямо динамичната среда и тенденции.
В момента Германия е най-големият пазар за износа на Великобритания, по отношение на обема (11%) и стойността, като Китай седи близо зад тях. С поглед към вноса, САЩ оглавява таблицата по обем (11%), следвани от Китай (9%) и Холандия (8%). Това е почти една и съща картина, по отношение на стойността, с изключение на това, че Китай е на първо място, пред САЩ и Холандия. Вносът и износа на Великобритания въртят милиарди всеки месец, но с оглед на това, че предприятията плащат хиляди паунда транзакционни такси и високи валутни курсове, разплащателната индустрия трябва да осигури по-добри решения.
Наред с промените в нормативната уредба, които благоприятстват конкуренцията, технологичният напредък проправя пътя за авангардни решения за проблемите на клиентите, които те дори не осъзнават, че имат. Мобилните плащания, груповото финансиране (crowdfunding*) и криптовалутите (cryptocurrencies) правят финансовия живот на клиентите по-удобен, по-опростен и по-достъпен, независимо от географията. Докато потребителите са първите, които се възползват от тази иновация, тя едва сега започва да прониква в света на бизнеса.
Fintech компаниите са в перфектната позиция да донесат иновациите на международната B2B сцена, а редица марки приемат предизвикателството през 2015 г. При липсата на правна инфраструктура, по-ниските експлоатационни разходи в сравнение с традиционните оператори и по-голямата прозрачност, новата порода нарушители могат най-накрая да получат развити B2B плащания.
Това не е само въпрос на по-ниски такси за преводи или отстраняването им. Тези компании могат успешно да си сътрудничат с банките, като импомогнат да се преместят на пазара на цифровите разплащания. От своя страна банките могат да предложат на fintech компаниите допълнителна сигурност чрез техните регулации, спокойствието за крайния потребител, а също така и чрез стимулирането на процеса на плащанията в бъдещето.
2015 е година, през която fintech секторът се разви значително, не на последно място чрез нарастващия потребителски апетит за по-добри и по-бързи начини за заплащане, в стил: мисли, докосни и заплати (think tap and pay). 2016 трябва да е годината, в която бизнес пазарът ще се развие.
Автор: Anders la Cour – CEO, Saxo Payments.

*Груповото финансиране е ниша, която става все по – популярна особено за малкият и среден бизнес, който често за да намери финансови средства се бори с банковата система за отпускане на заеми и доказване на платежоспособност и на добър бизнес план и стратегия за развитие на дейността (бел. пр.).
**Пример за fintech компания е желанието на телекомуникационната компания Теленор за развитие на подобна услуга в България.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: