Публикувано от: rq85 | декември 9, 2015

Желаният съд за реформа

В условия на преход обществата правят реформи. В България си позволяваме дори и реформи на реформите. И толкова се увличаме, че правим пълен кръг и се връщаме в изходно положение. Най-важната, обаче, която не се състоя дотук, е съдебната. Но дотук. Вече има политическа (и все повече след днешния ден) и обществена нагласа у нас, да се промени съотношението на силите в тази може би най-значима област от обществения живот. Въпросът обаче е, каква е целта, залегнала в сегашния вид реформи. Дали това е съдът да стане по-независим от останалите власти, така както е записано по конституция или да имаме оптимизиране и ефективност на процесите в рамките на тази система, намалявайки бюджета и реорганизирайки я? От друга страна – дали целта е създаването на силни структури, борещи се с престъпността по високите етажи на държавата или тази, ширеща се на битова основа. И ако след време се отчетат положителни резултати само при втората, при оптимизирам бюджет, то може ли да кажем, че реформата си е струвала?

Всъщност сериозна реформа, обхващаща всички нива на престъпления и корпуция, се прави с голям бюджет! В тази връзка има и друга посока на размишление?

В днешно време българинът генерално обвинява политиците и липсата на независим съд (т.е. отново политиците, когато избягвайки съдебна отговорност те корумпират съда) за своето лошо съществуване. В това съществуване той очаква политикът (узурпирал обществения живот) да е с морал. А, ако в своите действия последният не се ръководи от морала – да бъде съден и да си понесе справедливото наказание. Не знам какво обаче иска повече българинът – политиците да спрат да крадат или да има независима съдебна система и справедливост (ефективно правораздаване)? Сега, когато няма съд, очакваме, за да има някакъв шанс за развитие пред страната и по-добър живот за населението, политиците да се окажат с една идея по-малко крадливи, т.е. да имат поне малко морал. Т.е. нашият по-добър живот е функция от морала на отделния политик – властовик?

Колкото и странно да е, има обществени сфери, където нещата са добре. Т.е. все пак има и хора с морал в управлението на държавата. Но тъй като този вариант е по-малко ефективен и твърде времеемък, то обикновено се отхвърля на системно ниво. Така, вземайки в свои ръце нещата, обществото ще оказва все повече натиск за съдебна реформа. Парадоксално е, че успявайки обаче и имайки все по-независим съд, всъщност очакванията политиците да имат поне малко морал ще намалеят. Защото тогава добруването на народа в общественото съзнание ще се осигурява от съда, т.е. от обществената воля за промяна. От тук следва, че и самите политици няма да бъдат морални. Промяната на очакванията на публиката ще доведе дотам, че все по-неподходящи хора ще влизат в управлението на държавата. В такива условия обществото ще премести своите очаквания и отговорност върху съдебната институция. Политиците ще бъдат оставени намира. Въпросът е, дали обаче наистина ще имаме истински независим съд (политическа независимост). Ако нямаме такъв на 100% (и след съдебната реформа), ще се създаде вакуум, при който обществото ще загуби, както ще загубят и онези политици без морал, които бъдат осъдени от този по-независим съд. Останалите (измъкнали се) политици – не. И по правило те ще спечелят в бъдеще много повече, в сравнение, ако нямахме работещ съд (т.е. спрямо днес). От една страна няма да имат обществен отпор, нямат и достатъчно силен съдебен натиск. Нямат и конкуренция. Тогава кое ще ги спре…? Защото не е важно дали ще крадат 20 човека или 500. Болшинството е все така бедно и без перспектива.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: