Публикувано от: rq85 | ноември 28, 2015

Социалното слушане е новото злато. 6 мегатенденции в банковата индустрия

автор: Koen Vanderhoydonk, Linkedin

Хората и интернет

Според това как хората се свързват с други хора, информацията и света около тях се трансформира чрез комбинация от технологии. Подходящи за носене и имплантируеми технологии ще подобрят „цифровото присъствие“ на хората, като ще им позволи да си взаимодействат с обекти и един с друг по нови начини.

Да бъдат мобилни е очевидният избор за много банки. Онези банки, които се бавят ще загубят. Въпросът екакво е онова, което ще ги държи будни? Дали мобилните и имплантируеми технологични средства са бъдещето на нашия бизнес? Може би това ще са лични здравни устройства, които ще следят за здравето и ще бъдат обвързани с лихвените проценти по кредитите, които искаме да теглим. Ще повлияе оценката на вашия начин на живот на вашия спестовен план за пенсия? Възможността да познавате вашия клиент (KYC), чрез различни канали на опознаване, може да създаде напълно различни измрения и модели на банково обслужване.

Компютърни оценки, модели, комуникации и съхранение на база данни

Продължаващият бърз спад в размера и цената на компютърните и комуникационни технологии води до експоненциален растеж в потенциала за достъп и използване на интернет. Вече всеки ще има достъп до суперкомпютър в джоба си, с почти неограничен капацитет за съхранение на данни. Изчислителната мощ ще бъде достъпна навсякъде.
Amazon Web Services, AWS ( https://aws.amazon.com/), набира все по-голямо доверие във финансовия свят. Все повече институции обработват техните финансови приложения чрез платформата AWS, едно облачно решение по същество. Банкови платформи от рода на „софтуер-като-услуга (SaaS), носят значителни предимства за промишлеността:

мащабиране – scalability
ловкост – agility
плати за да ползваш – pay per usage

Налични са няколко ранни приложения, използващи облака или частни облачни решения, като например Robeco Direct (NL), Bankinter (ES), Suncorp (AUS). Например Холандската национална банка използва AWS за набор от банкови услуги.

Уебсайтове
Мобилни приложения
Банкиране на дребно платформи
Изчислителна дейност с висока производителност
Анализ на кредитния риск

The Internet of Things (IoT)

По-малки, по-евтини и по-интелигентни сензори се въвеждат – в дома, дрехите и аксесоарите, градове, транспортните и енергийните мрежи, както и в производствените процеси.

IoT повдига нови въпроси на сигурността и неприкосновеността. В същото време концепцията предизвиква нови възможности за проследяване на поведението на клиентите и идентичността им. Нека си представим, че ще съществува банкомат, който може да измери нивото ни на стрес и да блокира заявката, в момента на тегленето, когато крадец се опитва да открадне парите ни.

Последната тенденция в мобилните банкови приложения е възможността бързо да проверяваме нашите баланси, без необходимостта от пълно влизане в банковата система. Представете си, че утре домакински ви уреди могат да ви говорят и дават информация. Например с използването на IFTT (https://ifttt.com/) приложението, хората могат да следят финансовите пазари и котировките им. Ако светлината в стаята се променя в реално време съобразно движението на пазарите. Възможностите са безкрайни.

Изкуствен интелект (Artificial Intelligence) и голяма база данни (Big Data)

Експоненциалната цифровизация създава експоненциално повече данни – за всичко и всеки. Успоредно с това, изтънчеността на проблемите на софтуера могат да се насочват, както и способността на софтуера, за обучение и себеразвиване.

Този подход е построен върху нарастването на данните, с цел вземане на решения, както и влиянието, което AI и роботиката започват да имат върху вземането на решения и работните места.

Big Data става по-ценна за банките, тъй като тя

Идентифицира тенденции

Разкрива потенциални проблеми

Прогнозира бизнес резултати

Стремежът е да се идентифицират нуждите на клиентите 360 дни в годината.

Според Стивън Раминез, водещи фирми вече мислят отвъд Big Data, и с помощта на Big Text Analytics искат да създадат един по-цялостен, интелигентен анализ на клиентите. Целта на това разрастване е да се задоволят максимално нуждите на клиентите. Социалното слушане е новото злато в банковия бизнес.

Моят личен съвет: станете по-малки, за да видите по-голямата картина.

Споделената икономика и разпространеното доверие

Интернет технологията е започнала да преминава към мрежи и платформи, базирани на социални и икономически модели. Активите могат да бъдат споделени, създавайки не само нови ефективни резултати, но и цели нови бизнес модели и възможности за социална self-organization. Блоковата верига, една нововъзникваща технология, замества необходимостта от съществуването на трети страни институции за осигуряване на доверие за финансови, договорни и дейности свързани с правото на глас.

Според Коста Перич, това са следващите технологии, които ще разрушат нашия финансов сектор.

Bitcoin-системи

Отворен API (приложен програмен интерфейс) като нов начин за осигуряване на потребителски бизнес услуги в интернет

Схеми за самоличност на тълпата
Хардуер и приложения с отворен код

Цифровизация на материята

Физически обекти са „отпечатани“ от суровини чрез добавка, или 3D печат, процес, който превръща промишленото производство, давайки възможност за отпечатване на продукти в домашни условия и създавайки цял набор от възможности за здравето на човека.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: