Публикувано от: rq85 | септември 20, 2015

Австрийци искат завода за коли на Гриша Ганчев?

http://www.investor.bg, 20.09.2015
Базираният в Грац австрийски поддоставчик за автомобилната промишленост Magna проучва възможността за откриване на нов завод в България, пише австрийският всекидневник Der Standart.

„Ние водим разговори, но това е нещо нормално“, е заявил говорителят на компанията Рей Хусетович. Той е добавил, че компанията проучва и други страни в Източна Европа. Der Standart обаче отбелязва, че с официалните 3,80 евро на час заплатите в България са едни от най-ниските на континента.

Представители на Magna са посетили София в сряда, за да обсъдят възможностите за инвестиции. Българските представители са положили сериозни усилия, а разговорите са протекли в приятелска атмосфера, пише медията. Властите са предложили на австрийците място за завод в централната част на България.
Още по темата
Бум в производството на авточасти носи надежда за България

Според Der Standart конкретният повод за преговори на българското правителство с австрийците са били провалени по-рано през септември преговори на Magna с българската компания Litex Motors за покупката на завода ѝ в Ловеч, като идеята била компанията да продължи да продава автомобили с марката Great Wall, а Magna да започне производство на коли. Цената на сделката се въртяла около 10 млн. евро, а инвестицията можело да открие 5000 работни места.

Трансакцията би била трудна за осъществяване, защото Litex е сред масата на несъстоятелността на Корпоративна Търговска Банка. Срещу съсобственика на компанията Гриша Ганчев пък от 2012 г. има разследване на прокуратурата заради подозрение в укриване на данъци.

Австрийскo-канадската Magna International произвежда авточасти, както и асемблира цели автомобили по поръчка на свои клиенти като Mercedes, Chrysler, Saab, BMW. Magna e борсово котирана компания от 1962 г. Акциите ѝ днес се търгуват на борсите Toronto Stock Exchange (MG) и New York Stock Exchange (MGA).

Като цяло концернът има 287 производствени операции и 81 центъра за развойна дейност и иновации в 29 страни. Общите служители на компанията са около 124 хил.

В Европа Magna има над 137 завода и 41 000 служители. В България компанията имa един производствен завод и 400 служители в община Пловдив. Toва се случи, след като преди няколко години оперативното подразделение на компанията – Magna Powertrain, придоби завода на Ixetic за 308 млн. евро. След трансакцията канадско-австрийското дружество увеличи почти двойно броя на заетите в завода.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: