Публикувано от: rq85 | май 25, 2015

Бизнес и държава не искат да инвестират в ЦСКА?

В България е широко разпространено вярването, че културата, образованието, спорта, отношенията, всичко е отражение на държавата и нейното състояние. Затова и нищо добро не може да се случи в никоя сфера на човешкия (българския) живот, понеже българската държава не е читава. Заедно с това вярване, у нас е налице и друга максима – че всички разбираме от политика и футбол.
Темата за връзката между качеството на политиката и развитието на държавата е вечна, и е предмет на друг размисъл, на друг спор. Тя е част от злобата на деня, и като че ли никога няма да престане да бъде такава – поне докато страната ни не догони по жизнен стандарт Европейския съюз. Пък щом разбираме от политика, защо да не злобеем ежедневно!
Какво се случва с футбола?
Много често във футболните среди сме чували…”какъв футбол искате да имаме, след като икономиката ни е слаба… държавата ни е корумпирана”.
Щом разбираме и от футбол, то няма как да не забележим, че лошата съдба в последните 25 години на най-успешния от гледна точка на международните успехи и престиж роден футболен клуб – ЦСКА, е отражение именно на състоянието на държавата ни, стопанските отношения, устройството на обществото и т.н.
През 2015 година клубът е на прага на унищожението. Да, ще кажем, че този сценарий вече сме го виждали и всеки път идва някой и спасява клуба от заличаване. Т.е. всичко е безмислено – от гледна точка на емоции, мисловни напъни, медийни пледоарии, конспиративни теории, революционни действия. И половин България винаги получава това, което иска? Дали е така обаче? Каква е цената на това спасение?
Всъщност истинската цена ще я (и я) плаща държавата и бизнеса (всички индивидуални данъкоплатци и онази част от светлия бизнес). След като след комунизма се настаниха пазарните отношения, „преходното развитие” на ЦСКА показва само едно – голяма част от бизнеса в България не е истински. Или много малка част от него отговаря на онази форма на капиталистическо организиране на деловата дейност, позната от класическите икономисти и доктрини. За предприемачески дух да не говорим.
Текущата ситуация и положението на клуба, потвърждават най-силно тази теза.
Трудно е за вярване, че с настъпването на пазарните отношения, марка като ЦСКА, заедно с нейната популярност, успехите и имиджа на клуба, не можа да генерира печалби за своите собственици (частни субекти). Та нали тъкмо това беше идеята на смяната на общото с частното. Смяната на системата. Даде се право на всеки индивид на стопанска инициатива, където всеки да развива идеите си в дадена делова област. Дали новите бизнесмени (повечето довчерашни комунистически дейци) не бяха истински предприемачи, или ЦСКА не беше това, което изглеждаше. След 25 години и търговско дружество на прага на фалита, изводът е ясен. Той се натрапва от само себе си. За съжаление в резултат на съзнателните или несъзнателни упражнения на тези български предприемачи, вече и великият клуб не прилича на себе си. а от това губи цялата страна. Днес ценностите са подменени (във всички аспекти на обществения живот), като бе нужно да има нещо, което да потвърди тази нова социална конюнктура. Да не би масите да се объркат и да започнат да искат старата система. Най-лесно е това потвърждение да стане с нещо голямо, велико, познато, любимо и от онова време. Така ефектът ще е достатъчно силен. Затова идва време да се пренесе в жертва емблемата на българския футбол, а и спорт (ЦСКА). След като заколим жертвения агнец, дано тръгнем към по-добро, но едва ли…!
Гледайки съдбата на нещо наистина конкурентоспособно в европейски, а и световен мащаб, се питам дали преходът е започнал, и по-лошо – дали трябваше да махнем комунизма? Да еретична мисъл, но нали смисълът на всяка промяна е да дойде нещо по-добро. А тук, заедно с това и други такива успешни примери в други области на стопанския живот у нас бяха унищожени. Така икономиката ни бе върната под нулата, съответно и културата, образованието, спорта, интелектуалния дух, способностите за развитие и борба…
Безмислено е да се дават статистически данни за икономиката на България в този период , то се усеща по дереджето на масата българи. И тук не говоря за онези 1,5 млн. души в София, които присвоиха плодовете на икономически бум, развил се до 2008 г., а за онази маса от хора, които продължават и ще продължават да работят за минимални доходи, и които се явяват привържениците на големите футболни клубове в страната (критично голяма част от които се падат на ЦСКА ).
Нека се върнем на бизнеса – на българския бизнес. След като му бяха дадени всички обществени блага, след като присвоиха спестяванията на населението през 1997 г, (с което се попречи масата българи да участват в масовата приватизация на българската икономика), след като в по-ново време му създадоха изключително благоприятна данъчна система, след като всичките пари от Европа му се дадоха под формата на обществени поръчки (еманация на crony икономиката), след като никой не го спираше да краде и търгува с оръжия, наркотици, проститутки, то същият този бизнес не е способен да развие една читава стопанска (социална) инициатива, а именно да върне ЦСКА на европейската сцена, по примера на Стяуа в Румъния например. Същият този бизнес, предпочете да краде и да си прави схемите и тук. Същият този бизнес, който е свикнал да работи в сивия сектор, да експлоатира 3 млн. души, и да им хвърля 20% от изработеното, а останалото да прибира за себе си, глезейки се с нови коли, частни самолети, имения в чужбина, момичета с висока медийна разпознаваемост…, и с футболни клубове. Същият този бизнес, който предпочита да прави схеми – да купува евтино и да продава скъпо, да участва в черно тото, да реже на скрап „комунистическите” заводи, да изсича горите, да рекетира и задушава всеки нов бизнес, заобикаляйки законите, икономическата логика и държавата. А последната само седи и гледа! Защо нямаме бизнес и защо нямаме държава на място? Е, отговорът е в самия въпрос!
Сега, поредните бизнесмени начело на ЦСКА се опитват да оздравят дружество, минавайки през фалит! Интересно какъв ще е този фалит, който оздравява даденото дружество/стопанска единица? Добре, при този фалит, никой ли няма да си получи парите или по схемата с КТБ ще бъдат правени някакви вътрешни машинации – едни кредитори ще си получат парите приоритетно, а другит ще пият по една студена вода? Кой може да гарантира това дане стане? Държавата? Едва ли?
От друга страна изглежда странно как дружество с дългове от 23 млн. лева не може да продължи да работи. Странно е, защото нямаме истински бизнес у нас и затова е по-лесно да се направи поредната схема с държавна ппдкрепа, отколкото да се направи стратегия за развитие и се оздрави това дружество на база изработен продукт, на база вложено и получено, както работи истинския капитал. За справка САЩ са най-задлъжнялата икономика, но и най-голямата. Произвеждайки тя може да обслужва задълженията си. Защо и в ЦСКА да не стане? Просто на българският бизнес не му се работи, или поне не на този, който се занимава с футбол!
Гледайки институционалната структура на задълженията, то 50 на 50 се поделят между държава и частен сектор. Гледайки и матуритетната структура на задълженията, то не е невъзможно в поредица от няколко години да се изработват пари и да се погасяват задълженията – към държава и частни кредитори. Защото трябва да стане ясно, че тези 23 млн. лв. не се дължат утре, а са разписани в погасителен план. А освен това държавата не трябва да опрощава нищо. Няма да е честно спрямо другите клубове, няма да е честно спрямо масата експлоатирани данъкоплатци и белия бизнес, няма да е честно спрямо идентичността на клуба. Не на последно място не е за добро клубът да бъде зависим от държава, която закриля бизнес, описан по-горе.
В края, надявам се настоящите собственици, говорейки, че ЦСКА е еманация на морала на българщината да си спомнят, че дори под чуждо господство и държава (преди Освобождението), много българи са правили успешен бизнес, като са оставяли велики паметници на българщината в страната си…, с цената на всичко са оставили добавена стойност към рода и просперитета на българите.
Защо днес не правите същото, защо не развивате истински бизнес?

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: