Posted by: rq85 | май 20, 2015

Airbus ще произвежда хеликоптери в Румъния

19.05.2015, www. capital.bg
Европейският авиационен производител Airbus обяви намеренията си да построи завод за хеликоптери в Румъния. Предприятието ще се намира в град Гимбав, на 8 км западно от централния румънски град Брашов. Инвестицията на компанията ще бъде 40 млн. евро, съобщи BalkanInsight.

Вече се работи по проекта

Работата по изграждането на предприятието е започнала преди месец, макар това да не е било официално обявено, твърди румънският Bzb.ro. Обектът ще бъде изграден на терен от 27 000 кв.м, предоставени от румънската държавна компания IAR Ghimbav. Тя също ще инвестира 11 млн. евро. През 2017 г. трябва да се появят първите Super Puma MK1, предназначени за гражданското въздухоплаване. Година по-късно трябва да започне и производство на военната версия на транспортния хеликоптер с капацитет до 19 души.

По-рано Румъния обяви намерението си да модернизира хеликоптерния флот на вътрешното си министерство. Airbus Helicopters вече работи с няколко румънски институции, включително здравното министерство и румънското разузнаване SRI. Компанията има дъщерно дружество в Румъния. Преди година то модернизира 24 вертолета Puma MK1 на британските военновъздушни сили срещу 22 млн. евро. В резултат на това беше удължен животът на машините с 15 години и беше намален с 25% разходът на гориво.

Румъния става важна част за бизнеса на Airbus Helicopters

Airbus Helicopters, която доскоро се наричаше Eurocopter Group, е компанията за производство на вертолети на Airbus Group. Когато в края на миналата година изпълнителният директор на дружеството Гийом Фори обяви преименуването, той допълни, че компанията прехвърля към Румъния част от оборудването си за строене на вертолети.

Дружеството е най-голямото в света по печалба в сектора и по произведени вертолети. Централата му е край френското средиземноморско пристанище Марсилия. Произвежда в Бразилия, Австралия, Испания и САЩ.

Очаква се IAR Ghimbav да стане доставчик на някои от частите в бъдещото производство. Компанията произвежда електрически системи за въздухоплаване, които са с 10% по-евтини от тези на мароканската Labinal Maroc, която понастоящем е основният доставчик за хеликоптерите на Airbus, допълва румънският в. Gandul.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: