Публикувано от: rq85 | август 26, 2014

ЦСКА ще стане шампион!

ЦСКА ще стане шампион! Стигам до този извод, не защото ми се иска и си фантазирам, а защото има обективни причини за това. Има няколко фактора от външната и вътрешната среда, които при продължаване на тенденцията на тяхното развитие, ще направят Стойчо Младенов и „армията му” шампиони.
Факторите, които трябва да следим от външната среда са Лудогорец и политическата обстановка. От вътрешната среда – това е степента на управленска и организационна адекватност спрямо спортно-техническите резултати на отбора.
Армейци, който ще направят „армейците” шампиони?
Предстоящият, тази сряда, мач на трикратният ни шампион в Шампионската лига срещу „Стяуа” е най-важният за годината за тях. Изтъркано клише, което в този случай звучи доста намясто, но което трябва да се разшири до „най-важният мач за разградския футбол, който може да направи ЦСКА шампион”. Не еднократно собственикът на „Лудогорец” е изразявал своите високи амбиции (личностни) да покаже на всички отбори в БГ (и техните собственици), че не стават за нищо, и превърне своят футболен проект в еталон за управление на спортен клуб у нас. Лични амбиции, които трябва да признаем късмета до този момент покриваше (в Европа), и които не са особено здравословни за българските икономически стандарти и обществени обстоятелства. Съвсем логично след многото титли и редица счупени рекорди в страната е време за лигата на шампионите. Там където най-лесно се разбира накъде си тръгнал и съответно докъде си стигнал! Опитът за повторение на успеха (от гл. Точка на българския футбол) на Левски е важен за стратегическото развитие на проекта „Лудогорец” и това всеки го знае. Съобразно големите обществени очаквания, натиска от страна на собственика на клуба, традициите на румънския футбол и моментната форма на разградчани е твърде вероятно обаче да се стигне до провал на стратегическите замисли. Тогава какво ще последва? Когато стартегията не се изпълнява, а финансирането й продължава по план има два варианта. Или се сменя стратегията, или се спират парите? Като следствие може да се очаква с голяма точност, изходящи трансфери на много от водещите футболисти на отбора и промяна на целите, без значение, че отборът ще участва в Лига Европа. Просто стимула (а и качествата на някои от тях) на настоящите футболисти няма да е същият. Вече играха в този турнир! И тогава моделът ще се промени? Това пък е предпоставката за едно шампионско турне на ЦСКА в българското първенство тази година?
Първият по време е първи по право
Друг външен фактор, който оказва влияние върху това „червените” да станат шампиони тази година отново е свързан с настоящите шампиони. Бидейки пълен доминант през последните 3 години и следователно имайки благоразположението на футболния съюз и държавата (първи по време, т.е. по резултати), собственикът на разградчани се държи като първи по право…дори и за правата за телевизионното излъчване. Ако този принцип е бил подходящ за Римската империя (първият по време е първи по право), то в България не е. След като действа от позицията на силата и резултатите, при изменение на вече описаната промяна в модела на развитие на отбора и доминиращата роля на ЦСКА в първенството, то ще се наложи на собственика на Разград да се съобразява все повече с другите клубове. Ако до този момент свички клубове (и техните собственици) чакаха на него и неговата фирма да им осигури някакви пари от телевизиите, то тепърва ще им идва самочувствието да се противопоставят на тази зависимост. Факт е, че парите, които получават клубовете в България не отговарят на приходите, които получават телевизиите от продукта, наречен „БГ футбол”. Вече няколко години насам. Не далеч беше времето, когато една друга фирма договори около 10 млн.лв на сезон за българските клубове. Но тъй като Разград са силните на деня, то и гласовете на останалите са все още слаби. След промяната на статуквото от спортно-техническа гледна точка обаче, може да се очаква „първенството по право” на Разград да бъде отнето чрез явно изразяване на правата на всички клубове в БГ. Отпадайки и тази зависимост, то пред ЦСКА пътят е все по-открит. И така е справедливо!
Футболът е политика, но политиката не е футбол!
Знаем, че откакто дойде демокрацията изборният цикъл много често е определял шампиона на България по футбол. И тъй като е демокрация, то всичко „червено” бе (е) преследвано като чума от българските псевдодемократичен властови елит. През 2012 г. ЦСКА, отново със Стойчо Младенов начело, беше на прага на едно малко чудо – да стане шампион въпреки немотията, вътрешните борби и неадекватни управленски действия, геноцида на БФС и… фенския уклон на тогавашното правителство. Сега същото това правителство се задава на хоризонта и очакванията не са за нещо добро за „червени клуб” през настоящата кампания. Това е третият фактор от външната среда. Опознавайки променливия нрав на тогавашното правителство, което следва да управлява след два месеца, обаче има надежда за ЦСКА. Досега Разград беше любима дестинация за властимащите, но много лесно в новите политико-корпоративни и геостратегически обстоятелства е собственика на „Лудогорец” да остане извън обсега на любовта на тези властимащи. Пресен е примера с друг отбор от „А” група – този на Ловеч. А имайки предвид своенравния характер, амбиция и качества на собственика на шампионите, като реакция на държавното „отношение”, то твърде вероятно е клубът от Лудогорието да отиде там, откъдето дойде. В противовес на това, ЦСКА, като национален символ, определено има какво да даде на новото старо правителство. Остава само да се разиграят правилно картите на масата.
За едната чест(ност)
Последният въздействащ фактор е от вътрешната среда. А именно степента на адекватно управление спрямо спортно-техническите резултати на клуба. Въпреки дежурните критики спрямо Стойчо Младенов и притоплянето на митовете около начина му на действие по отношение на селекцията, то трябва да се признае, че настоящата селекция в 70-80% от нея е успешна. А на фона на последните (с изключение на периода когато бяха взети Зику и Мораеш) – е супер успешна. Което без съмнение ще бъде потвърдено в бъдеще. Без да се дават оценки, то от пръв поглед си личи, че хора като Кукоч, Причиненко, Буш, Дивиш, Фелипе, Маркиньош, Оршулич, Йоахим са футболисти в пълния смисъл на думата. Ако ръководството през следващите месеци до края на първенството съумее да плаща редовно на тези и другите футболисти, то целта за първото място със сигурност ще се реализира. Примерът с Менди и Гъргоров е пресен. Каквото и да се говори за последните двама, то с тяхното наличие, настоящият отбор щеше да е още по-силен. Най-малкото щеше да бъде отстранен Зимбру! Така настоящото ръководство на клуба няма друга алтернатива освен да намира пари за заплати, ако ли не – поне да е максимално честно с отбора. В противен случай, усилията на Стойчо Младенов, очакваната благоприятна външна среда (която описах) и всички други налични обстоятелства за спечелването на титлата, ще бъдат „профукани” по най-аматьорския начин. Нещо, което в крайна сметка никой фен на ЦСКА не ще приеме и прости? Не и по този начин…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: