Публикувано от: rq85 | юли 18, 2014

Защо трябва да напусна БНБ?

Защо трябва да напусна БНБ?

В света на финансите, и по-точно на кредитно-паричните отношения, доверието е най-важното нещо. Но доверието трудно се печели без наличието на репутация! Безупречна репутация.

Дали ще е по повод на дадени бизнес взаимоотношения, или в обикновения живот, всеки индивид изпада в дълг към някого! Във финансов план – към фирма, бизнес съдружник или банка. В човешки план – към родина, род, християнски ценности, семейство, приятели, любима. И ако в първия план се иска доверие и безупречна репутация, то във втория план се изисква … просто морал! А и чувство за родова памет, чувство за човешко достойнство, чувство за принадлежност…

Кризите са лошо, но и хубаво нещо! Дали ще е финансова (банкова) или душевна (ценностна) криза, тя е едно необходимо зло. Обективен стимул за преодоляване на субективния егоизъм. Кризите са онези причини, които ни карат или да влезем (да се върнем) в правия път или да продължим все по-заблудено по грешния?

Е, аз вярвам, че в по-голяма степен и в повечето случаи, те ни водят към правия път. Те ни карат да оставим грешната посока на развитие. Кризите най-общо лекуват зависимости. Лоши зависимости.

Да работя за институция като Българска народна банка беше идеал. Дългосрочна представа. Мечта. Чест. И винаги съм приемал работата си за БНБ, като призвание, късмет и начин да бъда полезен – на себе си, но най-вече на обществото (колкото и наивно да звучи). С тази си нагласа, в работата си винаги съм се стремял да бъда достоен за репутацията, историята и значението на тази институция. След над 4 години, прекарани там, към днешна дата се чувствам още по-голям късметлия. Че в тези трудни времена мога да помагам за решаването на общите проблеми. Но именно тук виждам своята зависимост, онази заблуда, която трудно щях да видя, ако не бе кризата с КТБ.

За последния месец, българите станахме свидетели как четвъртата по големина (балансово число) банка в България е пред фалит, а третата – бе на прага да я последва. Като се замисля май сега започва българската „глобална” криза, тъй като затварянето на тази банка е еквивалент на фалита на щатската Лемън Брадърс през 2008 г., от която тръгна всъщност кризата за света. Общото е, че и там и тук институциите мълчаха и бездействаха. Но разликата е, че нас няма кой да ни спаси. Та, дори и сами вече не можем да си помогнем, след като нямаме право да си „напечатаме пари”. Резултат от едни други истории в началото на 90-те, и от действията на едни други герои.

След месец на експертни оценки, одиторски доклади, слухове, публични дебати, политически уговорки, чиновнически оправдания и задкулисни сделки, се оказва, че Надзорната банкова институция в България, в лицето на ръководството на БНБ, не спазва закона (редица закони – приоритетно своите закони, предложени от тях!), като заедно с това, посредством непремерени (неграмотни) действия или напълно съзнателни заблуждаващи изказвания и действия подкопава стабилността на икономиката, позволявайки изкривяването на пазарната конкуренция в един специфичен стопански сектор. Успоредно с това застрашава обществения интерес чрез подпомагане на процеса по „национализация на пасивите”. Да не говорим, че по този начин вреди и на себе си и на служителите на БНБ, на истинските хора и професионалисти в Банката, които са дали по 15-20 години от своя живот там.

За действията или бездействията по този случай, на това ръководство, ще се произнесат съответните органи и историята. Изявленията по повод на текущите събития от името на институцията, обаче, са меко казано плашещи. В период, когато една толкова консервативна институция като БНБ (и така трябва/ше да бъде. Когато общите пари на държавата се съхраняват от нея, не е необходимо да знаем много за нея. Принцип, който беше спазван допреди месец.) работеше относително добре и спазваше необходимото поведение, се позволи да бъде вкарана съзнателно или не, в личната политическа битка на няколко икономически субекта. Нещо недопустимо! А сред това ръководство има и почтени хора и перфектни професионалисти?

Какво става всъщност?

От позицията на наблюдател, вложител, гражданин и данъкоплатец, а не на служител, ще се опитам, без да правя каквито и да било внушения, да разсъждавам по темата в следващите редове.

Ако основният виновник (Цв. Василев), в поредица писма казва истината (а тя е лесно провирима, след като се използва толкова голяма числова конкретика в писмата), то това оневинява БНБ, тъй като банката е в много добро състояние, погледнато от състоянието на показателите за финансова стабилност на банката – като коефициент на ликвидност, коефициент на капиталова адекватност, рентабилност. Значи банковият надзор, в правомощията на БНБ е бил упражнен и ефективен в крайна сметка. Тогава и Василев е оневинен. Защо тогава управителния съвет начело с гуверньора на БНБ действат и говорят така, все едно банката е зле, признавайки си своя вина, която я няма? В този случай използвана ли е институция като БНБ (една от 13-те най-стари централни банкови институции в СВЕТА) за лични цели? Каква е цената, БНБ, като здрава институция (с безупречна репутация) да обере пешкира за действия и проблеми някъде другаде, извън институцията. Визирам правителство, управляваща коалиция, бизнес интереси… Кой го допусна?

Какво ни говори и факта, че самата КТБ на 20 юли 2014 г. поиска от БНБ защита, а БНБ не се самосезира по-рано по случая и не затвори банката. Или банката действително е работила добре и не е имало нужда, или Цв. Василев е искал да си отмъсти на БНБ…за „институционалното бездействие и хладнокръвие”. Бездействие в смисъл, че са давани кредити на свързани лица и фирми извън законовите лимити и съотношения. Ако БНБ си е затваряла за тези свръх големи експозиции към лицата, „рекетиращи” Цв. Василев (по негови думи), то значи хората отговарящи за това (и в управата) в БНБ са свързани по някакъв начин с визираните кредитополучатели. Какво щеше да стане, ако самата КТБ не беше „изпищяла” и поискала защита от БНБ? Нужно ли е тази институция (…и тази институция!) да изпълнява мокри поръчки за лични вендета? Ако се заблуждавам (наред с много други българи) и нещата не стоят така, защо логиката на събитията и изказванията говорят именно за нещо подобно? Знае ли БНБ какво прави?

В създалата се ситуация, като част от най-старата институция в България, изиграла огромна роля за „свободна България” преди 135 години и една от най-старите банкови централни институции в света, се чувствам излъган. Днес тази институция в този си вид стана символ на всичко пошло, което знаем, че съществува в страната. На всички лоши практики и подмолни действия, целящи постигане на лични интереси, на гърба на цялото общество. Днес тя загуби лицето си пред обществото. Репутацията си пред партньорите си! Днес тази институция ще бъде съдена от световен лидер в одиторския бизнес, от един от най-големите суверенни фондове в света (Оманския държавен фонд), от големи частни банкови структури, от обикновени граждани.

В тези обстоятелства, как след като съм работил в тази институция над 4 години -съвестно и с гордост, че съм част от нещо истинско, непреходно и обществено полезно, ще използвам това като „преимущество” в своето бъдещо професионално и личностно развитие? Най-малкото, чисто егоистично погледнато на тази ситуация, от тежест в CV-то, този професионален период се превръща в бреме – клеймо. Ако на въпросите на познати и роднини мога да отговарям с вдигнати рамене или просто с усмивка, то на питанията на колегите от професионалната сфера – не мога. Нямам и основание да се правя на защитник на работодателя си.

В края, бих призовал всички онези колеги от БНБ, дори и тези от ръководството на банката, които имат чувство за достойнство, чувство за родова памет, чувство за справедливост, да напуснат институцията.

Това би могло да е исторически шанс/малшанс за малцина, но най-важното – урок по морал за мнозина!

След всичко казано, трябва ли да напусна БНБ…?

Вече го направих…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: