Публикувано от: rq85 | юни 27, 2014

Досега съм гласувал с погнуса, а днес се случи, че изтеглих с погнуса парите си от една банка…

Досега съм гласувал с погнуса, а днес се случи, че изтеглих с погнуса 80 % от парите си от една банка. Това е българска банка, която харесвам, най-малкото заради визията на институцията, служителите й и маркетинговия й подход… и в крайна сметка, защото е българска! Все още вярвам, че българите освен много други работи, наред с големите нации, можем да бъдем и прекрасни банкери. Знаех, че правя нещо нередно, но го направих!
На какво се натъкнах днес. Българинът е тотално финансово неграмотен… и недоверчив. Пример, докато чакаме вече 2 часа около 500, то хората пред нас се бавеха доста… закривайки сметките си. Те не само теглиха парите си, но и вече не искаха да имат нищо повече с тази банка. Защо… Най-малкото можеше да помислят за онези хора, които са излезли от работа, оставили са децата си, болни родотели и т.н. Поне можеша да спестят времето на всички ни. Но не неграмотността и злобата отново е водеща. Заедно с това, насред паниката, почти щяха да ме набият жени на годините на майка заради това, че съм… дал моя ред на едно бременно момиче! Но ги разбирам и тези хора. За съжаление. Не е лесно да преживееш отново 96/97 година. Дори да не е такова положението, то в техните очи, този пример е най-пресен и близък като усещане. Гадно усещане. Може би и на това се разчита. Лично аз вярвам повече на числата, а те казват, че тази паника е изкуствена… плод на нечии корпоративни и лични интереси или лични вендета. В крайна сметка защо точно българските банки??? Въпреки че имам финансово образование, то нямаше как да не се поддам на внушенията… на стадното поведение. Лошото е, че банките са институции, които работят с 97% чужди средства и 3 % собствени (на акционерите). Когато болшинството хора се юрнат да теглят парите си, никоя институция не може да се спаси. Тогава и твоите „мижави” пари си отиват. А и няма достатъчно информация от извора. Тогава идват неграмотните интерпретации и пропагандата е във вихъра си. Как да обясня на 500 човек зад мен, които щяха да ме набият заради бременното момиче, че има институции в тази държава, че има механизми, с които да се гарантират техните пари, как…?
Теглейки или не, то тежкото тепърва предстои, ако няма… арести. Най-малкото за невежеството и наглостта на говоренето на така наречени „отговорни фактори”. Е , да те са фактори, но далеч нямат нищо общо с отговорността. Трябва да има арести, защото всички са отговорни за това, което ще последва.
Финансовият бизнес се крепи на доверието, най-вече на доверието. Ако политическата клас отдавна е банкрутирала, то поне нека не банкрутираме банковата си система, слушайки банкрутирали политици. В прекия и преносен смисъл!!! Днес видях, много хора в банките. Едва ли защото искат да теглят кредити за да правят бизнес! Това е жалкото. Ок. Днес ще е една банка, утре другата… руската рулетка е в ход. Чакаме следващата. Но какво става с доверието в системата. В паричния режим. В институциите. В най-лошия сценарий ще си отидат две три банки, но по-важното е, че хората ще спрат да вярват въобще в банките. Ще кажем все тая. Тази клика тодавна трябваше да си отиде. Но след това идва по-лошото. Следващия етап от тази паника е отказ от българския лев. Теглене на българските левове и обръщането им във валути. Чужди валути. От тук Валутният борд пада или поне идва МВФ с чувалите с парите и с неговите изисквания. Помним периода след 1997 г… Някой казват, че тогава се е живяло по-добре отколкото сега. Заблуда! Точно тогава се разпродаде на безценица останалото от икономиката ни. И тогава и сега оставяме десет човека да ни продадат на чужди интереси. Но да се върнем към Борда. Пада Борда, съотношенеито лев евро става 4 към 1. Парите се обезценяват, бизнеса с големите кредитни експозиции във валута банкрутират, хората с депозити във валута също. Поради перманентния търговски дефицит на страната, валутният резерв на страната пресъхва. Така може да се стигне и до невъзможност за плащане на държавните външни дългове. И ако не искаме това да стане, отново опираме до МВФ с техните чували със спасителни пари. В тази връзка, който търси в момента съзнателно намесата на МВФ е родоотстъпник и поколенията трябва да го помнят. България, въпреки дефицита на доверие и средства в много системи, все още има сили и ресурси сама да се оправи със ситуацията. Но само, ако се подхожда отговорно с мисъл за народа. Е, ще има и спечелили. Тези, които имат големи левови кредити, задължения. А кои са те? Кои са онези български бизнесмени, които са национално отговорни, и които всички знаем. И отново опираме до въпроса КОЙ.
Сигурен съм и знам, че нямаме нужда от МВФ. От чужда намеса. Трябват арести. Трябват отговорни политици с топки… българи. Трябват институции. Трябва достоверна информация. Трябва здрав разум. Трябва общностно мислене. Иначе отиваме на лошо. Е, на някой единици ще им стане по-добре, но болшинството си отива. Морално и физически…
Заб: Защо оставих 20 % от парите си в банката ли? Ами искам да й дам шанс. Колкото и инфантилно да звучи това. Готов съм да не разполагам с тези пари за известно време или дори да ги загубя, ако неграмотността на народа и наглостта на политиците и някои олигарси се разгърне. Но да дам шанс. Да дам шанс на институциите, които все още функционират, на българските банкери и професионалисти, на българската икономика… на себе си. Да, на себе си. Да се проверя докога мога да търпя (рискувам) и да имам този оптимизъм, който имам в момента!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: