Публикувано от: rq85 | юни 14, 2014

От седем години България е друга?

GDP Bulgaria 1980-2013
Много интересна е приложената графика. Тя показва нивото на българския Брутен вътрешен продукт (БВП) в млрд.щ.д за периода 1980-2013 г. От нея е видно, че пикът за епохата на комунизъм е 1988 г. – година и нещо преди разпада на тази система. След промените едва през 2006 г. българите успяват да наминат този стопански връх постигнат от комунистите. Т.е. 18 години по-късно!
Но има нещо много по-важно от така изведения факт?
Жалки са нашите настоящи властимащи…строителите на капитализма, строители на съвременна България. Защо досега не сме чули нищо лошо за Тодор Живков – нито от Станишев, нито от Костов, нито от Доган, а сега и Борисов – главни действащи лица, борците за демокрация и свобода, за социално-икономически просперитет, основан на капиталистическата система и отношения? Ами защото те все още употребяват (да не кажа крадат) онази държава, която остави Живков.
Кога ще спрат да го правят? … да крадат и да не казват нищо лошо против „така омразния” комунизъм.
Един логичен отговор е: Когато те надминат неговите успехи (БВП). Тогава и ще се размърдат и биха създали правила (работещи институции) за да защитят своето (постигнатото от нацията по време на тяхното управление). Онова, което ще завещаят на поколенията. Да, Живков завеща дългове, но с икономика, която да ги изплати и върне. Да, и Живков не е виновен, че след промените загубихме основните си пазари на Изток, нито пък, че бе прекъснат достъпа до евтини енергоносители от същия този Изток. Всъщност след обществения избор да се върви на Запад, банкрутира икономиката след 89-та. Не Живков! Неговата икономика бе основана именно на тези два фактора – пазари и евтини суровини. А днешните какво ще оставят? Оставят икономика, която не може да се съживи/изплати дори и с дългове…! Каква икономика имаме всъщност сега? На какви фактори се основава тя за своето развитие?
Европейски съюз/ Съветски съюз
Ще се върна на графиката. Да, по стечение на обстоятелствата членството на страната ни в ЕС съвпадна с периода, през който днешните „преходни” управляващи (управляващите на прехода имам предвид) формално трябваше да започнат да защитават своето. Точно през 2006 г. демократична България изпревари социалистическа България по БВП. От 2007 г. капиталистическа България доминира достигнатото от поколенията на комунизма. От Живков. От Съветския съюз. Ако приемем, че това се е случило под мъдрото управление на Станишев, Костов, Доган и Борисов, и са искали искат да запазят своето – постигнатото/откраднатото, то единственият начин за това бяха създаването на правила, институции, върховенство на закона, конкуренция, свободна инициатива, предприемачески дух и т.н. Затова бе нужен ЕС.
Можем ли да приемем, че след 2007 г. България е много по-уредена държава от гледна точка на изведените зависимости? И ако не сме – ще излезем ли от ЕС. Ще падне ли и тази система? Само питам без да знам отговорите. Нека всеки сам си отговори.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: