Публикувано от: rq85 | юни 4, 2014

Капиталът на ЦСКА

Настана време акционерите в ЦСКА да си прибират парите, които дадоха на клуба през кампанията във връзка с историческото публично предлагане на акции. За много хора (доброжелатели и зложелатели) този опит на червената общност да помогне на отбора на сърцето си се прие като неуспех (съответно успех – зависи от гледната точка), но истината е, че всички трябва да са горди от резултатите. Без значение дали ще има втора, трета или четвърта вълна на предлагане на акции!
Формалностите
Формално – неуспехът се състоя в това, че не бяха набрани необходимите 1,4 млн. броя акции. Брой акции, който щеше да направи емисията успешна, което пък да позволи набавянето на планирания капиталов ресурс за изпълнение на стратегията на клуба.
Неформално – неуспехът се състоя в това, че не се изпълниха (оправдаха) маркетинговите и социологическите очаквания и планове на оперативното ръководство на клуба. Ако си припомним, според изпълнителния директор на клуба, г-н Тодоров, очакванията са били за около 40 000 акционери. За съжаление, реалният брой „истински цесекари” е около 5 700!
Неформално или формално, очакванията обаче са покрити, след като за периода на първичното предлагане бяха пласирани малко над 359 000 акции. Ако приемем, че всеки един от тези очаквани 40 000 фена си купи минималния пакет акции (т.е. 10 акции в пакет), то това прави 400 000 акции, което е много близо до реалността!
Неуспехът
Както признаха и самите собственици (оперативно ръководство), при процедурата за набавяне на борсово финансиране за клуба бяха допуснати множество грешки. По отношение на предоверяването в банките, инвестиционните посредници, партньорите, взаимоотношенията с легендите, бизнесмените, бившите играчи, разяснителната кампания и т.н.
Със сигурност има много причини за формалния неуспех на начинанието, но като че ли най-съществената не се споменава. За какво става дума? В съвременният свят е много трудно да продаваш нещо, което няма вътрешна стойност. Според финансовите отчети и други документи (проспекта) на клуба, в момента дружеството е декапитализирано – собствения му капитал е минус 10,2 млн. лв., което означава, че клубът не притежава активи, които да покрият пасивите му. Като дори ако увеличението на капитала бе успешно, капиталът щеше да остане отрицателен.
В тази връзка е важно преди да се пристъпи към втория опит за предлагане на ценни книжа на борсата, да се анализира положението с активите на клуба и акциите да бъдат изпълнени със стойност. Т.е. дружеството да придобие реални активи, които да заздравят финансовия фундамент на клуба.
Да. Основен и може би единствен актив, на който може да разчита ЦСКА е използваната от него база – стадион, прилежащи площи, тренировъчни игрища и т.н.
Очакванията са настоящото правителство, след редица „анти ЦСКА” управления, да позволи на клуба да придобие собствеността върху стадион „Българска армия” и базата в Панчарево. И след като има декларирано „положително отношение” от страна на спортната министърка, а и като цяло в контекста на правителствената стратегия за повече инвестиции и помощ в областта на спорта, то това би било лесно за постигане!
Изборът
Процесът на първично публично предлагане всъщност разкри основната слабост, но и същевременно начинът за спасение и възходящо развитие на клуба. Да, темата е обширна и много пъти е засягана… Та, за какво трябва да се бори оттук насетне „червената” общност? Споменахме вече, че хората, стоящи начело на ЦСКА са очаквали 40 000 души да подкрепят емисията на ценни книжа. И именно точно тези хиляди щяха да реализират стратегията на клуба по линия на прякото финансиране на текущото (оперативно) му положение. Но всъщност едва ли някой си дава сметка, че ако 40 000 души, а не 5 700 бяха станали акционери в клуба, как това щеше да се отрази на последващото (стратегическо) развитие на клуба. И тъй като сме още на вълна избори, от само себе си се натрапва следната гледна точка (следният отговор). Кое ще е това правителство, което ще си позволи да не се съобрази с 40 000 души (които лесно могат да станат 80 000, 100 000 или 160 000, защото всеки има семейство, деца, родители, приятели, познати) и да проявява само „позитивно” държавническо отношение към „червеният” отбор и неговите реални проблеми и нужди? Резултатите от „евровота” показаха, че 160 000 могат да накарат (да позволят) една партия да управлява държавата. В крайна сметка май това бе истинската идея на хората, стартирали проекта „първично предлагане”. Възможността 40 000 граждани и гласоподаватели, обичащи и даващи парите си съзнателно за тяхната болка и собственост, наречена ЦСКА, да изискват от държавната власт (независимо коя е тя) зачитане и удовлетворяване на техните граждански права и бизнес интереси. В замяна съществена „изборна” благодарност или наказание според свършеното от дадената власт. Тогава не ще ни трябва и държавна стратегия за спорта и позитивно „държавническо отношение” и поведение…
Време е за избор (поредица от избори) – или 5 700 души, които нямат нищо или 40 000 души, които ще имат всичко!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d блогъра харесват това: