Posted by: rq85 | април 3, 2014

Русия строи най-скъпите стадиони в света…

http://www.dnevnik.bg, 03.04.2014
В следващите две години в Русия ще се появят рекордно количество нови стадиони. Но и построените, и строящите се ще са два или три пъти по-скъпи от европейските аналози, показва анализ на KPMG.

Средната цена на строителството на стадиони в Европа се движи в рамките на 4000-6000 долара за зрителско място, докато в Русия нито един стадион не струва по малко от 7000 долара за място.

Според изчисленията на KPMG стойността на едно място на 45-хилядния „Фишт“ в Сочи е 16 806 долара, а на строящия се в Санкт Петербург нов стадион на „Зенит“ с капацитет 50 хиляди зрители е 16 581. Това е повече от най-скъпия стадион, строен в последните години в Европа. Новият „Уембли“ за 90 хиляди зрители струва 14 200 долара на място, докато минималната цена на някои съоръжения е 1800 долара за място.

„Казан арена“ излезе 14 175 долара, стадионът на „Спартак“ в Москва ще струва 11 875 долара за място, а ремонтът на „Лужники“ – 9031 долара за място. Общата стойност на всички нови стадиони ще е около 8.24 милиарда долара.

В Европа рядко дори се доближават до тези суми. Стадионът на „Арсенал“ е струвал 10 127 долара за място, а украинските стадиони за европейското първенство през 2012 г. „Арена Лвов“ и „Донбас арена“ се оценяват на 8393 и 7925 долара за място. Стадионът на „Ювентус“ в Торино струва 4234 долара за място.
Според старши вицепрезидента на ВТБ Андрей Перегудов, който отговаря за строителството на новия стадион на „Динамо“ в Москва, не трябва да се сравняват числа, а проекти и функционалност. „Зад числата стоят съвършено различни технически условия и конструктивни особености. И в Русия могат да се намерят аналози на нескъпи стадиони“, твърди той.

В Русия обаче бумът на строителството тепърва започва. Двадесет стадиона са на етап планиране и строителство с общ капацитет 650 хиляди места, а десет от тях с общо 508 хиляди места са предназначени за световното първенство по футбол през 2018 г.

Според Перугудов с натрупването на опит стойността ще намалява. Освен това Русия си има специфика – климатичните условия, отсъствието на пазар на архитекти със спортна специализация и др. „От опита от олимпиадата виждаме, че разходите се оправдават, а резултатът превъзхожда очакванията“, коментира той.

Цената на място според вицепрезидента на „Спартак“ (Москва) Наил Измайлов е на база строителство, но не отчита цената на комуникациите, а също и къде е построен стадионът. Затова според него е трудно да се изчисли стойността на строежа, тъй като разходите се поделят между строежа на съоръжението и окръжаващата инфраструктура.

„В Краснодар ще има много скъп стадион. Може и при нас да струва 9000 – 11 000 долара“, твърди собственикът на „Краснодар“ Сергей Галицкий. Там стадионът ще е за 30 хиляди зрители, а KPMG го оценява на 7656 долара за място.

Според него основната причина за високата стойност е във вносните материали и продукти. „Въпросът не е да се строи евтино, а да се построи комфортен стадион. Ако излеем бетон и сложим железни седалки ще е евтино. Но кому е нужно? Може да поставим вакуумно отцеждане на водата от терена, но може и да не го поставим. Всеки стадион е индивидуален“, казва той.

По отношение на количеството спортни обекти Русия отдавна превъзхожда Европа, но по качество отстъпва значително. В Русия има 10 хиляди стадиона, но само 120 събират по повече от 5000 души. Само 17 са за повече от 20 хиляди зрители. Само два стадиона отговарят на критериите на ФИФА – наскоро построените „Казан арена“ и стадион „Фишт“.

Advertisements

Responses

  1. Имайки предвид, че в тази страна сигурно живеят и най много милиардерите, които разполагат с най много пари и като брой богаташи е нормално да е правят и подобни стадиони, които да бъдат с внушителни размери и капацитета от хора, които ще могат да поемат да е голям.Тъжно е само, че ние така и не залагаме на спорта и само една зала дето построихме и сега се радваме като не виждали.

    Like


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: