Posted by: rq85 | март 28, 2014

PESA – полският лидер в областта на релсовите превозни средства

http://www.stroitelstvo.info, 28.03.2014

Най-големият полски производител на релсови превозни средства – „PESA Бидгошч“ АД, съчетава повече от 160-годишна традиция, огромен практически опит с усет към съвременните изисквания и търсене, като гъвкаво реагира на очакванията на най-взискателните пазари и нужди на клиентите.

В завода в Бидгошч се създават поредни поколения влакови композиции с електрически двигатели и двигатели с вътрешно горене, локомотиви и трамваи. Съществуват два най-важни фактора, обуславящи позицията на PESA на пазара:
– Първият от тях е постоянният стремеж към развитие, което се отразява във функционирането на най-големия в тази част на Европа отдел за изследвания и развитие, в който работят повече от 200 конструктори, технолози и проектанти, отговарящи за новите проекти.
– Вторият фактор, обуславящ успеха на фирмата, е разнообразието както на продукти, така и на пазари.

Водещ продукт между електрическите влакове на фирма PESA е експлоатираният понастоящем в много райони на Полша влаков състав ELF. Това е един от най-безопасните влакове в света, който отговаря на критериите на така наречените четири сценария за ПТП. Премиерата им бе на провеждащото се веднъж на две години световно изложение в Берлин – Innotrans 2010. Досега най-големите полски региони са поръчали във фирмата от Бидгошч 88 такива превозни средства, от които 77 вече са доставени на превозвачите.
Произведените от фирма PESA релсови превозни средства с ДВГ – ATR 220, вече се движат по улиците в Италия – 41 подвижни състава се радват на много добрата оценка на изключително взискателните три превозвача. В края на 2013 г. бе подписан договор за доставка на следващите 40 влакови състави. Релсови превозни средства с ДВГ за междурелсие 1520 мм на фирма PESА вече от години се експортират за Литва, Украйна, Беларус, а дори и за Казахстан.

Голям успех постигнаха също и превозните средства с ДВГ от най-нова генерация Link. От тях вече си закупи Италия, националният превозвач на Чехия České dráhy, a.s., две воеводства в Западна Полша. Най-радостната новина е, че беше подписан рамков договор с Deutsche Bahn за 470 броя превозни средства. Друг действащ в Германия оператор – Netinera, е подписал договор за доставка на 12 превозни средства Link за превози в Бавария.

През миналата година фирма PESA предложи на клиентите първия в своята история локомотив собствено производство. В бъдеще това ще бъде цяло „семейство“ локомотиви с двигатели с вътрешно горене и електрически локомотиви с името Gama. Първият от тях – Gama Marathon, е електрически локомотив с допълнителен агрегат с ДВГ, позволяващ достигане на целта на пътуването дори в зони, където свършва електрическото захранване; не се нуждае от допълнителен маневрен локомотив, а това позволява разходите да бъдат намалени.
Един от най-важните успехи на фирма PESA през последните години бе спечелването на един от най-големите търгове за доставка на трамваи в Европа, в резултат на което фирмата произведе и достави 186 превозни средства Swing за град Варшава. През миналата година PESA приключи доставката на тези превозни средства за столицата на Полша и заедно с това подписа нов договор за доставка на 120 трамвая за Москва. Преди това фирмата реализира договори за нуждите на полските градове Гданск, Шчечин, Ченстохова, за унгарския Сегед и румънския Клуж, започна и доставката за агломерацията Силезия-Заглембие, а първите трамваи за Русия и България вече се движат по улиците на Калининград и София.

Най-високите стандарти за управление на производствените процеси в PESA са потвърдени от многобройни свидетелства, признавани от местни и чуждестранни сертифициращи институции – между другото със сертификатите IRIS 02 и Q1, известни със строгите си мерки при управлението на процесите.

Фирма PESA е не само най-големият полски производител на подвижен релсов състав, но е също и един от големите работодатели, при когото работят 2800 заети лица, а заедно с дъщерните фирми – почти 4000 заети лица. Нейният огромен производствен потенциал, споменатият вече стремеж към развитие, сътрудничеството с висши учебни заведения и научни институции – всичко това е ключът към настоящата висока позиция на фирма PESA на пазара.

Миналата година фирма PESA се озова на едно от челните места в списъка на Полската академия на науките за най-иновативни полски фирми. В този списък фирмата от Бидгошч зае 4-то място в генералната класификация и 2-ро място в категория „Големи фирми“, а председателят на управителния съвет на PESA Томаш Забоклицки бе избран от Ernst and Young за „Предприемач на годината в Полша“ в категория „Производство“.

Успешно завърши и участието на фирма PESA в най-голямото в Полша изложение TRAKO през миналата година в Гданск. Почти половината от подвижния състав, изложен там, бе произведен в Бидгошч, а фирмата сключи четири нови контракта – включително и договор с Niederbarniemer Eisenbahn (NEB), за доставка на нови влакови композиции с двигатели с вътрешно горене LINK за обслужване на регионалните жп линии между границата на Полша и Берлин.

На 15 октомври 2013 г. проектираният и произведен от фирма PESA за руските железници инспекционен влак 611M постигна скорост 201 км/час – най-високата измежду всички, изработени досега в Полша, и една от най-високите за релсови превозни средства с двигатели с вътрешно горене в Европа.

Тестът на влака бе проведен на маршрута Москва – Санкт Петербург. Преминаването на границата от 200 км/час с една от двете служебни единици, произведени от PESA за големия руски превозвач, е значително постижение, тъй като представлява максимално използване на възможностите на релсово превозно средство с ДВГ за традиционните железници.
Ускорената PESA влиза на поредните пазари и не намалява скоростта…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: