Posted by: rq85 | март 28, 2014

Китайци искат да правят камиони със Zastava

http://www.capital.bg, 28.03.2014

Китайската държавна автомобилна компания JAC Motors преговаря за създаване на джойнт венчър със сръбския производител Zastava Vozila, обяви пресофисът на президента на Сърбия Томислав Николич. Идеята е след време двете компании да започнат производство.

Преходен период
Zastava Vozila е в период на преструктуриране. Държавната група включва няколко подразделения – за производство на камиони, специализирани лекотоварни автомобили и части. От години компанията търси чуждестранен партньор, с който да съживи бизнеса си. Основната производствена база е в Крагуевац, а централата е в Белград. От своя страна JAC Motors прави 445 хил. автомобила годишно, включващи широка гама от модели – от малки градски до товарни коли. Според сръбските медии се предвижда в Крагуевац да се произвеждат камиони на JAC до осем тона, които да се изнасят за пазарите в Северна Африка, Близкия изток и страните от ЦЕФТА.

През миналата година Zastava Vozila преговаряше и с друга китайска компания – Huanghai Automobile, която също се интересуваше от започването на съвместно производство, а впоследствие да участва ви приватизацията на сръбската група. Преговорите бяха отложени за неопределено време. Идеята беше Huanghai Auto да сглобява невоенните автомобили за армията на Zastava, а от своя страна сръбската компания да прави ванове и камиони на китайския си партньор.

Интерес сред инвеститорите
През последните години различни компании от автомобилната индустрия навлязоха в Сърбия. През 2012 г. заработи завод на Fiat в град Крагуевац, който всъщност също е бившата Zastava. Проектът е джойнт венчър за 1 млрд. евро, в който 67% държи италианската компания, а 33% се контролират от сръбското правителство. В него се произвежда моделът 500L, а служителите са над 2400. Правителството се договори с Fiat да назначи още 1400 нови работници, срещу което италианците ще получат субсидии в размер на 10 хил. евро на човек. През есента Mercedes Benz сключи стратегическо партньорство със сръбския производител Ikarbus, като компанията от Белград ще сглобява автобуси върху шасита на Mercedes.

****
Mercedes Benz сключи стратегическо партньорство със сръбския производител Ikarbus. Новината съобщи директорът на германския гигант за Сърбия Ролф Юрген Сейерле по време на автомобилното изложение във Франкфурт, след като наскоро от сръбската компания обявиха, че се подготвя такова.

Белградски автобуси

Подробности около сделката не бяха обявени, но според държавната телевизия RTS компанията от Белград ще сглобява автобуси върху шасита на Mercedes. Все още не е ясно каква марка ще носят машините – на германската или на сръбската компания. Мениджмънтът също ще бъде от автомобилния гигант, а готовите превозни средства ще бъдат продавани не само в Сърбия, но и на трети пазари през мрежата на Mercedes. Производственото предприятие на Ikarbus, в която 50.2% държи сръбската държава, се намира в предградието на Белград Земун.

Преди време генералният директор на Ikarbus Александър Вичентич заяви пред агенция ТАНЮГ, че ще бъде подписано дългосрочно споразумение с Mercedes, според което ще се произвеждат най-различни автобуси – с дължина от 6 до 18 метра, които ще бъдат както за градски транспорт, така и туристически. Мercedes се интересува и от производителя на камиони FAP в град Прибой, но все още няма подписано споразумение.

Според местните медии сделката е с „участието на сръбската държава“, без да става ясно за какво точно участие става въпрос. По всяка вероятност става въпрос за държавни субсидии – правителството в Белград предлага различни отстъпки на чуждестранните инвеститори, които могат да достигнат до 17-20% от стойността на проекта в зависимост от инвестираните средства и отворените работни места.

Интерес към сектора

Договорът с Mercedes е втората поредна инвестиция на известна компания в Сърбия през тази година. Германската индустриална група Bosch трябва да отвори в град Печинци през ноември завода си за 71 млн. евро за системи за чистачки. В предприятието ще работят до 600 души. Според вицепремиера Александър Вучич японска компания за автомобилни компоненти също планира да навлезе в страната догодина и да отвори 1000 нови работни места. Именно секторът за части за коли е един от най-бурно развиващите се на Балканите през последните години – в България най-големите инвестиции в машиностроителния сектор са именно на фирми от тази индустрия.

В Сърбия през 2012 г. заработи и завод на Fiat в град Крагуевац, който всъщност е бившата „Застава“. Проектът е джойнт венчър за 1 млрд. евро, в който 67% държи италианската компания, а 33% се контролират от сръбското правителство. В него се произвежда моделът 500L, а служителите са над 2400. През пролетта правителството се договори с Fiat да назначи още 1400 нови работници, срещу което италианците ще получат субсидии в размер на 10 000 евро на човек. Условието е заводът да произвежда по-евтин вариант на 500L за сръбския пазар, който да се продава през местни банки и лизингови компании при 3% лихва на година в евро за петгодишен договор.

*Направен в Земун – превод от сръбски

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: