Posted by: rq85 | февруари 19, 2014

Новият световен ред се кове в Украйна

http://www.darikfinance.bg, 19.02.2014
Николай Киров
Украйна се намира в състояние на гражданска война. Сблъсъците между полицията и демонстрантите отнеха живота на най-малко 25 души, като над 1 000 са ранените. Президентът Виктор Янукович призова опозицията да се разграничи от насилието, разбирайте ако не го направи ще бъде третирана по-същия начин, както разбунтувалото се население. Какво предизвика ескалацията на насилието?

На пръв поглед става въпрос за случайно съвпадение, но контраатаката на правителството започна след като Русия обяви, че ще купи тази седмица украински облигации, деноминирани в евро на стойност 2 милиарда долара. Това ще е вторият транш от заема за 15 милиарда долара, който беше договорен през декември между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Виктор Янукович.

Въпросният втори транш беше отложен за неопределено време, след като Янукович предприе някои отстъпки пред протестиращите, за да успокои положението в страната.

През декември Русия се съгласи да отпусне на Киев кредит и по-евтин газ, за да помогне на бившата съветска република да посрещне огромните плащания по дълга си през тази година. В замяна Украйна загърби европейското си бъдеще и се обърна на Изток.

Защо Украйна е толкова важна за Путин? Става въпрос за търговия. Да погледнем по-голямата картина. През миналото десетилетие ръстът на доходите в САЩ се забавя, на практика дори има понижение, ако той бъде претеглен спрямо инфлацията. В същото време американският трудов пазар в е остра конкуренция с Китай и другите големи азиатски икономики.

Благодарение на политиката на дерегулации, предприета от Джордж Буш, американските компании и капитали много по-лесно напускаха САЩ, за да се възползват от по-добрата възвращаемост и по-малките разходи за труд в развиващите се страни. Това беше основна причина за невероятния възход на китайската икономика. Този процес се ускори след 2007 г. заради рецесията и срива на потреблението на американския пазар.

Сега икономиката на САЩ е във възход, но доходите и вътрешното потребление остават под натиск, неравенството расте, а благосъстоянието на средната класа намалява. Икономическите архитекти във Вашингтон, същите тези, които наложиха политиката на дерегулации, обаче намериха изход от ситуацията – износът и гарантиране на достъп до евтини суровини.

Т. нар. шистова революция в САЩ е част от този процес. Засега американската икономика не е нетен износител на петрол и газ, но скоро ще трябва да стане или да се изправи пред колапс на добивния сектор заради срив на цените на енергийните суровини на вътрешния пазар. В началото на февруари Вашингтон за първи път от 2008 г. насам позволи ограничен износ на петрол за Европа. Освен това правителството отпусна 103 лиценза за износ на суров нефт през настоящата фискална година, започнала през октомври 2013 г., спрямо едва 66 за предходната година. През 2013 г. добивът на петрол в САЩ достигна 25-годишен връх. Мисля, че картината е ясна.

Добре, но американският нефт едва ли ще е конкурентен на европейския пазар заради мита, акцизи и т.н. Тук трябва да погледнем отново голямата сцена, а на нея се развиват събития, които ще променят света изоснови. Само напомняне – Европейският съюз в основата си е споразумение за свободна търговия.

В момента Вашингтон преговаря за такива споразумения с няколко големи икономики в Азиатско-тихоокеанския регион и с ЕС. Целта е да се спре възходът на Китай и да се стимулира износът на стоки от САЩ. Ако си мислите, че пренасочването на плановете за развитие на Пекин от експорта към вътрешния пазар е следствие от естествените икономически процеси, помислете отново. Китай няма друг избор, тъй като ще се окаже под жесток конкурентен натиск на основните си външни пазари. Корекцията в темповете на икономически растеж и т. нар. твърдо приземяване на китайската икономика не са резултат от прегряване, а от перспективата за сериозен спад на търсенето на експортните пазари, заради политиката на САЩ.

България също ще е засегната. Преговорите с ЕС, които бяха прекъснати за три месеца в края на миналата година, касаят и нашата страна. Някои сектори като селското стопанство и производството на облекла ще бъдат тежко засегнати от евтиния внос от САЩ след падането на митата в търговията с ЕС. Под заплаха са около 850 000 работни места в България или 23% от заетите в икономиката на страната. Това са предимно нископлатени позиции, като много от тях са свързани с неквалифициран труд и загубата им ще доведе до структурна безработица.

Неслучайно преговорите бяха прекъснати през октомври по искане на държави в ЕС с големи аграрни сектори и на Италия, която освен това е и водещ производител на облекла. Най-много от споразумението със САЩ печели Германия, и съответно свързаните с германската промишленост производства в България. Американският пазар най-сетне ще се отвори за износа на автомобили и машини от най-голямата икономика в Европа.

Споразумението за свободна търговия ще има и други последствия. Сключването му ще изисква синхронизация на законодателството – разбирайте налагане на американски тип регулации в определени сектори, като прилагането на авторските права в интернет например.

Европа разбира се съпротивлява. Днес Европейският съюз категорично потвърди, че „не желае да отслаби съществуващите регулаторни стандарти, независимо от всички възражения от американските фермери и други групи за лобизъм“.

Споразумението включва и скандални клаузи като възможността частни компании да съдят дадена държава за промени в законодателството, които им носят търговски загуби. Така, при следващото повишение на минималната заплата или осигуровките в България, американските инвеститори ще могат да осъдят страната в арбитражен съд, т. е. правителството в София ще може да бъде принудено да ревизира законите според исканията на чуждестранни частни дружества. Дори е възможно да бъде наложено използването на фракинг за добив на нефт и газ в България.

Голяма част от текстовете на споразумението са тайна дори и за депутатите в Парламента на Европа, а всъщност и за конгресмените в САЩ. Наясно с цялата картина са само няколко изпълнителни директори на водещи международни корпорации, лидери на лобистки групи и малко на брой политически лица в изпълнителните власти от двете страни на Атлантика.

„Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство“ както е официалното име на споразумението предвижда не просто отмяна на митническите бариери, но и уеднаквяване на техническите регламенти, стандартите и реда за търговия. Движението на стоки и услуги в трансатлантическото пространство не трябва да бъде затруднявано от бюрократични и други бариери. Един от спорните въпроси например е приемането на европейския пазар на генномодифицирани храни и фуражи от САЩ.

Въпреки това сключването на споразумението е неизбежно. САЩ са най-големият потребителски пазар в света и никой не може да им откаже сделка за свободна търговия. Според Европейската комисия подписването на споразумението, което ще засегне 800 млн. души и ще се отрази върху една трета от световната търговия, ще генерира значителен икономически растеж и от двете страни на Атлантическия океан и то най-вече във високо производителните сектори.

Къде е мястото на Русия в този пъзел? Тя е случайна жертва. Обградена както от изток, така и от запад от споразуменията за свободна търговия на Вашингтон, Москва е принудена със зъби и нокти да пази достъпа си до всеки експортен пазар. В конкуренция с евтиния американски нефт и газ, руският износ на енергийни суровини може да се срине. Ето защо „Газпром“ води политика на безпрецедентна експанзия в Европа и вече държи рекордните 31% от доставките за пазара на синьо гориво в ЕС. Ето защо Москва притиска София за проекти като Южен поток и Бургас-Александруполис. Ето защо Владимир Путин няма да позволи на Киев да поеме път на интеграция с ЕС, независимо колко човешки животи ще струва това политическо решение. Заложена е не само съдбата на Украйна, но и бъдещето на Русия.

Ако опозицията в Киев надделее над режима на Янукович, то това рязко ще ускори процеса на западане на настоящия политико-икономически модел в Руската федерация. Губейки Украйна, Москва ще се окаже под огромен натиск за реформи и демократизация, като самата тя ще трябва да поеме пътя на интеграция в Европа или да влезе в орбитата на Китай. Новият световен ред се кове по улиците на украинската столица.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: