Posted by: rq85 | януари 23, 2014

На герба ни е лъв, а сме като пудели

http://www.standartnews.com, 23.01.2014
Каква кауза може да обедини българите и кое може да нанесе най-много щети на патриотизма? В състояние ли е политическият елит да намери допирна точка с хората, които управлява? Кой кого подслушва и защо дребнотемието измести големите въпроси на делника ни „Стандарт“ попита водещия на „Нека говорят“ Росен Петров.

– Протестът вече е на последни издихания. Постигна ли нещо той според теб?

– Протестът все пак успя да направи нещо важно – да покаже на политическата класа, че повече не може така. Той затихна тогава, когато го яхнаха политически. И финансово. Българинът е мнителен човек или по-скоро хитър. Винаги усеща кога има нещо нагласено. Накрая се чувстваше вече, че протестът е нагласен. А и той така и не достигна до хората от страната. България не е „жълтите павета“. На гости в предаването ми е бил един от организаторите – Ивайло Динев. Изключителен човек, много интелигентен. Неговите схващания бяха толкова напредничави, бих ги определил като „чегеваристки“, изцяло леви. Но той се надява на някаква промяна, която ще настъпи постепенно в мисленето на хората, в това да изберат духовното вместо материалното, идеала вместо парите. Това трудно ще стане в България толкова бързо. Той е протестър-мечтател. Не знам дали него са го яхнали, надявам се, че не са. Но че други бяха яхнати, бе повече от очевидно.

– Основният лайтмотив бе за нов морал в политиката. Според теб моралът ли е основният дефицит на политиците ни?

– Няма стар морал и нов морал, той винаги е бил една и съща категория. Не моралът е основният дефицит в политиката. Основният дефицит в нея е липсата на национална идея, която да ни обедини. Иначе политиката никъде не е морално занимание. Когато американците подслушват Ангела Меркел, това морално ли е? Какво морално може да има в политиката, след като световният лидер подслушва всички? Ангела Меркел според мен е по мъж от някои наши политици, след като заяви това. На мен ми е интересно дали някой от нашите ще каже, че го подслушват.

Подслушването ни помежду си вече е национален спорт. Но интересно е дали американците ни подслушват. И дали някой у нас има топки като Меркел да го каже. Впрочем аз дори се съмнявам, че в България има нужда да ни подслушват американците. Нашите политици така или иначе търчат до посолствата през 5 минути. За какво да ни подслушват, като те си казват всичко. Още един въпрос бих искал да им задам: „С какво се занимава точно ДАНС?“ Аз съм завършил такава спец иалност в Симеоново – „Национална сигурност и обществен ред“. И освен двама-трима изгонени руски бизнесмени, по икономически причини явно, за 25 г. не съм видял друго. Няма нито един съдебен процес срещу шпионин. Според мен службата не си върши работата.

– Ти често си канен от партии да влезеш в политиката. Би ли го направил?

– Все по-често се замислям за това, защото журналистиката у нас все повече става обслужващ персонал. На мен ми омръзна да обслужвам. И виждам, че нищо не се променя. Аз съм скромен по принцип, живея сред хората, нямам охрана, не съм богат, единственият ми лукс е, че пътувам с такси.

– И все пак като журналист успяваш да промениш някои неща…

– Виж – за Нова година ми подариха свещник. Той е от семейство от Перник, на което по време на земетресението му падна къщата. Многодетна фамилия, работи само дъщерята. Ние излъчихме репортаж и след това им изплатиха застрахователната премия. Това е благодарността на хората, че сме им помогнали по някакъв начин.

Какво друго – аз първи казах, че не може 275 км граница с Турция да се пазят от 45-има полицаи. С камери. Това да не е кабелна телевизия. Пръв попитах къде е Гранична полиция. МВР мълча 2 месеца дори ми се обаждаха да питат: „Ама ти какво искаш да кажеш, нали си наш кадър?“ Но сега има 1500 полицаи, строи се кльон. Макар и с такава скорост, че дори египетските пирамиди по-бързо са ги строили. Войната в Сирия няма да свърши скоро, това ще продължи. Ние трябва да мислим напред за този проблем. Трябва да се действа бързо, а не да чакаме да ни изколят по улиците. Трябва да спрем допуска – нито един бежанец да не влиза. Ние нямаме морален ангажимент към хората от Северна Африка. Такъв имат Англия и Франция, защото са ги точили 400 г. Когато те са правили бизнес подправки, злато, диаманти и роби, ние тук сме пасли овце под турско присъствие. Аз симпатизирам на хората от Африка, но Сирия е била френска, Ирак – английски. Не мразя сирийците, не ги наричам „изроди“ и „канибали“ като г-жа Магдалена Ташева от „Атака“. Но тя беше права за други неща – първа каза, че това не са бежанци, а нелегални емигранти. Бежанец е този, който от Сирия е минал в Турция, а преминалият в България е нелегален имигрант.

– Виждаш ли у нас политици патриоти?

– За мен носител на автентичния български национализъм е ВМРО. Това са Гоце Делчев, Яворов, Тодор Александров, Ванче Михайлов. Една партия, която е воювала винаги за българската кауза. Българският национализъм не е проруски. Аз обичам Русия и съм русофил, но тя винаги е вземала страната на сърбите в отношенията на Балканите. Автентичният български национализъм не е и антитурски. Сега е моментът да сме на три морета, но икономически. И затова ме е яд, че се занимаваме с глупости – с подслушвания, с междуособици. Ние изчезваме с 8 души на час. Това е страшното – демографската криза. Ето тук имам допирна точка с Николай Бареков, когото познавам от години. Той пръв заговори за това. Между другото много хора го подценяват по една проста причина – защото е журналист. Като излезе някой от твоята среда, и ти казваш: „Абе, знам го този, работил съм с него“. А между другото 7 български премиери са били журналисти. Включително Сергей Станишев – 2 г. на свободна практика. Но това, за което подценяват Бареков политиците, е, че те се мотаят по жълтите павета, а той обикаля там, където политически крак не стъпва. Така че според мен той ще има успех.

– А как гледаш на това, че човек като Волен Сидеров в момента трупа негативи за национализма?

– Аз уважавам г-н Сидеров. Не мисля, че е луд. Той е доста умен човек, но неговият национализъм не е моят национализъм. Първо – аз съм проевропейски настроен. Аз съм от тези националисти, които могат да обичат Русия, но искат българите да живеят като белгийците. Не харесвам и неговата антитурска позиция. От царя съм научил нещо – веднъж в едно интервю той ми каза: „Никога не трябва да забравяме, че до нас има една голяма Турция и една още по-голяма Русия“. Това са държави, с които ние трябва да имаме специални отношения, а на първо място с ЕС. Но това не означава да сме в позицията на пудела, който стои в ъгъла и чака какво ще му наредят. На нашия герб има три лъва, не три пудела. Не сме хора втора ръка, които да стоят в ъгъла с румънците. С нас се държат по-нагло и от съветския посланик навремето. А ние сме пълноправен член на ЕС. Между другото ето – скоро се чу, че Камерън поставя изискването да знаеш английски, за да получиш социална помощ. Тук аз се сещам за друга – като искат ромите у нас социална помощ за деца, да държат изпит по български. Но ще кажат, че сме расисти и фашисти. В Англия може, а тук не може.

– Та каза, че ни е нужна национална кауза. Какво е това, което може да ни обедини?

– Поколението между 12-а и 18-а година е дало 200 000 убити по бойните полета. То е имало непосилната задача да обедини едно племе въпреки волята на всички велики сили. А ние просто трябва да живеем по-добре. И да напълним хладилника на българина. Това, което става, е икономически геноцид. Не може да накараш да гласува на евроизборите човек със 150 лева пенсия, след като избраният от него евродепутат ще взема 20 000 евро заплата. Има пропаст между хората и политическия елит. Бедността е основният ни порок. Затова по време на социализма се редяхме на опашка за „Анна Каренина“ и да гледаме „Влака беглец“, защото хората бяха нахранени. Когато си нахранен, четеш Дора Габе, Гео Милев. Когато си гладен, слушаш чалга, почваш да изпростяваш, мечтата ти става да станеш фолкпевица (не, че имам нещо срещу тях). Детето иска да стане мутра, а не космонавт.

– Ти и Бареков имате една идея за връщане на казармата..

– За мен трябва да се възстанови казармата, както и трудовата повинност. Закриването на трудовите войски е безумие – те даваха занаят на много хора от малцинствата, учеха ги да пишат. Не казвам да служим две години. Но тя те превръща в мъж, започваш да цениш някои неща от цивилизацията, както се казва. Иначе оставаш едно дете, а в крайна сметка е лесно да станеш и леке. Или Петно. Българската армия винаги е била гръбнакът на нашето общество. Тя е имала и политически функции – когато сме имали силна армия, политиците са кротували. Армията има и възпитателна функция. Всеки българин трябва да може да стреля, да може да защити семейството си, а и да види какво е да се вдига знамето, да се научи на патриотизъм. В крайна сметка живеем на Балканите, до нас е Македония. В нея има 1,5 млн. македонци, които всъщност са българи, и 1,5 млн. албанци, които имат доста велики идеи за Албания. Ако утре стане нещо там, какво правим? Ние нямаме армия, нашата армия не е в състояние да изпълни каквато и да било тактическа задача. 21 000 души не могат да защитят само турската граница. Армията ни е на такова ниво, че за Ирак едвам събрахме 500 души. Не бяха и обучени. Случая „Кербала“ е показателен. Аз се прекланям пред тези момчета, които загинаха там. Те ни вкараха в НАТО. Както сплотява кръвта, нищо не сплотява. Вечна им памет!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: