Posted by: rq85 | януари 13, 2014

Daimler увеличава производството на компоненти в Румъния

http://www.capital.bg, 13.01.2014

Румънското подразделение на германския автогигант Daimler – Star Transmission, обяви, че е отворило нова производствена линия за скоростни кутии в град Себеш. Предприятието от 13 000 кв.м ще се добави към действащия вече завод, който беше открит през юли 2013 г. Star Transmission произвежда скоростни кутии за леки автомобили Mercedes Benz. Общата инвестиция е в размер на 238 млн. евро, от които румънската държава отпуска помощ от 37.4 млн. евро.

Повече заети

„Разширяването на производствения ни капацитет в Себеш подкрепя претоварените ни мощности в Германия“, обявиха от Daimler в официално изявление. Новата линия ще дава работа на още 150 служители, които се добавят към 250-те работещи в Себеш в момента. Общият персонал в завода трябва да достигне 510 души. Star Transmission е създадена през 2001 г. и има предприятие и в град Кугир, който прави зъбни колела, валове и механични компоненти за двигатели, скоростни и кормилни кутии. Общите служители са над 1000 души. В Себеш се произвеждат автоматични и ръчни трансмисии както за нови модели, така и за по-старите модификации, които са използвани за резервни части.

„Няма качествена разлика между скоростните кутии, произведени в Германия, и тези в Румъния“, казва в прессъобщението управителят на Star Transmission Бернд Кротмайер. Преди да започнат работа, служителите са били на едногодишна специализация в центъра за развитие на Daimler в град Унтертюркхайм в Германия.

Star Transmission първоначално беше джойнт венчър между румънската фирма SC Cugir и Daimler Chrysler. Впоследствие германската група започна да увеличава дела си и получи пълен контрол над предприятието през 2013 г., след като изкупи държавния дял от 22% в него за 8 млн. евро.

Поредна поръчка

Това е втората новина през последната седмица за увеличение на производството на компоненти за Daimler на Балканите. Френската група Montupet обяви, че е подписала два големи договора с германската компания. Те са за проектиране и производство на цилиндрови глави, които ще се произвеждат в българския завод на групата в Русе. Предприятието ще прави 635 хил. цилиндрови глави годишно, което ще доведе до увеличаване общия обем на производство с 15%. Началото е планирано за януари 2017 г. В момента в „Монтюпе“ работят над 700 служители, като с новата поръчка броят им ще достигне 900. Френската група вече изпълнява поръчки и за Audi, BMW и Porsche, и договорите с Daimler утвърждават нарастващото значение на фирмата като доставчик за германската автомобилна индустрия. Френската компания прогнозира, че поръчките на германските производители ще осигуряват 20% от оборота й през следващите пет години.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: