Posted by: rq85 | ноември 28, 2013

Вosch разширява дейността си в Румъния

http://www.capital.bg, 27.11.2013

Гeрманският гигант Bosch отваря първия си развоен център в Румъния. Предприятието се намира в индустриалната зона в Клуж, където от следващата година групата ще произвежда и компоненти за автомобилната индустрия. Общо целият завод на Вosch ще се простира на 38 000 кв.м.

Колкото повече, толкова повече

Компанията обяви, че до края на тази година служителите в новия център ще достигнат 325 души, а още ще бъдат наети на работа през 2014 г. Разработчиците ще се занимават със системи за производство на електричество от възобновяеми източници, както и автомобилни решения за безопасно шофиране и паркиране. Отделно заводът произвежда и електронни модули, полупроводници и сензори за автомобилната индустрия. Преди началото на дейността служителите в развойния център и завода се обучаваха в други предприятия на Bosch в Германия и Унгария. Германският гигант инвестира около 77 млн. евро в Клуж. Подразделението ще е част от автомобилната дейност на Bosch, която има 17 завода в цял свят и общо 20 000 служители.

С новото предприятие служителите на германската компания в Румъния ще достигнат 2000 души. Bosch има търговски и производствени представителства в четири града – Букурещ, Блаж, Клуж и Тимишоара. В столицата има дистрибуторска фирма. В Блаж има завод за машини, а от тази година в него се произвеждат и автомобилни компоненти. Предприятието има площ от 50 000 кв.м и общо 900 служители, като само през тази година персоналът се увеличи с 300 души. В Тимишоара пък се намира комуникационният център на Bosch.

Лидер

Bosch е най-големият производител на автомобилни компоненти, който действа в Румъния. Без съмнение компанията избра страната и заради двата работещи автомобилни завода – на Dacia и Ford. Bosch доставя за тях, но и изнася за други европейски държави. Очакванията за тази година са производството на коли в страната да надхвърли 500 000 автомобила.

България също отдавна се опитва да привлече германския гигант, но засега безуспешно. Представители на Bosch продължават да оглеждат страната ни за евентуални инвестиции, но решение по въпроса все още няма. Въпреки това България продължава да бъде избирана от други доставчици за автомобилната индустрия. В България оперират над 30 производителя, като общите им приходи през последната година надхвърлиха 1.5 млрд. лв. Същевременно според румънските власти автомобилната индустрия в страната (производители и доставчици) допринася за БВП с около 10 млрд. евро.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: