Posted by: rq85 | юли 24, 2013

Необходими ли са изобщо държавните разходи

http://www.investor.bg, 24.07.2013

След свое пътуване до Рим икономистът Марк Прибоник споделя мислите си, пречупени през призмата на икономическата теория, за мащабните разходи на Римската империя, които тя прави преди 2000 години, за да построи Колизеума и другите древни забележителности в италианската столица. В статия за Mises.org той ги сравнява с разходите, които държавите правят в днешно време.

Прибоник остава впечатлен от количеството работна ръка, материалите и инструментите, необходими, за да се задоволят потребностите на империята. Какви ползи всъщност са имали римските поданици от проекти с такъв мащаб? Дали тогава е имало човек, който да изведе популярната формула на Кейнс Y=C+I+G+X, според която националният доход е равен на сбора от вътрешното потребление, инвестициите, държавните разходи и нетния износ (разликата между износа и вноса)?

Ако пренесем тази картина в настоящия момент, ще видим, че икономистите, финансовите анализатори и централните банкери са изправени пред предизвикателствата на финансовата криза и мерките за строги икономии. Въпреки това написаното от Кейнс гласи, че намаляването на държавните разходи ще отслаби икономическия растеж. Сред всички тези теории, формули и уравнения изникват следните въпроси: какво представлява икономическият растеж и защо е толкова важен?

Преобладаващо мнение на съвременните икономисти е, че икономически растеж има, когато БВП расте и когато има предпоставки за откриването на нови работни места. На противоположния полюс е аргументът на Австрийската школа, според която целта на всяка икономическа дейност е да задоволи потребностите на хората. Обществото усеща икономическия растеж тогава, когато повече техни потребности бъдат удовлетворени. Това се случва, когато факторите на производството земя, труд и капитал се използват най-ефективно и намаляват алтернативните разходи за производството на стоките и услугите. Едва тогава използваните ресурси ще са достатъчни, за да задоволят всяка нова потребност.

Пред студентите си Марк Прибоник често използва следния пример, с който описва как могат да се създадат още блага в икономиката. Той поставя задача на своите студенти да изчислят колко души ще бъдат необходими, за да изкопаят басейн с голи ръце. След това ги пита колко души ще са достатъчни, ако копаят с лопати. Накрая поставя най-съществения въпрос – какво става с излишните лопати и работна сила, когато използваме багер, за да изкопаем басейна? Отговорът е простичък – използваме излишните ресурси, за да произведем други блага. Същото количество ресурси сега ще е достатъчно, за да задоволи повече потребности.

Проблемът в съвременната терминология на икономическия растеж е, че не се взема под внимание фактът, че всеки процент увеличение на държавните разходи трябва да се отрази от орди от бюрократи, които всеки ден стоят пред компютрите си в сграда, построена върху ценен парцел земя. Всичките изразходвани ресурси, за да се построи сградата – земя, труд и капитал – биха могли да задоволят други потребности.

Според американската статистика през 2011 г. правителството е намерило работа на 2,8 млн. души. Други 19,2 млн. души работят в държавната или щатската администрация. А какво всъщност произвеждат тези 22 млн. души? Нищо друго освен купища формуляри и подзаконови актове, които уреждат почти всеки един аспект от живота ни.

Други 1,4 млн. души се будят всеки ден и обличат военната си униформа. Не само, че военните не произвеждат нищо, което можем да потребяваме, ами и унищожават земята, работната сила и капиталите, необходими за създаването на стоки и услуги, които да задоволяват потребностите на хората.

Освен това производственият сектор трябва да назначи цели легиони от работници, които трябва само да попълват разни формуляри, за да изпълнят изискванията на бюрократите, които не произвеждат нищо. Фирмите имат много работници, които не правят нищо по цял ден, само защото се занимават с изискванията на бюрократите.

American Action Forum, организацията, в която икономисти обединяват усилия и се борят за една по-добра Америка, изчисли, че за година бизнесът губи 87 млн. часа – време, в което фирмите се стараят да изпълняват изискванията на държавата. За 33 часа работниците във Ford произвеждат един автомобил. За 3 часа можем да съберем 100 бушела царевица. Като имаме предвид законите на труда, правителството струва на американските граждани 2,6 млн. автомобила и неизмеримо количество храна. Към това количество можем да добавим и другите продукти, които биха могли да бъдат произведени, ако работната ръка, която бездейства в държавната администрация, беше заета в производствения сектор.

Що се отнася до земята, други изчисления показват, че правителството на САЩ притежава 30% от земята в страната. Земя, върху която е построила военни бази, административни сгради, национални паркове и изобщо – притежава такива територии, върху които не може да има човешка активност.

Точно както по времето на император Веспасиян римляните са се дивили на прелестите на Колизеума, така и днес гражданите по целия свят гледат с благоговение правителствените сгради, дворците на монарсите, жилищата на президентите и мемориалите от значими исторически събития.

Материалите, окабеляването и оборудването, използвани за строителството им, биха могли да се използват за удовлетворяването на потребностите на един средностатистически гражданин. Публикуваме си снимки във Facebook, на които стоим пред грандиозните правителствени сгради, но никога не виждаме другата страна на монетата: кому е нужно да се харчат пари, за да се отдаде почит към държавата арогантност?

Политиците и централните банкери казват, че лекарството за настоящите тежки икономически условия е постигането на икономически растеж. Но как може да имаме икономически растеж, когато голяма част от нашите труд, земя и капитал не се използват с цел производство? Обикновените граждани на Рим, живяли преди 2000 години, вероятно и днес биха се съгласили с казаното.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: