Posted by: rq85 | май 18, 2013

Градете, събирайте, обединявайте….

Изминава поредна напълно изгубена, безумна и безполезна година за 31-кратните шампиони на България по футбол. Разбира се, можеше да се очаква нещо подобно, особено след „загубата” на спечелената титла от миналата година. Както и през предишните години от 2008-ма насам отборът не стана шампион, не се представи добре в Европа, нито създаде читав състезател (с изключение на Тонев), нито пък сне дълговото бреме от себе си, даже напротив. За една петилетка се направиха хубави трансфери в посока навън, но никой не видя къде са парите, плащаха се луди пари на недоказали се футболисти, позволиха се много звездни грешки в селекцията, смениха се редица треньори. С резултат – постоянна заплаха за съдебни дела, отнемане на лицензи, прекратяване на съществуването на клуба и т.н. В такава ситуация като че ли не е логично да можеш и да искаш да станеш шампион? Първото място струва скъпо – в пряк и преносен смисъл! Не е и логично феновете на отбора да искат невъзможни неща. С оглед на това минало едва ли и нещо хубаво очаква отбора оттук насетне?

Много е важно да има правилна политика – финансова, организационна, кадрова.

Вече става банално да се повтарят тези очевидни неща…….Питам се какво получава/получи  фена през тези години срещу големите пари на текущия капитан, на Мишел, Стоянов и Нджонго. Дали станахме шампиони или пък въпроса с лиценза е решен? Само месечните заплати на тези четиримата за една година формира сумата от над един милион лева. Не можеше ли с тези пари да се обслужват най-краткосрочните задължения или пък да се погасят най-сериозните дългове? А като цяло срещу парите отново нямаме никакъв резултат в спортно-технически план – купа и суперкупа на България и откровено размотаване в някой съмнителни двубой и лигавене в истинските такива. Най-хубаво е тези играчи да ги няма. Йешич – такъв, онакъв, ама беше прав! Затова няма смисъл от такива футболисти, от такава политика изобщо. Вредят на отбора – един път с некадърността си изразяваща се в липса на трофеи и втори път с алчността (услужливостта) си – водеща до финансово погребване на клуба.

Предстои важна година!

Без това следващият сезон е за отбора с вековен юбилей. Не, не съм пристрастен – такава е реалността у нас. Затова нека се обиграват и налагат юноши и млади таланти от цяла България, по модела на националния отбор на Чили (примерите Исла и Видал от Юве, Санчес от Барса, Фернандес от Фиорентина). Впрягаш всички мениджъри и партньорски скаутски структури.  Събираш на летен камп всичко младо и читаво до 18 години от страната и отсяваш най-доброто. И започваш да работиш. Стига с тези звездни чужденци, стига с тези кухи амбиции, стига с тези спектакли и разочарования, стига оправдания. Спестяваш пари, инвестираш в бъдещето, стабилизираш финансово клуба, градиш отбор, имаш стратегия. И накрая няма начин да не береш плодове. Не трябва да се изгуби и тази година!

Какво искат феновете?

Феновете – дежурно оправдание да се върви в грешната посока. Всеки истински фен на отбора трябва да мисли по начина описан по-горе. И съм сигурен, че е така. Справка – мача с Черно море. Но всъщност никой не го пита фена, а се говори и „убива” от негово име. В крайна сметка никой не иска да си къса нервите, гледайки и надявайки се на куци коне милионери, които не искат титлата, и съсипват (разбирай задължават) отбора с некадърността или продажността си – все едно е. Не искам стремежа към титлата да обрича отбора на смърт. Ако обичам, мога да чакам. Ама да виждам действия в правилната посока. В „синя” година още по-малко ще искам титлата. Но после …. кой знае. Но мога да чакам! Защото обичам! Аз не съм фен за една титла,…… за един ден!

 

Спрете с тези ваши цели. Това не е ЦСКА. Онзи ЦСКА, който може да си позволи първото място – вече не. Градете, събирайте, обединявайте………..

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: