Posted by: rq85 | май 11, 2013

След пауза от почти 30 години Сърбия отново ще изнася коли за САЩ

http://www.dnevnik.bg, 11.05.2013

Почти 30 години, след като изнасяше в САЩ „Застава Юго“, Сърбия отново ще присъства на американския пазар, но с марката „Фиат“. Вече е подписан договор за износ на 3100 коли от модела Фиат 500 L, който от миналата година се произвежда в завода в Крагуевац, предаде агенция Макфакс.

Планирано е „Фиат“ да изнася на американския пазар по 3000 автомобила месечно, включително и новия модел 500 XL, чието производство ще започне към края на май. Както и преди 30 години, така и сега, версията, която се пласира в САЩ, е по-различна от тази за сръбския пазар и е специално пригодена към изискванията и стандартите на един от най-взискателните пазари на автомобилната индустрия.

Заради голямото търсене на Фиат 500 L неотдавна в сръбско-италианския завод „Фиат автомобили Сърбия“ в Крагуевац бе въведена трета смяна, а през последните два месеца са назначени нови 500 работници.

Сърбия очаква тази година 1,6 милиарда долара приход от износ на автомобили от завода в Крагуевац, който трябва да произведе 160 000 коли. Според данни на държавната информационна агенция „Танюг“ за първото тримесечие на годината износът на страната е нараснал с 22%, като заслуга за това има Fiat Automobili Srbija и над 150-те заводи за авточасти в страната. През март експортът е достигнал рекордните 857 милиона евро. В момента автомобилната индустрия е най-бързо растящият отрасъл в Сърбия и формира около 20 на сто от експорта

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: