Posted by: rq85 | януари 23, 2013

Българският комплекс…Белене

Обусловено от историята, географията и културното развитие на етноса, народът ни има специално отношение към една страна – Русия. Мисля си, че като цяло е хубаво да имаш такова чувство към подобна страна. Страна дала на света много и все велики композитори, артисти, учени, спортисти, икономисти, и т.н. Наред със своята политико-икономическа и културна тежест, Русия обаче се явява и най-големият световен център на православните славяни. Да си припомним само, че България, наред с още 6 държави влизат в тази общност. Това са освен споменатата Русия, а и Украйна, Беларус, Сърбия, Черна гора и Македония. Ако допуснем и влезем в историческата хипотеза, че Украйна и Беларус са част от руската общност, и Македония е българска, черногорците – част от сръбското културно-историческо влияние, то понастоящем се очертават три страни носители на ценностите на православието и славянството… И в тази триада основен елемент е … отново Русия.

Известно е, а и историческата ни и родова памет не ни позволява да забравим какво е направила тази страна за свободата на българския народ (но и думите на Левски кънтят,  че този, който ни освободи, той и ще ни пороби!?)…, известно е и тясното икономическо сътрудничество в периода до 1989-та …, известно е взаимното влияние на двете страни по отношение на бит, култура и книжовност…, известно е колко обича да почива обикновения руски гражданин в страната ни… все неоспорими факти.

И все пак „специалното отношение”.

Това отношение може да се приеме и за комплекс, нещо което те ръководи във важните моменти, при вземането на важните решения. Русия ни е слабост, нещо към което изпитваме само положителни чувства, но и нещо от което могат да се възползват нашите врагове…!?

Но каква е битката? Кои са враговете и кои приятелите?

Българската енергетика като стратегически сектор е предмет на постоянна и „гузна” борба, борба както в страната и донякъде във всеки българин (най-малкото поради невъзможносста да си плаща сметките!), така и извън страната – да я наречем геостратегическа борба, сфери на влияние, световно икономическо и културно господство… Дали е известно или не, но българската енергетика преди 89-та е в топ 10 на Европа, по каквито и да е критерии погледнато. Повод за национална гордост! Продукт на световно ниво! Нещо, с което можеш да с мериш и с американци, и с руснаци. Сега, обаче, положението е различно… допуснато умишлено или не!?

Оставяйки за малко носталгията по тези отминали „велики енергийни” години, към момента е ясно единствено, че имаме комплекси, имаме и въпрос за решаване, издигнал се със страшна сила пред страната и най-вече пред политическия, граждански, бизнес елитът и … поколенията. За или против Белене?

За или против Белене?

Това е повече от въпрос. И въпрос струващ повече от един референдум. И не защото носи в себе си някакви тежки за решаване икономически и социални задачи, ами защото винаги когато трябва да му даде отговор българинът ще бъде комплексиран, той ще прави ирационален избор (засега дали изборът е информиран или не, е тема на друг дебат). И това добре ли е или не? Добре ли е, че сме коплексирани. Враговете на Белене (това онези врагове на българската енергетика ли са, участващи в борбата спомената по-горе???) и оттам на сферата на влияние, която прозира зад тях винаги ще издигат глас, как България трябва да спре да има сантименти към миналото (Живков, комунизма, Русия), да се раздели с миналото и да отстоява своята позиция –т.е. да решава рационално. И тези хора обикновено са представители на/от Запада, носители на ценностите на САЩ и Европа, а съответно и бизнеса там…? Да, хубаво е наистина да спрем с миналото и да гледаме бъдещето и себе си в него? Но трябва ли да спираме проект като Белене, само защото сме обременени с комплекс. Спирайки го, без да знаем дали е добър или лош проекта само на база отношението ни към дадена нация, то това не е ли израз на още по-голям комплекс? Защото нека допуснем, че проектът е рентабилен и не се реализира на база теорията „че трябва да спрем да гледаме назад” и да премахнем „зависимостта” си от нещо/някого, то тогава май изпадаме в глуповата ситуация на все още бедни и все още глупави хора, станали обект на нова зависимост – тази винаги да режеш/отхвърляш въжето, когато падаш, само защото ти е подадено от „неправилния” човек!!!От друга страна, ако допуснем, че проектът е нерентабилен  и се откажем от него, то тогава комплексът ни да премахнем комплекса към Русия май е оправдан, той ни балансира. Тогава е хубаво, че имаме комплекс за отказ от миналото, за отказ от по-стар комплекс…Но колко такива проекта и решения ще вземе/е взимала страната ни, в които  е била/ще е балансирана и в колко е била/ще остава манипулирана и бедна, двустранно комплексирана, технологично ерозирала  и разрушена…???

И все пак, каквото и да покажат резултатите от опита за пряка демокрация, т.нар. референдум нека никога не забравяме едни три основни принципа, известни в специализираната литература:

1/ изборът, решението само по себе си нищо не носи, нищо не струва, нищо не променя;

2/ времевият период за вземане на решението е многократно по-къс от времето (периода), в което ще живееш с последствията от това решение (от избора), и

3/ само когато направиш избора и вземеш решението, можеш да разбереш (оцениш) дали си направил правилен избор или не, дали си взел правилно решение или не!

След всичко това се питам, дали комплексът е онази вътрешна противотежест, притежавана от всеки  индивид, общност, организация, система, която ни (ги) дърпа надолу… или да!!! И нека не забравяме, че Русия или САЩ (все едно е) ще успеят/успяват да ни смачкат не заради това, че сме избрали да бъдем с едните или с другите, а заради способността ни да бъдем комплексирани…, СПОСОБНОСТТА ДА ИМАМЕ КОМПЛЕКСИ!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: