Posted by: rq85 | януари 20, 2013

Още веднъж за Гриша Ганчев и ЦСКА

През седмицата една сериозна национална медиа излъчи интервю с двамата настоящи собственици на ПФК ЦСКА. Нещо, което не бе се случвало от близо 4 години. И нещо, което по мое скромно мнение трябва да  се случва поне два пъти на месец. Е, може да не е по национална телевизия, но поне на стадион „Българска армия” могат да се правят пресконференции с представителите на медиите. И то със собствениците, а не с техните представители, вживяващи се на собственици. Това е много важно за клуб като ЦСКА, обект на значим обществен и корпоративен интерес! Важно е, защото когато има дефицит на информация, на информация от източника, па макар да е измислена или украсена, се появяват паралелни информации, паралелни източници на информация, паралелна истина и реалност. Които най-често са чиста проба спекулация, използвани за бизнеса на дадена медиа или група от хора със специални интереси.

Ето примера с настоящия собственик на ПФК Литекс. Въпреки, че в посоченото по-горе интервю собствениците на ЦСКА признават за преговори с Гриша Ганчев, се намери средство за масово осведомяване, която да опровергае тази информация…..Защо?

Толкова с въведението.

По-голям интерес за мен представлява, как ще се осъществи тази колаборация между „червени” и „оранжеви”, в чисто икономически, корпоративен план.

Вече всеки знае, че парите, които хвърлят собствениците на клуба от 4 години насам за клуба се водят като заем към тяхното дружество „Титан”. А по думите на г-н Иванов отново от по-горното интервю, отскоро тези заеми са преобразувани като капитал (собственост)  в клуба. И те са около 40 млн.лв. И, ако някой иска да вземе равен дял от „червените” трябва да плати поне 20 млн.лв. Придобивайки активите, но и пасивите им. По най-проста сметка.

Живеем в пазарна икономика и дългът е част и съществен елемент от тази икономика. Дълг има във всички сфери на икономическия и социален живот. В този аспект винаги има длъжници и кредитори. Хора, които има да дават и такива, които имат да вземат. Явно е, че ЦСКА като субект регистриран по търговския закон не прави изключение и влиза в подобни отношения.

Относно тези отношения е хубаво, че поне се разбра вече, кой на кого дължи пари и колко. ПФК ЦСКА дължи пари на „Титан”. Точка! Оставям настрана колко дължи ЦСКА на трети страни и колко дължат на ЦСКА (т.е. на „Титан”!). Най-хубаво е, обаче, да дължиш пари, а не да имаш да вземаш. Защото проблемът е на този, който си е дал парите, а не на този, който няма пари. Справка гърците. Ядоха, пиха 30 години и когато дойде време да станат и да работят и да си платят сметката се разбунтуваха и им опростиха две трети от нея….

Един възможен план за придобиване на клуба изцяло от Гриша Ганчев може да включва договор за цесия. Според него Гриша Ганчев купува вземането на „Титан”. Разбира се, на по-ниска цена спрямо стойността на вземането. Например цената на дълга на ЦСКА, коригирана с такса „ликвидност” (разбирай, получаваш сигурни пари на ръка днес), и  с част от задълженията на клуба към трети страни. Да, това със сигурност би било сума по-голяма от 20-те милиона за половината от собствеността на клуба, но срещу нея ще се придобие изцяло клуба, а няма да се отговаря солидарно за задълженията му (за дългове, направени от друг). Задълженията към трети страни едва ли биха били проблем, ако „червените” се управляват от грамотни хора, след като все пак клуба притежава и активи. Най-малкото политически.

Друг вариант, Гриша Ганчев купува само задълженията на ЦСКА към „Титан”. Срещу мажоритарен дял на клуба. Но за целта последния трябва да бъде самостоятелна правно-организационна единица, освободена от асоциирани и дъщерни отношения в рамките на „Титан”. Т.е. да е самостоятелно юридическо лице, със свои активи и пасиви. Обособен принципал, който да си наеме и управителното тяло.  Като тук, сумата необходима за придобиване на клуба би била по-малка от 20-те милиона.

Разликата между двете е, че в първия вариант сегашните собственици са в силна позиция за преговори и с по-голяма изгода от сделката, а във втория – Гриша Ганчев. И поради това, за съжаление на обичащите „червените”, вторият вариант е и по-малко възможен.

Заб: този коментар е поместен и на адрес – http://www.prosport.bg

 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: