Posted by: rq85 | декември 18, 2012

Световните лидери от България

http://www.capital.bg,18.12.2012

Новаторството не само не е чуждо на българските фирми, но има и такива, които с разработките си са заели водещи позиции на световния пазар. Това стана ясно при връчването на годишните награди за иновативно предприятие. Конкурсът се организира за осми пореден път от фондация „Приложни изследвания и комуникации“, която е координатор на Еnterprise Europe Network – България, в партньорство с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и представителството на ЕК в България.
Общо дванадесет предприятия получиха приза за 2012 г., а в пъти повече са били кандидатствалите проекти. „Това не са някакви измислени герои, назначени капиталисти или фирми на приятелски кръгове, а реални стопански субекти, които са се доказали във и извън страната и в професионалната общност“, каза председателят на „Приложни изследвания и комуникации“ Огнян Шентов. По думите му непрекъснато се увеличават средствата, привлечени или инвестирани от частните фирми в иновационна дейност, и вече те са повече от парите, които държавата инвестира.
В словото си при откриването на форума държавният глава Росен Плевнелиев определи създаването на иновационни системи като „голям приоритет на президента и голям мой личен приоритет“. По думите му само това може да постави България на пътя на просперитета и развитието.

И победителите са…
Две са фирмите, които благодарение на иновациите си са се превърнали в световни лидери в своята област. С призове в областта „Пазарно лидерство“ бяха отличени производителят на изкуствени катерачни стени „Уолтопия“ и софтуерната компания „Хаос груп“. Първата фирма е творение на двама млади катерачи и е създадена през 1996 г. В момента притежава най-голямата фабрика за изкуствени стени в Европа (в град Летница), има представителства в повече от 23 страни и държи над 60% от световния пазар. Около 5% от разходите й отиват за развойна дейност. Наградата тази година спечели със серията „Трансформиращи се стени за катерене“, които са световна новост на пазара, и със специална настилка за катерачески центрове One More Life (още един живот), която намалява драстично съпротивлението при падане от височина над 3 метра.
„Хаос груп“ пък е създадена година по-късно и разработва софтуер за визуализация. Пробива си на пазара прави с алгоритъм за визуализация на огън, а софтуерът й V -Ray се прилага както във филмовата индустрия, така и в дизайна и гейминга. В компанията работят над 100 души. Отличието й тази година беше връчено за продукта й V-Ray RT. Той представлява приложение за рендъринг на триизмерни изображения в реално време и се използва от водещи студиа за визуални ефекти в киното, рекламната индустрия и др.

Качество на живот
За разработки, свързани с качеството на живот, бяха отличени три фирми – „Бонбонена фабрика АЛПИ – Асеновград“, „ЕлБи Булгарикум“ и „Пантелей Тошев“. АЛПИ е автор на парфюмиращите бонбони ДЕО, които са създадени на базата на научни изследвания за парфюмиращия ефект на розовото масло, прието чрез храната. Така при консумация от кожата се отделя ухание с аромат на роза. Бонбоните се изнасят в няколко страни в Европа, САЩ, Русия, Китай и Корея. На международното изложение за иновации в Женева миналата година продуктът получи награда за световна иновация в областта на храните.
„ЕлБи Булгарикум“ е единствената държавна фирма в млекопреработвателния сектор и е известна с производството на традиционните български млечнокисели бактерии и закваски. Наградата й беше връчена за две разработки. Първата е технология за получаване на сирена с оптимизирана биоактивност и функционални ефекти за укрепване на костната плътност, понижаване на кръвното налягане и стимулиране на имунната система. Тя е в процес на патентна защита и внедряване в масово производство. Другата й разработка е на ново поколение стартерни култури за българско кисело мляко с оптимизирани полезни свойства.
„Пантелей Тошев“ разработва и произвежда здравословни природни съставки за храни и напитки. В конкурса участва с иновацията Natural Formula, която представлява емулсия от ново поколение за безалкохолни напитки от 100% натурални съставки.

Технологии
Две компании бяха наградени в областта на процесната иновация и иновационните хъбове. Центърът за компютърни системи за проектиране и производство „ДиТра“ на „ТехноЛогика“ получи наградата за серия от услуги, които подпомагат нововъведенията в българските промишлени предприятия. Другата е „ЗМД Истърн Еуроп“, която произвежда интегрални схеми и е основното развойно звено на германската ZMD. Призът й беше връчен за две иновации – сензорен интерфейс, който се използва в автоматизирани системи със сложна експлоатация, и интегрирана система, с която напълно може да се управлява външното огледало на автомобилите.
Трима са победителите в областта „Независим жизнен цикъл на иновацията“. КЕИТ е автор на иновативна технология за шифрирана лазерна перфорация на образ в паспорт за висока сигурност (SecuryPerf). Българско-германското дружество „Спесима“ беше наградено за три свои специализирани робота, които се използват за автоматизиране на леярски машини, а единият е разработен по поръчка на Volkswagen. Третият победител е производителят на оптично оборудване „Оптикс“. Тя участва в конкурса с нов производствен процес за обективи в инфрачервените и ултравиолетовите области, както и с процес за производство на оптични елементи, които се вграждат в датчици за автомобилната индустрия.
С най-голямо социално въздействие върху съответния регион е фирмата „Арексим инженеринг“, която произвежда технически изделия от пластмаса и е глобален партньор на Schneider Electric. Наградата й беше връчена за технологията за трикомпонентно шприцване, която е новост за България. Производителят на електронно оборудване „Дейзи технолоджи“ беше отличена за устойчиво иновативно поведение. Последните продукти на компанията са фискалното устройство за автомати на самообслужване Daisy VEND и компактният касов апарат Perfect S.
Като цяло конкурсът цели да покаже успешните български модели, които се основават на иновации и нови технологии, и да привлече вниманието към постиженията на българските предприятия. Според организаторите наградените през изминалите години 43 предприятия вече са по-разпознаваеми, радват се на повече доверие и бизнес.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: