Posted by: rq85 | декември 18, 2012

Китайският ИТ гигант Foxconn прави завод в Тутракан

http://www.money.bg, 18.12.2012

Китайският технологичен гигант Foxconn, който е световен лидер в производството и сглобяването на технологично оборудване, проучва възможностите за изграждане на свои мощности на българска територия.

Компанията придоби известност, след като стана основен подизпълнител на технологичния лидер Apple в производството на смартфони iPhone, таблети iPad и преносими компютри от високия ценови клас.

В момента във фабриките на Foxconn по света работят над 1,2 млн. души.

Силистренската община Тутракан е мястото, където китайският технологичен колос евентуално може да изгради своята българска фабрика за IT-продукти.

През изминалата седмица официална китайска делегация, в чийто състав влизаха и представители на висшия мениджмънт на Foxconn, посети региона и се срещна с кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Китайските бизнесмени са споделили, че градът има изключително удобно местоположение за евентуално изграждане на производствено предприятие поради близостта с речния транспортен път по река Дунав, както и лесната логистична връзка с територията на съседна Румъния.

Изграждането на производствено предприятие на Foxconn ще даде решителен тласък на регионалната икономика, ще привлече инвестиции и ще реши дългосрочно въпроса с безработицата на местно ниво, коментира местния консултант на китайската компания.

Ако технологичният гигант финализира плановете си за изграждане на фабрика край Тутракан, страната ни ще стане първата държава от ЕС, която сглобява продукти на Apple.

Също така това би била и поредната стъпка от експанзията на водещата китайска компания зад граница.

През лятото гигантът обяви, че планира да изгради фабрика в Индонезия в проект на стойност 1 млрд. долара, за която се очаква, че ще създаде над 1 млн. работни места. в южноазиатската държава.

Няколко месеца преди това път хардуерният гигант отвори друго свое производствено подразделение в близост до Сао Паоло, Бразилия.

Освен за Apple, компанията Foxconn сглобява технологични продукти и за други водещи фирми в IT-бранша като Dell, Acer, Motorola, Sony и Toshiba.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: