Posted by: rq85 | декември 17, 2012

Електрическите возила от Брезник тръгват догодина – подробности за проекта

http://www.dnes.bg, 17.12.2012

„Брезник става входна врата към Европа на гиганта BYD (Build Your Dreams), заяви пред БТА Михаил Иванов – изпълнителен директор на новоучреденото българо-китайско дружество „Ауто груп мотърс“ (AGM). – Тук ще се намира първата и единствена засега производствена база в Стария континент на китайската компания, като приоритетно ще се сглобяват електрически автобуси“.

В очакване на поточните линии са два цеха с обща разгъната застроена площ 10 000 кв.м. Първите електрически автобуси, които ще излязат от брезнишкия завод ще бъдат с дължина 12м. В зависимост от предпочитанията на клиента дължината може да достигне 18 м. Броят места също ще бъде съобразен с изискванията на потребителите. Автобусите ще бъдат оборудвани с климатици, предвидени са места за багаж, рампи и места за инвалиди.

Пробегът им с едно зареждане е приблизително 250 км. Батерията е в гаранция до 2 000 зареждания, което се равнява на 500 000 км пробег, поясни Иванов. Капацитетът на завода е до 60 автобуса на месец (не на ден, както беше съобщено по-рано).

Електрическите автомобили, които ще излязат от Брезник, ще бъдат от модела e6. „Ауто груп мотърс“ ще се стреми да постигне достъпна цена на продуктите си за гражданите, увери Иванов. Специални оферти ще бъдат предлагани на общини, превозвачи, куриерски фирми, таксиметрови компании.

От тази седмица започва набирането на персонал. Ще се търсят технически грамотни местни кадри. Те ще бъдат обучавани веднага от китайски работници, които се очаква да дойдат в началото на 2013 г. заедно с първите части на електроавтобусите.

На първия етап в Брезник ще се извършват само операциите по сглобяване на превозните средства. Сега се водят разговори за изграждане на голям машиностроителен парк у нас, обхващащ цялото производство на BYD. Все още не е избран регионът, в който той ще бъде локализиран. Производствената му мощност ще бъде десет пъти по-голяма от тази на брезнишкото предприятие.

Паралелно се преговаря с водещи компании за поставяне на бързозарядни станции за електромобилите. Те ще бъдат разположени на удобни за целта места – големи търговски центрове, бензиностанции, много посещавани паркинги. Могат да се предвидят и мобилни зарядни станции, разказа Иванов.

Китайският концерн стъпи за първи път в Европа преди две години, като откри свой офис и създаде дъщерно дружество в Холандия. Там е регистриран електрически автобус, който е изцяло тестов. До няколко седмици се очаква BYD да получи европейски сертификат, съобщи Иванов.

Производството ще тръгне от бившия завод за алуминиева дограма в Брезник, купен от българската „Булминерал“ преди около две години. Районът е избран заради изгодната цена на сделката и високата безработица.

Проучване на „Булминерал“ показало, че 38 предприятия в Пернишки регион са затворени по време на прехода и кадрите им не упражняват техническите си способности. Затова от ръководството на смесеното предприятие се надяват бързо да наберат качествена работна ръка. Очаква се да бъдат открити 120-150 работни места.

Брезнишкият завод три пъти е посещаван от китайските партньори, които горещо одобрили производствената база и работната среда. Предприятието ще бъде режимно. Не се разрешава снимане с камери, фотоапарати, изземват се и телефоните, притежаващи заснемащи устройства.

BYD е водеща компания в сферата на автомобилостроенето и в производството на батерии, увери Иванов. По думите му китайският концерн държи 30 на сто от световния пазар на батерии, има изнесени производства в много страни, а в САЩ партньор му е Motorola.

В родината си компанията има съвместно производство с Daimler. Двата автомобилостроителя имат обща марка коли – Denzа, която е съсредоточена в конструирането на електромобили. Първият й модел се изгражда на базата на стария Mercedes-Benz B-class и ще предлага около 300 км. автономен пробег.

Тръгналата от Перник „Булминерал“, с настоящо седалище във Варна има две собствени мини за добив на въглища в Украйна, завод за обогатяване на въглищата и кораби за транспортирането им, разказа Иванов. Компанията е започнала строителство и на голям завод за екопелети и екобрикети във Варна.

Китайските електробуси в ЕС тръгват от БГ

http://www.economynews.bg, 08.01.2013

Китайският автомобилен производител BYD (Build Your Dreams), подкрепян от Уорън Бъфет, съобщи, че е получил официално разрешение да продава електрическите си автобуси във всички страни от ЕС, предаде Reuters. Разрешението става факт седмици, след като BYD обяви плана си да сглобява електрически автобуси в България. То ознаменува най-новите усилия на компанията да използва потенциала на зелените автомобили в чужбина. BYD рекламира електрическите си автомобили в Холандия, Финландия, Дания, Канада, Уругвай, САЩ и в други страни. Заводът на компанията в България, който може да произвежда 40-60 автобуса месечно, се очаква да представи първия си електрически автобус образец през февруари, според агенция Синхуа. През октомври BYD получи поръчка за 50 електрически коли за компанията за „зелени“ таксиметрови услуги в Лондон greentomatocars.
Build Your Dreams ще изгради завода в Брезник. Половината от капитала на смесеното дружество е на китайската компания, а другата на българската група от енергийния сектор, според президента и главен изпълнителен директор на Булминерал Александър Усачев, цитиран от агенция Синхуа.
{advertise]Мощността на завода за електрическите коли ще бъде определена през пролетта, коментира Усачев. Стойността на инвестицията не се уточнява, отбелязва АФП. BYD се котира на Хонконгската фондова борса и акционер в нея, както се спомена,  е американският милиардер Уорън Бъфет. Това е вторият китайски автомобилостроител, навлязъл в България, след Great Wall Motor, който през февруари 2012 година откри официално първия си завод за сглобяване на китайски коли в Европа, в Баховица, край Ловеч. Китай е най-големият пазар за автомобили в света, където обаче 70% от марките са чуждестранни, припомня Франс прес.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: