Posted by: rq85 | декември 14, 2012

Проф. Стив Ханке: Не ви е мястото в еврозоната. Точка!

http://www.24chasa.bg, 14.12.2012

„Валутният борд трябва да остане. Би настъпила истинска катастрофа, ако бордът спре да съществува“, каза Стив Ханке, професор по приложна икономика в университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, за бТВ. Според думите му постепенното отменяне на борда би довело до катастрофа в България. Той бе категоричен, че нямаме място в еврозоната.

„Защо искате да поправите нещо, което работи и не е счупено? Имате хиляди проблеми. Според мен не трябва да сте в еврозоната. Точка!“, така коментира той твърденията, че влизането ни в еврозоната може да замести строгата бюджетна политика на валутния борд.

„Бедни сте, но си бяхте бедни и преди. Но траекторията, по която вървите, е добра. Бордът бе ключът, който възпря вредителите на икономиката“, обясни той.

Стив Ханке е на посещение у нас, за да изнесе лекция на международната икономическа конференция „България и светът в развитие“, която ще се състои утре.

Ханке обясни, че след въвеждането на борда през 1997 година индексът на бедността у нас рязко е спаднал.

„Тъкмо хаосът, липсата на правила са довели до тежката мизерия от Виденовата зима“, каза професорът.

„Ако обезценяването на валутата е толкова прекрасно нещо, в Южна Америка ще са най-богатият континент на света. Защо в Турция виждаме бум? Защото турската лира е стабилна и силна валута. Стабилността може да не е всичко в този живот, но нищо не съществува без стабилност“, каза той във връзка с предложението България да намали стойността на валутата си.

„Ако започнете да девалвирате лева, ще си създадете много нестабилност в икономиката и ще изгубите икономическия си растеж“, добави Ханке.

„Дянков наистина много добре се справя с това да си контролира бюджета, особено в криза“, каза той и посочи ниския дълг на България в сравнение с другите членки на ЕС.

„Единственото нещо, което трябва да се направи, е държавата да се свие още повече“, смята Ханке и заяви, че корупцията е основният ни проблем. Той препоръчва правителството да бъде по-малко, но по-силно. Според него можем да се справим с корупцията.

„Ако въведете еврото, ще настъпи голяма каша. Сега си имате суверенна валутна система и тя работи добре, добре се контролира. Ако сте в еврото, няма как да си контролирате бюджета, защото ако влезете, Брюксел ще ви спаси“, смята Ханке. Според думите му обаче това няма да се случи, тъй като ние сме в състояние на борд. А Брюксел няма да извади пари да плати всеки дефицит.

„Твърдите бюджетни ограничения са критично важни за България. В момента, в който отидете в еврото, веднага се изправяте пред проблеми“, каза Ханке.

Според Ханке мониторингът на борда е много по-добър от мониторинга на еврозоната.

„Ами ако еврото падне? Вие можете да преминете от евро към долар“, допусна икономистът.

Ханке смята, че две години няма да са достатъчни за приключване на кризата. Пет пък били прекалено много. Паричният поток към страните от еврозоната се е свил критично. Според него проблемите в Гърция ще се задълбочават.

Не слушайте Брюксел, гледайте си интереса

http://www.standartnews.com

Професор Ханке, правилна ли е политиката на ЕС и България за излизане от кризата чрез свиване на разходите?
– Политиката за съкращаване на разходите е добра. Липсата на подобни мерки води до проблеми. Но България изгради финансова дисциплина и затова сега страната се справя по-добре в кризата от някои други европейски държави.

– Кога българите ще достигнат средноевропейско ниво на доходите?
– След доста време. Трябват ви години, докато достигнете нивото, от което са стартирали другите страни в ЕС. Но България винаги е била бедна страна. В момента се движите много добре, като това започна от 1997 година, когато бе въведен валутният борд. Сега страната се справя много добре в условията на икономическа криза. Така че да ме питате кога ще се достигне средното ниво на доходи не е много смислено – на кого му пука! Относно ролята на България в региона – страната е за пример на Балканите в икономически аспект, защото има най-добрата валутна система и най-добрата бюджетна дисциплина. Единственият голям проблем, който впрочем е общ за всички балкански икономики, е корупцията. Ако се атакува и се изкорени проблемът с корупцията, България може да стане икономическият лидер на Балканите. А за да достигнете стандарта на средния европеец, главно трябва да регистрирате стабилен и бърз икономически растеж.

– А как да регистрираме бърз растеж при положение, че бизнесът ни е затънал в дългове, икономиката едва крета, а достъпът до свежи пари е свит? Хората се страхуват да харчат, защото може да загубят работата си.
– Задавате този въпрос точно в средата на кризата. Когато се нормализират нещата на световните пазари и бизнес климатът в страната ще се подобри. Вижте Турция например. От момента, в който успя да стабилизира валутата си през 2001 година, Турция е в постоянен подем. Парите буквално наводняват турската икономика. Дори по време на криза в Турция пак има постъпления на свежи пари, като това се дължи на бизнеса. Веднага след като настъпи кризата, бизнескръговете в Турция решиха, че ще ориентират износа си от Европа към Азия. Преди това решение износът към Европа заемаше дял от 55-60%, а сега е под 40%. Останалата част от експорта отива към Азия и по-специално към Китай и Индонезия. Ключовите фактори в Турция са стабилна валута от 2001 г., стимулиране на бизнеса и улесняване на процедурата за стартиране на бизнес. И в това отношение Турция е постигнала малко икономическо чудо в условие на криза. Съгласен съм с думите на министъра на финансите Симеон Дянков, че България, за разлика от Гърция, трябва сама да си помогне. Поради това валутният борд е жизнено важен, което се разбира и от гражданите. Според проучване 77% от българите смятат, че валутният борд не трябва да се премахва.

– У нас все пак се чуват доста гласове против валутния борд. Да си представим, че България премахне валутния борд сега. Какво би се случило?
– Ще започнете да потъвате като Сърбия, която в момента е доста под България като стандарт и икономическо развитие. Ако се премахне бордът, просто може да забравите за достигане на средноевропейско ниво на жизнен стандарт. Година-две, след като валутният борд беше установен в България, президентът Петър Стоянов ми благодари за добрата работа по него. Той каза: „Този борд даде на България стабилност и е огромен позитивен фактор за влизането на България в ЕС и НАТО“. Така че да премахнете борда е все едно да превключите на задна скорост в развитието си. Няма да има нито един позитивен ефект. Българите си спомнят какво беше положението през 1996-1997 година и как веднага след въвеждането на борда нещата се стабилизираха.

– 1 евро наистина ли струва 2 лева?
– Левът трябва да остане прикрепен към еврото, макар някои български бизнесмени да твърдят, че левът вече е малко по-скъп. Но няма как да се каже, че българският лев е по-стабилен от еврото. Това са просто спекулации на бизнесмени, които не разбират нищо.

– Какво мислите относно евентуалното приемане на еврото като валута в България?
– Ако България приеме еврото сега, това ще е много негативно. Погледнете Гърция – основен проблем там е, че нямат монетарна независимост, а си мислят, че могат да правят в еврозоната какво си искат и Брюксел винаги ще им помага. Те нямат финансова дисциплина. Точно поради това Дянков е толкова дисциплиниран в изчисленията си, защото знае, че не може да иска подкрепа от Брюксел и не може да нареди на Централната банка да печата пари. Това е било известно на всеки един български финансов министър от 1997 година досега. И ето защо държавните финанси оттогава се държат изкъсо.

– Тази дисциплина дойде с допълнителни разходи за хората в България под формата на нов данък върху доходите от банкови депозити.
– Да, четох за това. Но съм против, защото освен че засяга гражданите, става трудно за банките да изпълняват тези плащания към бюджета. Всъщност е много рисковано да натоварваш банките с допълнителни правила по средата на кризата. Опасността е, че когато променят правилата за банковите депозити, има шанс хората да започнат да изваждат парите си от банките. И ако това се случи, ще означава, че притокът на свежи пари ще спадне, което ще доведе до отслабване на икономиката. И ето защо мисля, че това беше малко рискована политика.

– Нужно ли е да се повишават данъците, както правят повечето държави в ЕС?
– Ако трябва да се интерпретира правилно терминът „финансова дисциплина“ – това не означава вдигане на данъците, а оптимизация и свиване на разходите на правителството. Цялата идея на финансовата дисциплина е изцяло грешно разбрана и объркана.

– Само в България ли?
– Не, навсякъде в Европа. В България поне финансовият министър има ясна идея какво значи финансова дисциплина.

– Какво смятате относно идеята за създаване на единен банков съюз в Европейския съюз?
– Мисля, че България не трябва да бърза с влизането в единния банков съюз, защото има толкова много проблеми в кризата, че за България ще бъде загуба на време да влиза в подобни дебати. Българите трябва да следват своята политика на изчакване по отношение на тези неща. Много пестеливо и резервирано трябва да се подхожда към такива нови идеи от страна на ЕС. България вече е в ЕС и трябва да гледа собствения си интерес. Засега в Европа има голямо объркване, на което не му се вижда краят. Европа върви по грешен път и България трябва да бъде много внимателна, защото ЕС е много сложна структура, която засега има леко социалистически уклон. Поради това да се чудите, кога ще достигнете средните доходи в ЕС, е глупаво. Ако повторите всички грешки на Европа, никога няма да стигнете средните доходи в ЕС, тъй като никога няма да постигате ръст над средния за ЕС. България трябва да има независима икономическа политика и стратегия за развитие. Поради това обичам примера с Турция. Откакто Ердоган е на власт – турските вестници повтарят: „религия, религия, религия“. Но всъщност главното е, че членовете на Партията за справедливост и развитие на президента Ердоган идват от Анадола – те са търговци, бизнесмени. Те са много бизнес ориентирани и полагат големи усилия да подпомагат бизнеса. И няма значение дали аз съм съгласен, или не с тяхната икономическа стратегия – те си имат собствена визия за нещата. Интуитивно са разбрали, че може и никога да не влязат в ЕС и си следват собствената стратегия, разширявайки се в Азия. И в резултат постигат много бърз икономически растеж.

– Тогава може ли да се каже, че влизането ни в ЕС е било грешка, тъй като сам казахте, че има объркване в ядрото на съюза?
– Не беше грешка. Смятам, че трябва да направите нещо, което България никога не е правила досега, а именно да развиете икономическа стратегия. Тъй като единствената икономическа стратегия, която България е имала, е валутният борд. Това е добра стратегия, но е ограничена. Трябва да помислите и да направите по-голяма и мащабна стратегия за развитие. Но нищо голямо не може да се разработи, докато не се оправи проблемът с корупцията и съдебната система. Това, че България влезе в ЕС и НАТО, беше забележително постижение.
Ако трябва сега да кандидатствате – никога не биха ви приели, щяхте да чакате като Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония. България имаше възможност и успя да я сграбчи. Въпросът сега е как България ще съумее да управлява своите взаимоотношения с Брюксел и да извлече максимална полза. Влизането си има цена и трябва да се стремите да получите колкото се може повече облаги.

– Какви са прогнозите ви за България и ЕС през следващата 2013 година?
– България ще продължи да се справя по-добре от повечето страни членки в Европа. Консервативен съм в очакванията си. Но това не зависи от България, според мен ситуацията в Европа е много по-лоша от тази в България. Вие сте под натиск и от Европа, и от Гърция, която е ваша съседка.

– Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?
– Не знам дали Гърция трябва да напуска или не, но гръцката икономика е в процес на свиване, коeто започна още от януари 2010 година. Повечето анализатори не разбират естеството на проблема в Гърция. Проблемите в страната се задълбочават. Големият проблем е, че гръцката икономика трябва да се стабилизира. Ако трябва да се върнем в началото – Гърция въобще не е трябвало да влиза в еврозоната, а това, че са вътре – мисля, че са забъркали голяма каша. Главното нещо, което трябва да се осъзнае, е, че положението в Гърция ще става по-зле, като главната причина ще бъде недостигът на свеж капитал.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: