Posted by: rq85 | декември 11, 2012

Opel затваря окончателно завода си в Бохум

http://www.capital.bg, от 11,12,2012

Европейското поделение на General Motors – Opel, обяви, че започва да спира поетапно производството на автомобили в германския град Бохум. До началото на 2016 г. заводът ще бъде затворен, като в една част от него е възможно да се произвеждат резервни част, но на улицата ще останат около 3000 работници, предаде Reuters.

Ръководството на Opel обяви, че е положило усилия да спаси производството на коли в завода, но те не са довели до нищо. „Основните причини са драматичният спад на европейския автомобилен пазар и огромният свръхкапацитет на европейска автомобилна индустрия“, се казва в изявлението на компанията.

Въпреки че кризата в автомобилната индустрия в Европа вече накара Ford и Peugeot да обявят планове за затваряне на заводи, този в Бохум ще е първият затворен в Германия от десетилетия.

Временният главен изпълнителен директор на Opel Томас Седран каза на среща с работници в понеделник, че ръководството не вижда алтернатива на решението да се сложи край на производството на леки автомобили в предприятието.

„Имаме намерение да осигурим значителен брой работни места в склада в Бохум и евентуално в производството на компоненти“, заяви пък вицепрезидентът на GM Стив Гирски. Около 430 души са заети в складови и логистични операции в Бохум, като е възможно броят им да нарасне до 600 или повече при преговорите.

Спадът в търсенето на модела Tourer Zafira вече принуди ръководството да преговаря с работниците за спиране на поточната линия за 10 дни през януари и производството да се намали с 50 процента. Освен това от следващата година може да бъде премахната напълно нощната смяна, твърди местният работнически съвет.

От доста време Opel се опитва да адаптира производствения си капацитет към по-слабото търсене, но американската компания-майка GM е поставена под сериозен натиск от акционерите си да намалява разходите си. Още повече, че в продължение на много години европейското й подразделение е постоянно на загуба. Макар че криза в Европа ще тежи на търсенето и през следващите години, General Motors обаче планира до 2015 г. да излезе на печалба.

 
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: