Posted by: rq85 | декември 9, 2012

Нов автобусен проект в Брезник

http://www.capital.bg, от 09,12,2012

Китайско-българско смесено дружество планира да започне производството на електрически автобуси. Заводът ще се намира в Брезник, а партньори в новата компания ще са най-големият производител на акумулаторни батерии в света Build Your Dreams (BYD) и варненската „Булминерал“. Съвместното дружество ще бъде учредено официално на 11 декември, потвърди изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов, който е получил покана за събитието.
Според икономическия министър Делян Добрев, цитиран от вестник „Преса“, инвестицията се предвижда да бъде в размер на 135 млн. евро и да осигури 150 нови работни места. Производството се очаквало да започне още тази година.

Развитие на проекта

„Нямам информация проектът да е в толкова напреднал етап“, коментира в неделя председателят на индустриален клъстър „Електромобили“ Илия Левков за „Капитал Daily“. В началото на септември той обяви, че BYD ще предостави електробус за тестове, като целта е в бъдеще машините да се сглобяват тук. Това стана след конференция на организацията в София, на която присъства управителят на европейското подразделение на китайската компания.

За възможността BYD да започне производство в България за пръв път спомена още преди две години тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков по време на световното изложение Expo 2010 в Шанхай.

Според съобщението на „Булминерал“ създаването на съвместно дружество „полага основи за откриването на най-съвременния завод в България за производство на електрически превозни средства, а в бъдеще – за построяването на голям машиностроителен парк с разширен асортимент продукция“.

Партньорите

BYD работи в сферата на информационните технологии, автомобилната индустрия и енергетиката. Компанията е сред най-големите производители в света на батерии за мобилни телефони. Подразделението й BYD Auto е водещо в Китай в областта на електомобилите. Дружеството е създадено преди 17 години, но се разраства бързо и от 20 служители през 1995 г. сега за него работят над 150 хил. души. Има производствени мощности в 10 индустриални парка в Китай, както и офиси в Европа, САЩ, Япония и редица други страни. През 2010 г. оглави класацията Tech 100 на Bloomberg Businessweek за бързо развиващи се технологични компании. През 2008 г. MidAmerican Energy Holdings на Уорън Бъфет купи 10% от акциите на дружеството.

Българският партньор „Булминерал“ се занимава с доставка на суровини и оборудване в сферата на енергетиката. Собственици на компанията с по 50% са „Комерсиал“ и регистрираното на Маршаловите острови Energetic Mineral International, в което единствен акционер е руският гражданин Александър Усачев. „Комерсиал“ е еднолична собственост на старозагорското машиностроително предприятие „Металик“.

Предстоящо

Засега не е известно къде ще работи новото предприятие. Самият договор между българското и китайското дружество ще бъде подписан на ул. „Ангел Коцелянов“ 1 в Брезник, където е регистрирана фирма „Брист-ХМ“, която произвежда хладилни съоръжения за бита и търговията. На същия адрес се намира и местният орган на Българската стопанска камара.

Рано е да се каже и колко от монтажа на китайските електроавтобуси ще се извършва в страната. При другата китайска инвестиция в автомобилната индустрия в България – заводът на Great Wall и „Литекс моторс“ край Ловеч, само малка част асемблирането се прави тук. Като цяло за китайските компании пренасянето макар и на малък дял от производството в страна от ЕС като България улеснява достъпа им до европейските пазари.

Намерения за производство на автобуси и тролейбуси наскоро бяха обявени и от кмета на Габрово, който съобщи, че заявка за това са направили от Лвовските автобусни заводи LAZ – Украйна. Конкретни подробности и планирани инвестиции обаче не бяха оповестени.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: