Posted by: rq85 | декември 8, 2012

Renault-Nissan поема контрола върху производителя на „Лада“

http://www.capital.bg, от 07,12,2012

Френската автомобилна компания Renault и японският й партньор Nissan ще платят $750 млн., за да получат ефективен контрол върху производителя на „Лада“ – ОАО „АвтоВАЗ“. Сделката ще бъде подписана следващата седмица, твърдят два източника на Reuters.

Още през месец май бяха договорени параметрите по сделката, но се чакаше одобрението на руските власти. Според споразумението Renault-Nissan ще купи дела на инвестиционната банка „Тройка диалог“ (20.5%) в „АвтоВАЗ“ и така ще увеличи участието си от сегашните 25%. След това ще направи джойнт-венчър с държавната „Ростехнологии“, която притежава 28.98% от „АвтоВАЗ“. В това съвместно предприятие Renault-Nissan ще държи 67.13 на сто, а останалите акции ще бъдат на „Ростехнологии“. От своя страна новият джойнт-венчър ще контролира почти 74.5% от „АвтоВАЗ“.

От $750 млн. долара 300 млн. ще трябва да осигури Renault, а Nissan ще плати останалите 450 млн. Инвестициите ще бъдат извършени поетапно до 2014 г. Френската автомобилна компания притежава 43.4% от Nissan, който от своя страна държи 15 на сто от Renault.

Към края на годината компанията „АвтоВАЗ“ планира да е продала около 530 хил. автомобила „Лада“, като за 10-те месеца само в Русия са купени 450 хил. броя. Автомобили с марката „Лада“ се сглобяват и в заводите на GM-Avtovaz в Украйна, Казахстан и Египет.

GM и „АвтоВАЗ“ създадоха джойнт-венчър през 1999 г., в рамките на който в момента се произвежда икономичният високопроходим автомобил Chevrolet Niva. Плановете са производството им да бъде увеличено от сегашните 70 хил. до 120 хил. броя годишно.

Тази пролет „АвтоВАЗ“ произведе 27-милионния автомобил, а тази есен компанията започна да прави и първите руски електромобили ELLADA (на базата на „Лада Калина“). Към края на тази година се очаква „АвтоВАЗ“ да започне производството и на коли с марката Nissan.

Международните автомобилни концерни инвестират усилено в Русия очаквайки силен растеж, тъй като покупателната сила на средната класа в страната нараства.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: