Posted by: rq85 | декември 1, 2012

Volkswagen влиза в България?

Ерго мастер планът Русе – Гюргево е заложил разширение на Източна промишлена зона с голям завод за производство на автомобили
09 Август 2012
RuseInfo

Новият мастерплан Русе – Гюргево надхвърля границите на двата града и ги разглежда като съвкупност, формираща еврорегиона. Стреми се да предлага решения на общите им проблеми. По този начин ще се подпомогне разработването на пакет от стратегически документи за следващия планов период. В пакета се включва и отлаганото от дълги години /над 30/ разработване на общ градоустроуствен план на Русе и общината. Предвижданията на мастер плана нямат засега силата на регламент. Те ще придобият такава сила в момента ,в който бъдат интегрирани в официалните за страната ни планови документи.

В плана са заложени интересни идеи. Първата проектна идея е за т. нар. мега сайт. Очертава се това да бъде автомобилостроителен завод със 120 000 бр. леки коли годишен капацитет. За целта е потребен терен от 300 – 400 хектара. Общият градоустройствен план на Русе не е имал предвид такъв конкретен проект, но предлага отлична възможност за локализирането му – северно от Индустриалния парк в територия, предвидена за производствени дейности. Осигурен е добър пътен достъп. Кръстовището, което се намира при входа на Свободната зона, може да стане пътен възел. Има възможност за обслужване с индустриален железопътен клон. Свързването с електроснабдителната, газо – и водоснабдителните системи е безпроблемно. За цялата територия, наречена навремето „Разширение на Източна производствена зона” през 2004 година е разработена устройствена структурна схема. Земята обаче е частна и със статут на земеделска. Това ще рече, че придобиването и за изграждането и за подобен обект следва да стане чрез формиране на предприемаческа структура въз основа принципите на публично – частното партньорство с участие на собствениците на земята. Тази форма е свързана с по – малко разходи за общината от отчуждаването на земята. В новия общински план за развитие за периода 2014 – 2020 година следва да се обислят възможностите в тази посока.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: