Posted by: rq85 | декември 1, 2012

Украинци ще правят автобуси в Габрово

gabrovonews.bg, 29.11.2012

Лвовски автобусни заводи (ЛАЗ), Украйна ще инвестират в Габрово, като конкретната инвестиция е изграждане на завод за произвеждане на автобуси и трелейбуси, покриващи всички европейски норми и стандарти. Новината съобщиха днес на състоялото се в Ритуалната зала на Община Габрово официално представяне на продуктовата гама на автобусните заводи и в присъствието на извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Н.Пр. Микола Балтажи. На представянето присъстваха още Владислав Спектор – директор – маркетинг в заводите на “ЛАЗ”, Генадий Лопаткин – директор – продажби, Мария Манолова – управител на фирмата официален представител на “ЛАЗ” за България, областният управител Мариян Костадинов и зам.-кмета на община Габрово Климент Кунев.

Обсъждани са били няколко възможни площадки за изграждането на завода и към момента е избрана такава, която представлява съществуващи халета и към първоначалния момент няма да има нова строителство. Произведените транспортни средства ще носят българско име и ще се отличават с надпис “Произведено в България”. Производственият капацитет в Габрово ще позволява годишно да бъдат произвеждани между 500 и 800 автобуси и тролейбуси.

“В Габрово имаме всички условия, за да излязат от тук съвсем скоро и първите произведени в Габрово автобуси и тролейбуси. Имаме традиции в машиностроенето, добре подготвени технически кадри, средно и висше технически училища. Тези условия всъщност в своята съвкупност определят онези предпоставки, които смятаме, че ще доведат до успех. Преди месец и половина на посещение в Габров беше президентът на “Лвовски автобусни заводи” Игор Чуркин. В официална среща между него и кмета на Габрово Таня Христова беше постигнато споразумение за инвестиция от страна на заводи “ЛАЗ” в нашия град и за стартиране съвсем скоро на ново производство. Сигурен съм, че това, което предстои в бъдеще е добро за града ни, за България, за Украйна, за отношенията между двете страни и за “ЛАЗ”. Искрено се надявам до лятото на 2013 година от габровския завод да излезе и първото произведено превозно средство”, заяви зам.-кметът Климент Кунев.

“Габрово разполага с всички необходими ресурси – в това число образователни, човешки, които имаме намеренията да използваме занапред. “ЛАЗ” предлага голямо продуктово разнообразие по отношение на превозните средства. Освен публичните транспортни средства ние произвеждаме и туристически автобуси – ВИП класа. И точно това възнамеряваме да правим в България. Ще подходим към този пазар доста агресивно”, каза Владислав Спектор – директор – маркетинг в заводите.

Климент Кунев пое ангажимент от името на Община Габрово да организира и проведе диалог с ръководствата на Професионалната техническа гимназия “Д-р Никола Василиади” и Техническия университет – Габрово, още от следващата учебна година да има специалности, които да бъдат в ползва на производството на автобусите. “Мисля, че няма по-добро от това. В крайна сметка всички искаме реализация за нашите деца и те да се реализират в Габрово. Ще работим активно за създаване на специалности, които да са в полза на производителя “ЛАЗ” в нашите учебни заведения”, категоричен бе Кунев.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: