Posted by: rq85 | ноември 17, 2012

Червеният SWOT анализ

Започна се! Една голяма руска фирма направи „своят” син избор за спонсорство на роден футболен клуб и феновете на загубилия опонент започнаха да съжаляват.  Но, май всички в България трябва да съжаляваме (всички губим), че вместо тези „медийни” 4 или 5 млн.евро да се използват за закупуване на животоспасяваща апаратура за родните болници или за изграждане на социални домове, те ще отидат за задоволяване на фенския нагон на българина…!

Все пак да се съсредоточим върху темата. Преди да се радват или съжаляват както спечелилите, така и загубилите от този избор да имат предвид, че 1/ изборът/решението само по себе си нищо не носи (нищо не значи), 2/ времето, за което руската фирма е размишлявала около избора е по-малко от времето, което ще прекара заедно с последствията от този свой избор и 3/ по принцип само когато се направи даден избор може да се види (оцени) дали решението е било правилно.

И „жребият” хвърлен, и изборът направен

По принцип в бизнеса за да се започне финансирането на даден проект се правят серия от анализи, и един от тях руснаците ще трябва да направят (ако не са го направили вече), а именно оценяване на силните и слаби страни, заплахите и възможностите, които носи дадения проект и неговото дългосрочно управление (т.нар. SWOT анализ). „Червените” от ЦСКА също трябва да направят за себе си такъв анализ (като първо май трябва да започнат да мислят), най-малкото защото бяха вече отхвърлени, и защото в бъдеще срещу тях се изправя  много по-сериозен опонент?

Червеният SWOT анализ?

Силни страни

Отхвърляйки линията на разединението, битувала/ща много години в страната и обществото  ни във всички сфери, е хубаво да погледнем на „синия” проект в духа на конструктивното мислене и линия на поведение. Трябва да осъзнаем, че всички ние фенове и на „сини” и на „червени”, на „зелени” и „оранжеви”, променяме статута си и ставаме вече публика  и свидетели на стартирането на един нов проект, който няма аналог и би донесъл нещо ново и положително за България. Какво по-добро модела, по който са тръгнали в Левски (от някъде трябва да се тръгне!) да проработи и да бъде последван от другите отбори и спортове в страната. Изграждане на европейска база, организация, отношение и социални ангажименти. Дай боже повече и всекиму! Ако успее Левски, ще успеят и другите.  Но разбира се, другите трябва да се събудят и започнат да мислят и работят? И това е най-хубавото…….

От друга страна започвайки да мислим по български имаме едно наум, че многото пари  и привилегии развалят. Преяждането с власт и лукс, могат да бъдат основния враг на Левски, а от това най-добре ще се възползват „червените”?

Слаби страни

Идеята изказана по-горе може да има и обратен знак. Ако вземат, че се получат нещата, то няма кой да спре „сините”. Без значение с директива или без. Тогава за ЦСКА, а и останалите отбори може да остане само ентусиазма да бъдат като новия си лидер. Има вариант в такава среда „червените” да продължават да го карат постарому, чакайки на държавата (въпреки че тя е доказала във времето своето „добро” отношение) или неудовлетворени от неуспехите да затънат в своя хаос. Оставайки просто един спаринг партньор или основен заподозрян в местното първенство.

Възможностите

Този избор, на богатите руснаци, дава възможност на „червените” да се обявят за дисиденти. Какъвто статут имаха довчерашните дисиденти от Левски. Знаем, Левски преди 89-та г. са се „борили” срещу властта, която е фаворизирала един отбор. След 90- та г. и особено сега се вижда, че държавата вече има своя нов любим отбор. Нищо лошо……? Но именно поради това, сега е времето, ЦСКА да започнат своята борба. Освен това те имат шанса да станат отбора на народа, официално. Използвайки всичките привилегии на  тази титла.  Защото власт и народ винаги са в конфликт, исторически е обусловено и доказано. Няма как отбора на властта да бъде и отбора на народа? Нали?

Заплахите

Основна заплаха пред „червените” е да започнат да се самосъжаляват и навиват, че са без стойност. Да си създадат комплекс за малоценност. Но трябва ли това стане, защото както казват римляните Първият по време е първи по право? Исторически ЦСКА са по-млад отбор от Левски, но и исторически имат повече титли (първи стигат до правото да носят три звезди, макар и не сини), също така имат повече успехи на европейска сцена (първи стигат до ½ финал за КЕШ). А и първият българин спечелил най-голямото индивидуално отличие във футбола „Златната топка” е футболист на този отбор. Всичко това трябва да ги държи изправени и горди от своята същност. Именно сегашната ситуация, може да покаже колко силен и велик, е този отбор. И дори и 10 години да бъде подвластен на своя основен опонент, това не му пречи да работи, и постига успехи в Европа, не би му попречило да оправи базата си, да възроди школата си, да въведе елементарен ред….. но само, ако задържи духа си и не забравя историята, легендите, цвета си и трудностите през които е минал.  И да,  само ако спре да се продава….!?

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: