Posted by: rq85 | октомври 13, 2012

Феърплей или игра на феърплей

Един истински пернишки футболен фен никога не бил посегнал на старец или дете……….без винкел! Или защо футболния Миньор се опитва да вдигне винкел срещу един „старец” какъвто е ЦСКА. Правя следната „евтина” аналогия, тъй като Миньор ми приличат в момента на един разсърден гамен, който се опитва да покаже своята сила върху  онеправдани и беззащитни хора. Да, ЦСКА е голям, но през този сезон както и Миньор (по техните думи!) бяха третирани като беззащитни старци и буквално разбити от БФС по най-различни направления – допинги, наказания, съдии.  Да, Перник и неговите фенове са известни с това, че признават и се прекланят само пред винкела. Те биха влезли в бой дори със старец или дете, само ако последните също имат в ръка винкел и са готови да ги смачкат. Но защо след като видяха винкела в мача с Литекс, перничани решиха да помагат на един от кандидатите за титлата тази година, а да се противопоставят яростно (поне на думи) на другия основен кандидат? Не мога да приема, че само съдията бе виновен Литекс да не падне безславно в Ловеч, подобно на Левски в София. Едва ли някой съдия би свирил дузпа в последните моменти на мача, ако топката е в центъра на игрището и притежание на перничани – това, че българските отбори не могат да задържат топката и им се оказва натиск е слабост на целия ни футбол изобщо. Допуска се ситуация за дузпа в наказателното поле и тя се свири – има или няма това е предмет на анализи от експертите в областта. Затова и веднъж завинаги собственици и треньори трябва да спрат да оправдават своята управленска и треньорска некадърност със съдиите. Но това е тема на друг анализ.

На този фон използваната най-често в последните дни дума от перничани е „феърплей”. Едва ли обаче знаят истинското значение на тази дума в Миньор. Думата „феър”, освен че се използва в горното словосъчетание за определяне на играта като честна означава и справедливост, чест. Играта освен честна трябва да се играе с чувство  за справедливост и чест. Влизайки в една битка то трябва да го правиш с чест и достойнство. Не съм убеден, обаче че Миньор ще влязат в тази  битка така. Не знам и как  ще излязат? Затова по тази логика би било честно и справедливо, ако Миньор по подобие на мача с Лудогорец излязат с младежката си формация срещу ЦСКА. След като си помогнал на единия претендент за титлата, помогни и на другия. Или пък би било справедливо, ако „червените” дойдат със съдията на мача. Ще бъде честно, и защото вече две седмици перничани се радват как ще получат едни пари и то от отбора срещу когото не са се напъвали с предтекст, че  протестират за нещо си. Ако имаха чест то поне трябваше да отрекат всякакви информации от подобен тип или пък поне да бяха, заявили че не биха приели пари,  дори ако им се предложат. Ей тъй, та дори и за парлама!

За какво протестираха всъщност перничани с тези си действия. Никой не разбра – по – добре играй докрай, за честта си – падни или спечели, ама не влизай в театъра на тези, срещу които протестираш. Честта не се губи никога докато президентите на БФС са преходни – различните „футболни герои” ще идват и ще си отиват.

ЦСКА го показаха и доказаха! Въпреки всичко, което им се случи през този сезон и всичко онова, което им се случи досега (визирам годините на прехода и най-вече отнетия лиценз от 2008г.) успяха с хъс, достойнство и желание да отстоят честта на клуба и собствената им такава. Даже през тази кампания шефовете на клуба за първи път от три години управление явно (на висок глас) защитиха клуба, та и себе си дори.  И те май бяха от Перник??? Но къде са сега едните, а къде са другите?

Или….извода е, че в живота винаги ще има някой, който да разкрие някоя твоя слабост или грешно решение. Винаги! Затова никога не се оправдавай със съществуването на този някой, а се опитай да не правиш грешки.Никога! Направиш ли обаче грешки, прави ги с  достойнство и чест. Другото е просто игра на „феърплей”.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: